Σύστημα που βασίζεται σε κάμερες υψηλής ανάλυσης και αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) καταγράφει τις εικόνες που ανακλώνται στα μάτια των ανθρώπων και δημιουργεί τρισδιάστατες απεικονίσεις των αντικειμένων που κοιτάζουν.
Το εντυπωσιακό επίτευγμα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ περιγράφεται σε μελέτη που παρουσιάστηκε ως προδημοσίευση στο αποθετήριο arXiv με τίτλο «Βλέποντας τον κόσμο με τα μάτια σου».
Οι σύγχρονοι «σκλάβοι» της τεχνητής νοημοσύνης
Οι κάμερες του συστήματος αρχικά εστιάζουν στο κεφάλι και συλλέγουν πολλαπλές φωτογραφίες των ματιών. Οι εικόνες τροφοδοτούνται στη συνέχεια σε ένα σύστημα που έχει εκπαιδευτεί να απομακρύνει την εικόνα της ίριδας.
Ακόμα, το σύστημα υπολογίζει τη γωνία υπό την οποία τραβήχτηκε κάθε εικόνα εξετάζοντας την ημισφαιρική γεωμετρία του κερατοειδούς.
Οι επεξεργασμένες εικόνες αναλύονται στη συνέχεια από έναν δεύτερο αλγόριθμο που έχει εκπαιδευτεί να αναδημιουργεί τρισδιάστατα μοντέλα αντικειμένων από δισδιάστατες εικόνες που έχουν τραβηχτεί από διαφορετικές γωνίες.
Ο αλγόριθμος, με την ονομασία NeRF, «παραγάγει τρισδιάστατες αναπαραστάσεις με τέτοιο βάθος και λεπτομέρεια ώστε σχεδόν δεν ξεχωρίζουν από βίντεο» λέει η ερευνητική ομάδα.
Σε μια από τις δοκιμές του συστήματος, εθελοντές τοποθετήθηκαν ανάμεσα σε φώτα και κλήθηκαν να περπατήσουν μπροστά στην κάμερα για τη λήψη πολλαπλών εικόνων.
Σε ένα άλλο τεστ, η τεχνική εφαρμόστηκε σε βιντεοκλίπ της Μάιλι Σάιρους και της Lady Gaga σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί τι έβλεπαν οι δύο τραγουδίστριες στη διάρκεια των γυρισμάτων.
Η Μάιλι Σάιρους φαίνεται πως κοιτάει έναν προβολέα με LED καθώς ρίχνει ένα δάκρυ μπροστά στην κάμερα, ενώ η Lady Gaga έχει μπροστά της κάτι που μοιάζει με κάμερα τοποθετημένη σε τρίποδο.
Οι χαμηλές επιδόσεις της μεθόδου σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντικείμενα πίσω από τις κάμερες με τις οποίες γυρίστηκαν τα βιντεοκλίπ δεν είναι καλά φωτισμένα.
Καλύτερα, λένε οι ερευνητές, θα ήταν τα αποτελέσματα σε σέλφι ή εικόνες από τηλεδιασκέψεις Zoom.
Κάτι που θα δημιουργούσε βέβαια ζήτημα παραβίασης της ιδιωτικότητας.
Πηγή: in.gr
Latest News
Η Amazon προχωρά σε μεταμόσχευση «εγκεφάλου» στην Alexa
Η κυκλοφορία του αναβαθμισμένου φωνητικού βοηθού χτυπήθηκε από καθυστερήσεις καθώς η Amazon προσπαθεί να ξεπεράσει τεχνικά εμπόδια
Ποια επαγγέλματα δεν φοβούνται την AI [γράφημα]
Οι προβλέψεις για όσα φέρνει η ΑΙ στην αγορά εργασίας είναι εν πολλοίς σαρωτικές - Δεν υπάρχουν, όμως, μόνον άσχημα νέα
Η τεχνητή νοημοσύνη θα διαμορφώσει την πολιτική υγείας στην ΕΕ
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Όλιβερ Βαρχέλι, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη
Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοι και γιατί σχεδιάζουν επενδύσεις σε ΑΙ αντί προσλήψεις προσωπικού
Νέα δημοσκόπηση λέει ότι το 51% των ηγετικών στελεχών επιχειρήσεων στοχεύουν να ανακατευθύνουν τις επενδύσεις φέτος στην τεχνητή νοημοσύνη
Νέο μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροτσίπ και τεχνολογίας ΑΙ
Στόχος των νέων περιορισμών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Τα μοντέλα ΑΙ... ξέμειναν από ανθρώπινα δεδομένα - Τι προβλέπει ο Μασκ
Το σωρευτικό άθροισμα της ανθρώπινης γνώσης έχει εξαντληθεί στην εκπαίδευση μοντέλων για την τεχνητή νοημοσύνη
Απώλειες 200.000 θέσεων εργασίας φέρνει η AI στη Wall Street
Ποια τμήματα των παγκόσμιων τραπεζών θα επηρεαστούν περισσότερο από την Τεχνητή Νοημοσύνη