![Γερμανία: Ιστορικό χαμηλό ρεκόρ για τις ξένες επενδύσεις το 2022](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/germany-1024x540-1.jpg)
Καθαρές εκροές ξένων επενδύσεων ύψους 125 δισ. ευρώ καταγράφηκαν στη Γερμανία το 2022, όταν περισσότερα από 135 δισ. ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων διέρρευσαν από τη χώρα και εισήλθαν μόλις 10,5 δισ. ευρώ, αναφέρουν με δημοσίευμά τους οι Financial Times, επικαλούμενοι έκθεση κορυφαίου γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου.
Επενδύσεις: Ποιοι μεγάλοι όμιλοι έφεραν 4,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
Το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο της Γερμανίας (GEI) με έδρα την Κολωνία δήλωσε ότι το χάσμα μεταξύ των εξερχόμενων επενδύσεων από γερμανικές εταιρείες και των επιχειρηματικών επενδύσεων στη χώρα το 2022 είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
«Οι επενδυτικές συνθήκες στη Γερμανία έχουν πρόσφατα επιδεινωθεί εκ νέου εξαιτίας των υψηλών τιμών της ενέργειας και της αυξανόμενης έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων», υπογραμμίζει ο Κρίστιαν Ρούσε, οικονομολόγος στο GEI.
Η έκθεση αναφέρει ότι το 70% των εξερχόμενων επενδύσεων από γερμανικές εταιρείες κατευθύνθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτοντας ότι είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι οι επενδύσεις από τους ευρωπαίους γείτονες έχουν καταρρεύσει».
Πολλά από τα προβλήματα της Γερμανίας είναι «εγχώρια, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών εταιρικών φόρων, της υπερβολικής γραφειοκρατίας και μιας προβληματικής υποδομής».
Ο Ρούσε κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να βελτιώσει την ελκυστικότητα της χώρας για τις επιχειρήσεις. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να λάβει επειγόντως αντίμετρα για να διασφαλίσει ότι η Γερμανία θα γίνει ξανά η πρώτη επιλογή για τις ξένες επενδύσεις στο μέλλον»,.
Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν κι ενώ οι ΗΠΑ προσφέρουν μεγάλες επιδοτήσεις για να δελεάσουν επενδύσεις από εταιρείες σε διάφορους κλάδους, μεταξύ άλλων των ηλεκτρικών οχημάτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος σύμφωνα με τους ερευνητές είχε επιταχύνει τις εκροές επενδύσεων από τη Γερμανία.
Παράλληλα, η έκθεση στέκεται στο γεγονός ότι η Γερμανία λαμβάνει πολύ λίγα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δημιουργήθηκε ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε κλάδους όπως η πράσινη ενέργεια και η ψηφιοποίηση και επικεντρώνεται σε οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως π.χ η Ιταλία.
Η εξαίρεση του κανόνα
Από την άλλη υπάρχουν και περιπτώσεις που εξαιρούν τον κανόνα. Η αμερικανική Intel ανακοίνωσε πέρυσι σχέδια για να κατασκευάσει εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών στο Μαγδεμβούργο, επικαλούμενη το «κορυφαίο ταλέντο και την εξαιρετική υποδομή της Γερμανίας».
Όμως τα σχέδια καθυστέρησαν καθώς η αμερικανική εταιρεία βρέθηκε εγκλωβισμένη σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κυβέρνηση. Η Intel ζήτησε σχεδόν 6 δισ. ευρώ επιπλέον σε επιδοτήσεις λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας και του πληθωρισμού. Το Βερολίνο τελικά ενέδωσε, δεσμεύοντας συνολικά 10 δισ. ευρώ, ή περίπου το ένα τρίτο των κεφαλαίων που έχει δεσμευτεί να δαπανήσει η Intel για τη μονάδα παραγωγής. Η κίνηση αυτή επιβεβαίωσε γι άλλη μια φορά ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο στηρίζονται όλο και περισσότερο στα χρήματα των φορολογουμένων για να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις. Η συμφωνία αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση στη Γερμανία.
Η μεταποίηση και γερμανικό εξαγωγικό μοντέλο
Στο μεταξύ, ο μεταποιητικός κλάδος της Γερμανίας έχει εισέλθει σε ύφεση τους τελευταίους μήνες, επηρεασμένος από την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, καθώς και από την πτώση των παραγγελιών, την αδύναμη ανάπτυξη των εξαγωγών και την απώλεια μεριδίου αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
«Το γερμανικό εξαγωγικό μοντέλο με τον αυξανόμενο προστατευτισμό δεν λειτουργεί πλέον όπως παλιά», ανέφερε η έκθεση. Τα ευρήματα είναι παρόμοια με εκείνα που δημοσίευσε τον Απρίλιο η Bundesbank, η οποία επίσης ανέφερε ότι η καθαρή εκροή άμεσων επενδύσεων από τη Γερμανία είχε ξεπηδήσει σε ιστορικό υψηλό πέρυσι.
Μια μελέτη από την εταιρεία συμβούλων EY που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο ανέφερε ότι πέρυσι στη Γερμανία είχαν ανακοινωθεί 832 νέες «πράσινες» επενδύσεις, από 841 το προηγούμενο έτος και 930 το 2020.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Sony: Αυξημένα κέρδη τριμήνου λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_sony_MJ-600x352.png)
Αυξημένα κέρδη για τη Sony λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming
Το τρίμηνο του Δεκεμβρίου είναι μια βασική περίοδος για τη Sony, καλύπτοντας την εορταστική περίοδο αγορών που είναι συχνά μια κερδοφόρα περίοδος για τις εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης
![ΗΠΑ: Οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν ζημιές δισεκατομμυρίων από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/california-1-600x400.jpg)
ΗΠΑ: Οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν ζημιές δισεκατομμυρίων από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες
Οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν αποσυρθεί από την αγορά της Καλιφόρνια πριν από την καταστροφή τον Ιανουάριο
![Κίνα: Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/beijing-china-600x400.jpg)
Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις κινεζικές επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας
Οι φορολογικές πολιτικές του Πεκίνου για την υποστήριξη της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας είχαν όφελος 350 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις το 2024
![ΗΠΑ: Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» για σπάνιες γαίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» των ΗΠΑ για σπάνιες γαίες
Κομβικές στην τεχνολογική ανάπτυξη, οι ανά τον κόσμο σπάνιες γαίες μπαίνουν στο «κάδρο» του αναθεωρητισμού του Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα
![UniCredit: Σφοδρός ανταγωνισμός με Commerzbank για τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ot_unicredit_commerzbank2-600x352.png)
Στα χαρακώματα UniCredit και Commerzbank για τις γερμανικές ΜμΕ
Η UniCredit έχει εξαπολύσει μιντιακή επίθεση μέσω της θυγατρικής της στη Γερμανία θέλοντας να δείξει στους συντηρητικούς Γερμανούς επιχειρηματίες ότι τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη
![Amazon: Ανοίγει κατάστημα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης στο Μιλάνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Amazon-parafarmacia-600x331.png)
Με... ιταλικό αέρα το νέο φυσικό κατάστημα της Amazon
Η Amazon ανοίγει ένα «παραφαρμακείο» στο Μιλάνο, που θα διαθέτει μια σειρά από είδη ομορφιάς και προσωπικής φρροντίδας
![Πολυτέλεια: Η νέα τάση των πλούσιων Κινέζων που τρομοκρατεί τους οίκους πολυτελείας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/china-luxury-scaled-1-600x480.jpg)
Η νέα τάση στην Κίνα που προκαλεί τρόμο στους οίκους πολυτελείας
Πριν όχι πολλά χρόνια, οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν τα αστέρια για όσους πούλαγαν πολυτέλεια, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει για την πλούσια ελίτ της τεράστιας χώρας.
![JPMorgan: Εργαζόμενοι υποβάλλουν αίτημα να σταματήσει η πλήρης επιστροφή στο γραφείο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot__prosopa_JamieDimonJPmorgan-768x606-1-600x473.png)
Οχι στην επιστροφή στο γραφείο, λένε οι εργαζόμενοι της JPMorgan
Το αίτημα των εργαζομένων της JPMorgan έρχεται καθώς αυξάνονται και οι προσπάθειες για συνδικαλισμό
![Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_alouminio-600x352.png)
Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία
Η αναστάτωση στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι προετοιμασίες και η πίεση προς την κυβέρνηση
![Ευρωπαϊκές startup άμυνας: Σε ύψη ρεκόρ η ροή ιδιωτικών κεφαλαίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/EUROFIGHTER_J-600x400.jpg)
Στα ύψη οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup του αμυντικού τομέα
Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup που ασχολούνται με την άμυνα και συναφείς τεχνολογίες αυξήθηκαν κατά 24% το 2024 φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 5,2 δισ. δολαρίων