Στην αντεπίθεση περνάνε κορυφαίοι αξιωματούχοι που επηρεάζουν την νομισματική πολιτική στην Ασία σε μια προσπάθεια να ανακαλέσουν τα στοιχήματα της αγοράς που είχαν ως αποτέλεσμα να στείλουν τα νομίσματά τους στο χαμηλό των τελευταίων επτά μηνών.
Το ιαπωνικό γιεν έχει υποχωρήσει περισσότερο από 9% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από το προηγούμενο έτος μέχρι σήμερα, το ρινγκίτ της Μαλαισίας υποχώρησε περίπου 6% και το κινεζικό γουάν διολίσθησε σχεδόν 5%. Και τα τρία νομίσματα βρέθηκαν στο χαμηλ’ο επτά μηνών έναντι του αμερικανικού δολαρίου αυτό το μήνα και είναι τα νομίσματα που έχουν πληγεί περισσότερο φέτος στην Ασία.
Γουάν: Υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους οι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες
Ξεκινώνας από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου όπου μια σειρά οικονομικά στελέχη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εξέφρασαν την δυσαρέσκεια κατά της υπερβολικής υποτίμησης του γεν, τη σκυτάλη πήραν οι αξιωματούχοι της Μαλαισίας που μετέφεραν τις ίδιες ανησυχίες, ενώ η Κίνα προχώρησε τρεις φορές στον καθορισμό της ημερήσιας ισοτιμίας του γουάν σε υψηλότερο από τα αναμενόμενα επίπεδα με στόχο τη στήριξη του.
Οι αντιφατικές κινήσεις των σημαντικότερων νομισμάτων του κόσμου – συμπεριλαμβανομένου του ιαπωνικού γιεν, του κινεζικού γουάν και του δολαρίου ΗΠΑ αναδεικνύουν τις διαφορές που υπάρχουν στους κύκλους της νομισματικής πολιτικής, οι οποίοι αποτυπώνονται στα επιτόκια. Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως καλούνται να διαχειριστούς τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, την υποχώρηση της ανάπτυξης μετά την πανδημία, τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.
Η Ιαπωνία
Η απόκλιση που υπάρχει μεταξύ της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της επιθετικής σύσφιγξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ οδηγεί στην ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ. Χθες μάλιστα ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα είχε ένα πολύ διαφορετικό μήνυμα προς τους άλλους ομολόγους του στο πάνελ του φόρουμ της ΕΚΤ στην Σίντρα της Πορτογαλίας: ο Ουέντα είπε ότι θα έβλεπε μία πιθανότητα να μετακινηθεί από τη σχετικά χαλαρότερη νομισματική πολιτική, εάν υπάρξει βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει το 2024 μετά από μια περίοδο συγκράτησης. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ήταν πάνω από το 3%, η BOJ διατηρεί πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, επειδή ο δομικός πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο του 2%.
Ο κίνδυνος να παρέμβει το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος έχει αυξηθεί εκτιμά η οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της Commonwealth Bank of Australia, Κάροο Κόνγκ . Οι αρχές μπορεί να αγοράζουν το ιαπωνικό γιεν «με την άνοδο της ισοτιμίας δολαρίου γεν να τρέχει περαιτέρω», πρόσθεσε. «Ωστόσο, σημειώνουμε ότι είναι η ταχύτητα της αλλαγής, παρά το επίπεδο, που έχει μεγαλύτερη σημασία στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να παρέμβει» συνεχίζει. «Η πιθανή παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα του ιαπωνικού γεν».
«Παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις του νομίσματος με έντονη αίσθηση του επείγοντος» σχολίασε στο Reuters, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κορυφαίο στέλεχος της οικονομικής διπλωματία Μασάτο Κάντα «Θα αντιδράσουμε κατάλληλα αν αυτό γίνει υπερβολικό».
Ο νυν υπουργός Οικονομικών, Σουνίσι Σουζούκι, είπε στο ειδησιογραφικό πρακτορείο ότι σημειώθηκαν «απότομες και μονόπλευρες κινήσεις» στην πτώση του γεν, οι οποίες μπορεί να δικαιολογήσουν την ανάληψη κατάλληλης δράσης από τις ιαπωνικές αρχές, εάν η τάση γίνει υπερβολική.
Ο κίνδυνος παρέμβασης στο γιεν είναι υψηλός εάν το νόμισμα διαπραγματεύεται στα 145-150 γεν προς ένα δολάριο ΗΠΑ, εκτιμά ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής forex της DBS, Φιλιπ Γουί. Το ιαπωνικό νόμισμα βρέθηκε περίπου στα 144 έναντι του δολαρίου στις ασιατικές αγορές την Πέμπτη.
Πέρυσι, το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας παρενέβη με περίπου 68 δισ. δολάρια για να στηρίξει το γεν σε τρεις διαφορετικές ημέρες: 22 Σεπτεμβρίου, 21 Οκτωβρίου και 24 Οκτωβρίου – όταν η ισοτιμία διαμορφώθηκε σε 150 έναντι ενός δολαρίου, αποδυναμώνοντας το ιπαωνικό νόμισμα σε επίπεδα του 1990.
Προαναγγελία παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας της Μαλαισίας
Η τοποθέτηση της κεντρική τράπεζα της Μαλαισίας ήταν σαφής: «Η έκταση της πρόσφατης υποτίμησης του ρινγκίτ δεν αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Μαλαισίας. Η Bank Negara Malaysia θα παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος για να αναχαιτίσει τις κινήσεις του νομίσματος που θεωρούνται υπερβολικές», τόνισε στην ανακοίνωση ο βοηθός διοικητής, Αντνάν Ζαβλάνι.
«Ενώ η αξία του ρινγκίτ θα συνεχίσει να καθορίζεται από την αγορά, η BNM αναμένει ότι τα συνεχιζόμενα μέτρα της κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι το ρινγκίτ θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τα θεμελιώδη μεγέθη της χώρας» πρόσθεσε.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και πιθανά θετικά σημάδια από τα μέτρα τόνωσης από την Κίνα μπορεί να παράσχουν στήριξη στο ρινγκίτ και στα ασιατικά νομίσματα γενικότερα.
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs επεσήμαναν την επιδείνωση του ευρύτερου ισοζυγίου πληρωμών της Μαλαισίας,που οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων προς το εξωτερικό, των εκροών επενδυτικού εισοδήματος και των εκροών ομολόγων ,ως βασικό λόγο που τροφοδοτεί την αδυναμία του ρινγκίτ.
«Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα παρέμβει μόνο για να περιορίσει τη μεταβλητότητα, σε αντίθεση με το να προσπαθήσει να αλλάξει την ευρύτερη κατεύθυνση της ισοτιμίας με το δολάριο, προσθέτουν.
Στήριξη του γουάν της Κίνας
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) καθόρισε υψηλότερα από το αναμενόμενο ημερήσια επιτόκια αναφοράς για το κινεζικό γουάν σε τρεις από τις τέσσερις ημέρες μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, χαράσσοντας τις γραμμές ανοχής για την υποτίμησή του.
Το ημερήσιο μέσο σημείο της PBOC για το χερσαίο γουάν παρακολουθείται στενά καθώς προσφέρει ενδείξεις που αφορούν την επίσημη θέση της σχετικά με τις κινήσεις του γουάν. Η κεντρική τράπεζα επιτρέπει στο νόμισμα να διαπραγματεύεται εντός μιας στενής ζώνης 2% από το μέσο σημείο κάθε ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στο πλανήτη έχει τη νομισματική ιδιατερότητα να έχει δύο τύπους νομισμάτων. Το χερσαίο γουάν, ελέγχεται από την κυβέρνηση της Κίνας με στόχο την ενδυνάμωση του εμπορίου μεταξύ των κινεζικών εταιρειών και τη διατήρηση μιας ευνοϊκής αξίας του . Χρησιμοποιείται κυρίως για δύο σκοπούς στην χερσαία αγορά: διατραπεζικούς διακανονισμούς και όταν οι εταιρείες πωλούν και αγοράζουν συνάλλαγμα για επιχειρηματικούς σκοπούς. Η χερσαία συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν εμφανίζεται στις αγορές συναλλάγματος ως CNY.
Την Πέμπτη, η PBOC καθόρισε την ημερήσια μεσοσταθμική ισοτιμία αναφοράς για το νόμισμα που διαχειρίζεται στα 7,2208 γουάν ανά δολάριο ΗΠΑ, έναντι εκτίμησης του Reuters για 7,254 γουάν ανά δολάριο ΗΠΑ. Το γουάν μεταβλήθηκε ελάχιστα στις πρωινές συναλλαγές στην Ασία, κυμαινόμενο περίπου στα 7,247 έναντι του δολαρίου.
Η κινεζική κυβέρνηση είναι μέχρι στιγμής συγκρατημένη στην τόνωση της οικονομίας της, παρά την ύφεση της ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τα επίσημα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι τα σωρευτικά κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Κίνας υποχώρησαν κατά 18,8% τους πρώτους πέντε μήνες του 2023.
«Η εμπειρία από τις επιδόσεις των νομισμάτων μετά την παρέμβαση υποδηλώνει ότι η αντίσταση των κεντρικών τραπεζών λειτουργεί στην καλύτερη περίπτωση για να επιβραδύνει τη δυναμική των νομισματικών κινήσεων, αλλά ελάχιστα για να αλλάξει την τάση», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της JP Morgan. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η απαισιοδοξία για την ανάπτυξη και η διεύρυνση των διαφορών αποδόσεων βρίσκονται στον πυρήνα της αδυναμίας του CNY, η επιστροφή της ισχύος του CNY απαιτεί αυτοί οι δύο θεμελιώδεις αντίπαλοι άνεμοι να υποχωρήσουν πιο μόνιμα», πρόσθεσαν.
Latest News
Δοκιμάζει τις πρώτες στηρίξεις το ΧΑ - Στο επίκεντρο ο ΟΛΘ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατήσει την κοντινή του στήριξη στις 1.490 μονάδες
Σε υψηλό διετίας το δολάριο - Πλησιάζει το parity με το ευρώ
Μειώνονται οι προσδοκίες για τις μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve γεγονός που επηρεάζει το δολάριο
Πώς αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην κατοχύρωση κερδών - Ξεχωρίζει ο ΟΛΘ με άνοδο 13%
Οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να ελέγχουν τις απώλειές τους
Στην… τάξη του 2025 η Metlen – Ποιοι θα είναι οι «rookies» των IPOs του Λονδίνου φέτος
Οι Financial Times συγκέντρωσαν τις εταιρείες που θα μπορούσαν να εισαχθούν στο Λονδίνο φέτος και τις παρουσίασε ανά κλάδο
Υπό πίεση και σήμερα οι ευρωαγορές – Ανησυχία στο Λονδίνο
Η αβεβαιότητα είναι ακόμη παρούσα
Αμερικανικές πιέσεις δέχτηκαν και οι ασιατικές αγορές
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,19%
Πάνω από τα 80 δολ. το πετρέλαιο με φόντο τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Οι ευρύτερες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία αναμένεται να επηρεάσουν τις εξαγωγές ρωσικού αργού στους κορυφαίους αγοραστές της
Οι traders ποντάρουν σε περαιτέρω αδυναμία της στερλίνας
Η στερλίνα αποδείχθηκε το πιο εύθραυστο νόμισμα μεταξύ των ομολόγων της στις ανεπτυγμένες χώρες την περασμένη εβδομάδα
«Όλα τα λεφτά» ο πληθωρισμός των ΗΠΑ για τις αγορές - Τι αναμένουν Fed, αναλυτές και επενδυτές
Τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ έφεραν τα πάνω-κάτω στις αγορές - Πώς θα κινηθούν τα επιτόκια
Η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων και η ανησυχία στις αγορές
Αυτό που τρομάζει τις αγορές, είναι ότι η πρόσφατη ανόδος των αποδόσεων στα ομόλογα δεν φαίνεται να αντανακλά τις προσδοκίες για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.