
Η φρίκη της ακροδεξιάς φαίνεται να εξαπλώνεται παντού στην Ευρώπη.
Στην Γερμανία το AfD ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προτείνει υποψήφιο καγκελάριο για πρώτη φορά, για τις εκλογές του 2025 καθώς τα ποσοστά του όλο και αυξάνονται.
Γερμανία: Διαφωνεί στην ρευστοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων
Το AfD, που ιδρύθηκε πριν από μια δεκαετία, έχει ανέλθει στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις λόγω των ανησυχιών των ψηφοφόρων για την ύφεση, τη μετανάστευση και τη μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.
Ερωτηθείσα από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV εάν το AfD θα όριζε έναν υποψήφιο Καγκελάριο, η συμπρόεδρος του κόμματος Άλις Βάιντελ δήλωσε ότι «φυσικά θα κατεβάσουμε υποψήφιο. Θα το κάναμε ακόμη και χωρίς τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά», παρακάμπτοντας την ερώτηση για το αν θα κατέβαινε η ίδια.
Η πιθανότητα να γίνει Καγκελάριος της Γερμανίας ένας υποψήφιος του AfD είναι πολύ χαμηλή, δεδομένου ότι το κόμμα θα πρέπει να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση και επί του παρόντος όλα τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του, σύμφωνα με το Reuters.
Ωστόσο, η κίνηση να κατεβάσει υποψήφιο υποδηλώνει τη φιλοδοξία του πιο επιτυχημένου ακροδεξιού κόμματος στη Γερμανία μετά τους Ναζί, το οποίο κλονίζει όλο και περισσότερο το πολιτικό τοπίο της πολυπληθέστερης χώρας και της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός απειλεί την Γερμανία
Το γεγονός ότι οι αρχές ανησυχούν για την κατάσταση επισημάνθηκε την Τρίτη, όταν ο επικεφαλής της εγχώριας υπηρεσίας κατασκοπείας Thomas Haldenwang προειδοποίησε τους πολίτες ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη γερμανική δημοκρατία και οι ψηφοφόροι θα πρέπει να το λάβουν υπόψη πριν ψηφίσουν για το AfD.
Ο Haldenwang είπε ότι τμήματα του μέλους του AfD διέδωσαν μίσος εναντίον των μειονοτήτων, καθώς και διέδωσαν αντισημιτικά αισθήματα και φιλορωσικές αφηγήσεις.
Το AfD βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για να κερδίσει τις ψηφοφορίες και στα τρία κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας που θα διεξαγάγουν εκλογές το επόμενο έτος.
Το κόμμα έχει ωφεληθεί ιδιαίτερα από τις σφοδρές εσωτερικές διαμάχες στον συνασπισμό του Σολτς, πιο πρόσφατα για έναν νέο νόμο για τη σταδιακή κατάργηση των συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο που οι επικριτές είπαν ότι θα επιβάρυνε υπερβολικά τα οικονομικά των νοικοκυριών.
«Όσο ισχυρότερη είναι η διάθεση για κρίση, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιτυχία του AfD», δήλωσε ο Χανς Βορλάντερ, διευθυντής ενός κέντρου πολιτικών ερευνών στη Δρέσδη. «Και όταν έχετε επίσης έναν πληθυσμό που δεν εμπιστεύεται πλέον την κυβέρνηση, είναι εύκολο παιχνίδι για τη μόνη πραγματικά μεγάλη ομάδα της αντιπολίτευσης που επιχειρηματολογεί με λαϊκιστικό τρόπο».
Η άνοδος της ακροδεξιάς
Σε νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το RTL/NTV, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 19%, πίσω από το CDU (27%) και μπροστά από το SPD (18%), το κόμμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με το Euractiv.
Η δημοσκοπική άνοδός του συνδέθηκε με τη δυσαρέσκεια για την διχασμένη κυβέρνηση συνασπισμού τριών κατευθύνσεων της Γερμανίας.
«Η ψήφος διαμαρτυρίας παίζει ρόλο όταν μια κυβέρνηση δεν καταφέρνει να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους με την πολιτική της», δήλωσε πρόσφατα στη EURACTIV ο Uwe Jun, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Trier.
Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε σύντομα να αποκτήσει σημασία και για την ΕΕ, καθώς το AfD εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του 2024 με την υπόσχεση να διαλύσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Επιδιώκουμε… την ομαλή διάλυση της ΕΕ και θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα, ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα και κοινότητα συμφερόντων, μια λίγκα ευρωπαϊκών εθνών», αναφέρεται σε πρόταση της ηγεσίας του κόμματος για το μανιφέστο των ευρωεκλογών, η οποία εμφανίστηκε τη Δευτέρα.
Πηγή: in.gr


Latest News

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση

Η Nissan σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στις ΗΠΑ λόγω δασμών
Πέρυσι, η Nissan παρήγαγε σχεδόν 525.600 οχήματα στις ΗΠΑ αρκετά μακριά απο τη δυνατότητα του ενός εκατομμυρίου που έχουν οι εγκαταστάσεις της

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μπάρα πρωτεΐνης
Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει για την ανάκληση προϊόντος στο οποίο ανιχνεύτηκε γλουτένη, ενώ στη συσκευασία αναγράφεται ότι είναι «χωρίς γλουτένη»

Η «μάχη» του χάρτη Ελλάδας – Τουρκίας – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η σημασία του
Τι δεν είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και ποια η σχέση του με το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Η σημασία του χρόνου ανακοίνωσης και η προθεσμία της ΕΕ