«Ανοιχτό» παραμένει το τι θα πράξει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος, προσθέτοντας ότι θα καθοριστεί από τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι, αν και μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα είναι σχεδόν βέβαιη, το αποτέλεσμα της επόμενης συνεδρίασης παραμένει ασαφές και θα καθοριστεί από τα οικονομικά στοιχεία που θα καταφθάσουν στο μεσοδιάστημα.

Ο ντε Γκίντος δήλωσε την Τετάρτη στην τηλεόραση του Bloomberg ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να αποδειχθούν πιο επίμονες από ό,τι αναμένεται σήμερα, καθώς η έντονη καλοκαιρινή τουριστική περίοδος είναι πιθανό να οδηγήσει το κόστος των υπηρεσιών σε υψηλότερα επίπεδα.

ΔΝΤ: Διατήρηση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής παρά το κόστος στην ανάπτυξη

Η συζήτηση

Η συζήτηση μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ σχετικά με το πότε θα πρέπει να σταματήσουν την πρωτοφανή σειρά αυξήσεων των επιτοκίων τους θερμαίνεται. Ορισμένοι έχουν δηλώσει ότι μια καλή στιγμή για να γίνει ένας απολογισμός θα μπορούσε να είναι μετά την προγραμματισμένη κίνηση του Ιουλίου, αν και άλλοι – με το βλέμμα στον επίμονο πυρήνα του πληθωρισμού – λένε ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερη σύσφιγξη το φθινόπωρο.

«Νομίζω ότι ο Ιούλιος είναι ένα τετελεσμένο γεγονός», δήλωσε ο ντε Γκίντος στη Σίντρα της Πορτογαλίας, όπου η ΕΚΤ πραγματοποιεί το ετήσιο συνέδριό της. «Ο Σεπτέμβριος νομίζω ότι είναι ανοιχτός».

Είναι απίθανο ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει να δηλώσει σύντομα “με πλήρη σιγουριά” ότι έχει επιτευχθεί η κορύφωση των επιτοκίων, δήλωσε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ στους παρευρισκόμενους στη Σίντρα την Τρίτη. Περιέγραψε μια “δεύτερη φάση της διαδικασίας του πληθωρισμού”, όπου οι εργαζόμενοι επιδιώκουν μια “αναπλήρωση” των μισθών για να ανακτήσουν το χαμένο εισόδημα.

Η κατάσταση γύρω από τις τιμές καταναλωτή θα γίνει σαφέστερη αυτή την εβδομάδα, καθώς η Ιταλία θα δημοσιοποιήσει σήμερα στοιχεία που, ενώ μεγάλη αναμονή υπάρχει για τις ανακοινώσεις του πληθωρισμού Ιουνίου της ευρωζώνη κατά την Παρασκευή.

Μοιάζει με ανάμεικτη κατάσταση: Ενώ ο γενικός πληθωρισμός φαίνεται να υποχωρεί στο μπλοκ των 20 χωρών, η υποκείμενη μέτρηση πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερη. Σε εθνικό επίπεδο, οι στατιστικές επιδράσεις θα επιταχύνουν τα ποσοστά αύξησης των γερμανικών τιμών, αλλά ο αριθμός της Ισπανίας μπορεί να πέσει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% για πρώτη φορά εδώ και δύο και πλέον χρόνια.

Κίνδυνος για την ανάπτυξη

Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, ο Ντε Γκίντος δήλωσε ότι η επιβράδυνση που παρατηρείται στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό είναι πιθανό να συνεχιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

“Νομίζω ότι ορισμένοι από αυτούς τους καθοδικούς κινδύνους έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και γίνονται πολύ πιο ορατοί”, δήλωσε. “Τα στοιχεία που λαμβάνουμε σχετικά με την ανάπτυξη δεν είναι πολύ καλά”.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC, που μεταδόθηκε σήμερα ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν περιοριστικά τα επιτόκια για μια «παρατεταμένη περίοδο», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει τον στόχο του 2% της τράπεζας.

Ο Λέιν τόνισε ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, σημειώνοντας ότι μια ακόμη αύξηση τον Ιούλιο θα ήταν «λογική», αλλά επισημαίνοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε τι θα πρέπει να κάνει η τράπεζα τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΙΚΕΑ: Αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας
Διεθνή |

Η IKEA αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας

Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεισφέρει έξι εκατομμύρια ευρώ στις οικονομικές αποζημιώσεις πρώην κρατουμένων στις φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας που συμμετείχαν σε καταναγκαστική εργασία προς όφελος εταιρειών της Δύσης. Η σουηδική εταιρεία πρόκειται να εκπληρώσει έτσι μία υπόσχεση που είχε δώσει ήδη από το 2012, όταν είχε δημοσιευθεί η πρώτη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν […]