Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν σήμερα στις αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν τα σχόλια των επικεφαλής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, στο πλαίσιο του φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα.

Πετρέλαιο: Ενισχύονται κατά 2% οι τιμές του

Ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,35%, ενώ ο Topix διαπραγματεύτηκε με οριακές απώλειες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,2%, ενώ ο Kosdaq διολίσθησε κατά 0,68%. Σύμφωνα με το Reuters, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα αναμένεται να συζητήσουν μια συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων στην πρώτη διμερή οικονομική τους συνάντηση εδώ και επτά χρόνια.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,57%. Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσαν επίσης πτώση, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 0,17% και τον Shenzhen Component να χάνει 0,19%. Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος.

Οι αγορές στη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία και τη Μαλαισία είναι κλειστές λόγω των εορτών Eid al-Adha.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές των ασιατικών κατασκευαστών τσιπ αυξήθηκαν αφού τα κέρδη τρίτου τριμήνου της Micron Technology ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, λόγω της υψηλότερης ζήτησης για τα τσιπ μνήμης της που οφείλεται στον αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η ιαπωνική εταιρεία ημιαγωγών Electron σημείωσε άνοδο 3,26%. Η εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ Hua Hong Semiconductor πρόσθεσε 1,82% και η νοτιοκορεατική SK Hynix διαπραγματεύτηκε 1,67% υψηλότερα.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία ότι οι ξένοι επενδυτές έγιναν καθαροί πωλητές ιαπωνικών μετοχών, αφού εκτόξευσαν τον Nikkei 225 σε υψηλά τριών δεκαετιών μετά από 12 συνεχόμενες εβδομάδες αγορών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Reuters, πουλήθηκαν μετοχές αξίας 3,77 δισ. δολαρίων από ξένους την εβδομάδα έως τις 24 Ιουνίου, ενώ από τα τέλη Μαρτίου, οι ξένοι επενδυτές ήταν καθαροί αγοραστές ιαπωνικών μετοχών κάθε εβδομάδα.

Τα μακροοικονομικά

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις της Ιαπωνίας για τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 5,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις του Reuters για αύξηση 5,4%. Οι λιανικές πωλήσεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους 15 μήνες – η τελευταία φορά που μειώθηκαν ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές