Έντονη νευρικότητα, αρκετές εναλλαγές προσήμου αλλά και επιφυλακτικότητα επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, στη σκιά της νέας επιβεβαίωσης ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα παραμείνουν στο άρμα της νομισματικής σύσφιξης, παρά τα υφεσιακά δείγματα στην οικονομία, καθώς ο στόχος της μείωσης του πληθωρισμού παραμένει.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,1%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 1,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,38% στις 7.471 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,01% στις 15.946 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,36% στις 7.312 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της H&M σημείωσαν άλμα 18%, αφού η σουηδική εταιρεία λιανικών πωλήσεων ανακοίνωσε κέρδη υψηλότερα του αναμενόμενου για την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου και δήλωσε ότι οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου ξεκίνησαν επίσης καλά.

Στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας την Τετάρτη, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, υποσχέθηκαν να συνεχίσουν την προσπάθεια παρά τους κινδύνους για την ανάπτυξη.

Η Λαγκάρντ αναγνώρισε επίσης την πιθανότητα ύφεσης στην ευρωζώνη φέτος, αν και δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της ΕΚΤ. Είπε στο πάνελ ότι μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο είναι πιθανή και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής «έχουν ακόμη περισσότερο έδαφος να καλύψουν».

Πάντως, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 1,9% τον Ιούνιο, από 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,6%, ενώ οι τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκαν στο 5,9% σε ετήσια βάση και ενισχύθηκαν κατά 0,6% από τον Μάιο.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 1,3 και 1,1 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο αρνητικό 16,1 και αρνητικό 17,2 αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την άλλη πλευρά, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) μειώθηκε κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ και διαμορφώθηκε σε 95,3 και 94,0 αντίστοιχα, λόγω της χαμηλότερης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες. Αντίθετα, ο Δείκτης Προσδοκιών για την Απασχόληση (EEI) στην Ευρωζώνη και σε ολόκληρο το μπλοκ αυξήθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 105,0 και 104,3 έκαστος.

Με άλμα άνω του 2% έκλεισε η Αθήνα

Άνω του 2% ήταν η αντίδραση σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να επαναφέρουν την αγορά σε έντονα ανοδική τροχιά, ανακτώντας τις μετεκλογικές απώλειες. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,25% στις 1.275,24 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 118 εκατ. ευρώ.

Η αγορά ανέκτησε τις απώλειες της Δευτέρας και έθεσε τις βάσεις για να συνεχίσει την ανοδική της τροχιά, «μετρώντας» πλέον τις ημέρες μέχρι να έρθει η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, που θα ταράξει τα ύδατα της βάσης της αγοράς. Οι εντολές ήταν ξεκάθαρα ισχυρές σήμερα, με αφορμή και τους «χρησμούς» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι πολύ κοντά πλέον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές