Σήμερα οι ασθενείς με διαβήτη υπολογίζονται σε 529 εκατομμύρια και αναμένεται σχεδόν να τριπλασιαστούν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη η οποία μάλιστα δείχνει ότι σε όλες τις χώρες θα εμφανιστεί αύξηση του αριθμού των ασθενών.

Περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο άτομα – άνδρες, γυναίκες και παιδιά – ζουν σήμερα με «σύντροφο» τον διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο και αριθμός αυτός αναμένεται σχεδόν να τριπλασιαστεί αγγίζοντας τα 1,3 δισεκατομμύρια ως το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet». Μάλιστα, με βάση τη μελέτη, σε όλες τις χώρες του κόσμου αναμένεται να σημειωθεί αύξηση των περιπτώσεων διαβητικών ατόμων.

Η μελέτη

Για τη διεξαγωγή της μελέτης ερευνητές από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (ΙΗΜΕ) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον σε συνεργασία με εκατοντάδες συναδέλφους τους από ολόκληρο τον κόσμο και με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates χρησιμοποίησαν τα δεδομένα της μεγάλης έρευνας Global Burden of Disease (GBD) τα οποία αφορούσαν το 2021.

Εξέτασαν τον επιπολασμό, τη νοσηρότητα και τη θνητότητα εξαιτίας διαβήτη σε 204 χώρες και επικράτειες – η ανάλυση έγινε ανά ηλικία και ανά φύλο για την περίοδο 1990-2021 και περιέλαβε και πρόβλεψη για το 2050.

Στο top 10 των κύριων αιτίων θανάτου και αναπηρίας

Με βάση τα αποτελέσματα, σήμερα ο επιπολασμός της νόσου παγκοσμίως είναι 6,1%, γεγονός που καθιστά τον διαβήτη στο τοπ 10 των κύριων αιτίων θανάτου και αναπηρίας. Σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές περιοχές του κόσμου, το υψηλότερο ποσοστό επιπολασμού της νόσου καταγράφεται στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση

Ανατολή (9,3%) και αναμένεται να εκτοξευθεί στο 16,8% ως το 2050. Στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική το αντίστοιχο ποσοστό αναμένεται να φθάσει στο 11,3% το 2050.

Οι 65 ετών και άνω πλήττονται περισσότερο

Τα κύρια «θύματα» της νόσου είναι τα άτομα 65 ετών και άνω σε όλες τις χώρες – σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ο επιπολασμός είναι μεγαλύτερος από 20%.

Αναλύοντας τον επιπολασμό σε διαφορετικές περιοχές της Γης για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό διαβήτη (39,4%) ενώ η Κεντρική Ευρώπη, η Ανατολική Ευρώπη και η Κεντρική Ασία καταγράφουν το χαμηλότερο ποσοστό (19,8%).

Eμφάνιση διαβήτη «τύπου 2»

Σχεδόν το σύνολο των περιπτώσεων διαβήτη παγκοσμίως αφορούν τον διαβήτη τύπου 2 (96%). Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 ο σημαντικότερος φάνηκε από τη μελέτη να είναι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ο οποίος είναι ένοχος για το 52,2% της αναπηρίας και της θνητότητας εξαιτίας της νόσου. Ακολουθούν οι διατροφικοί κίνδυνοι, οι επαγγελματικοί κίνδυνοι, το κάπνισμα, τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και η χρήση αλκοόλ.

«Ο ταχύς ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται τα ποσοστά διαβήτη δεν είναι μόνο άκρως ανησυχητικός αλλά αποτελεί και μεγάλη πρόκληση για όλα τα συστήματα υγείας, με δεδομένο μάλιστα ότι η συγκεκριμένη νόσος αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού» ανέφερε η δρ Λιάν Ονγκ, κύρια συγγραφέας της μελέτης και κύρια ερευνήτρια στο ΙΗΜΕ και προσέθεσε:

«Παρότι ο πληθυσμός πιστεύει ότι ο διαβήτης τύπου 2 σε γενικό πλαίσιο απλώς συνδέεται με την παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή η πρόληψη και ο έλεγχος του διαβήτη είναι αρκετά πολύπλοκα εξαιτίας διαφορετικών παραγόντων. Αυτοί περιλαμβάνουν το γενετικό υπόβαθρο του καθενός καθώς και κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια που υπάρχουν στο δομικό σύστημα κάθε χώρας, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Ασφάλιστρα υγείας: Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές – Βάζουν θέμα ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία
Plus |

Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές για τα ασφάλιστρα υγείας – Ζητούν τιμοκατάλογο και είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία

Μετά τις αποκαλύψεις του ΟΤ για τα ασφάλιστρα υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητά μέτρα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά νοσοκομεία

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Tέχνη και Ζωή |

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη

Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.