
«Επώνυμες» τσάντες και ρούχα που καταλήγουν στους σπαστήρες και στη χωματερή, αναζήτηση μεγαλύτερων και περισσότερων αποθηκευτικών χώρων για τα προϊόντα που κατάσχονται, ειδικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση των κατασχεμένων.
Κάποτε θεωρούνταν «μπανάλ» – Οι «μαϊμού» τσάντες είναι το πιο καυτό trend σήμερα!
Η μάχη κατά του παρεμπορίου δεν σταματά στον εντοπισμό ενός μικροπωλητή ή στη διαχείριση του όγκου των κατασχεμένων που κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι.
«ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν μια κρίσιμη διάσταση της διαρκούς αυτής μάχης, εστιάζοντας στο πού καταλήγουν τελικά τα εμπορεύματα που διακινούνται παράνομα και αποτελούν απομιμήσεις προϊόντων μεγάλης αξίας. Αποδεικνύοντας ότι τις περισσότερες φορές δεν είναι απαιτητική και κοπιαστική μόνο η δίωξη της παρανομίας, αλλά και η προσπάθεια διαχείρισης των παραγώγων της.
Το παρεμπόριο επιμένει
Μικροπωλητές ενώνουν τις τέσσερις γωνίες του λευκού σεντονιού πάνω στο οποίο έχουν απλώσει τα εμπορεύματα που πωλούν και τρέχουν φορτωμένοι με την πραμάτεια τους στον ώμο προκειμένου να γλιτώσουν από τον έλεγχο της Δημοτικής Αστυνομίας. Εικόνα οικεία σε όλους μας από τα αστικά κέντρα και ιδίως τους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, όπως η Πατησίων.
Τα τελευταία χρόνια τα λευκά σεντόνια στα πεζοδρόμια της Πατησίων, ωστόσο, έχουν λιγοστέψει αισθητά, αποτέλεσμα – σε μεγάλο βαθμό – των εκτεταμένων ελέγχων, ειδικά σε αυτό το σημείο της πρωτεύουσας. Ομως, το παρεμπόριο κάθε άλλο παρά έχει εξαλειφθεί. Αλλάζει στέκια, αλλάζει μορφές και συνεχίζει να αποφέρει τεράστια κέρδη ετησίως σε όσους ασχολούνται με αυτό… επαγγελματικά. Αλλωστε, πάντα θα υπάρχουν αυτοί που προτιμούν τη φτηνή απομίμηση ενός «επώνυμου» προϊόντος ή που οι οικονομικές δυνατότητές τους θα φτάνουν μέχρι εκεί. Οπως και πάντα θα υπάρχουν αυτοί που εκμεταλλεύονται αυτό το «κενό» στην αγορά για να κερδοσκοπήσουν.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2020, ο τζίρος του παρεμπορίου ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ, με την απώλεια των φορολογικών εσόδων από τη μαύρη οικονομία να υπολογίζεται περίπου στα 8 δισ. ευρώ. «Ας αναλογιστεί ο καθένας και η καθεμιά μας τι θα μπορούσε να κάνει το ελληνικό Δημόσιο με αυτά τα επιπλέον οκτώ δισ. ευρώ», λένε στα «ΝΕΑ» οι δημόσιοι λειτουργοί που είναι επιφορτισμένοι με την πάταξη του παράνομου εμπορίου και την καταστροφή των προϊόντων – μαϊμού.
Η Δημοτική Αστυνομία κάνει καθημερινά ελέγχους στα συνήθη στέκια του παρεμπορίου και στα κατασχεμένα βρίσκει κανείς ό,τι μπορεί να φανταστεί. Τσάντες, ρούχα, ρολόγια, παπούτσια, γυαλιά, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά…
Καταστροφή, ανακύκλωση
Πριν από το «ψαλίδισμα» της Δημοτικής Αστυνομίας, το 2013, οι υπάλληλοί της θα άδειαζαν τις σακούλες με τα κατασχεμένα σε έναν πάγκο, θα έκοβαν τις απομιμήσεις των επώνυμων προϊόντων με ένα ψαλίδι ή θα τις έσκιζαν με ένα μαχαίρι, θα κατέστρεφαν τα ταμπελάκια – αντίγραφα γνωστών οίκων ψεκάζοντάς τα με χρώμα και θα έσπαγαν τα δήθεν πανάκριβα ρολόγια ή τα οπτικά με ένα σφυρί.
Ωστόσο, μετά την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, το 2015, η νομοθεσία για τον τρόπο καταστροφής των κατασχεμένων άλλαξε. Πλέον, σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο, καταστρέφονται στο σύνολό τους στους σπαστήρες. Τσάντες, παπούτσια, ρούχα, ομπρέλες τεμαχίζονται στα ειδικά μηχανήματα, προτού καταλήξουν στη χωματερή. Ο λόγος προφανής: τα προϊόντα αυτά δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να επιστρέψουν στην αγορά.
Στις αποθήκες
Από την άλλη, κοσμήματα, χρήματα και πλαστά χαρτονομίσματα που κατάσχονται φυλάσσονται από τις Αρχές. Τα ρολόγια και τα χρυσαφικά – που δεν αποτελούν αντίγραφα αλλά προϊόντα κλοπής – αρχειοθετούνται και φυλάσσονται στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ. Ενα ρολόι, για παράδειγμα, θα επιστρέψει στον κάτοχό του – εάν και εφόσον καταφέρει να αποδείξει ότι είναι δικό του – μόνο όταν η υπόθεση τελεσιδικήσει. Τα κατασχεμένα χρήματα, δε, φυλάσσονται από τη Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος.
Ακόμα και οι ναρκωτικές ουσίες που κατάσχονται από τις Αρχές ζυγίζονται, παρουσία εισαγγελέα, και εν συνεχεία φυλάσσονται σε αποθήκες από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας μέχρι την καταστροφή τους, την καύση δηλαδή σε ειδική υψικάμινο.
Μάστιγα του παρεμπορίου
«Το παρεμπόριο «κολλάει» δίπλα στο νόμιμο εμπόριο, εκεί όπου υπάρχουν πωλητές με άδεια, «κολλάνε» κι οι πωλητές χωρίς άδεια», λέει ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Γιώργος Βλάχος. «Στο παζάρι του Βοτανικού κάθε Κυριακή, στην Αγίας Αννης, αραδιάζουν την πραμάτεια τους δεκάδες παράνομοι μικροπωλητές. Στα πανηγύρια του καλοκαιριού, δίπλα στους νόμιμους εμπόρους, θα κολλήσουν και οι παράνομοι μικροπωλητές, ενώ και στις λαϊκές αγορές το παρεμπόριο των φρούτων ακμάζει», συμπληρώνει, τονίζοντας ότι φρούτα και λαχανικά είναι ένα ξεχωριστό μεγάλο κεφάλαιο του παρεμπορίου, με ιδιαίτερες προκλήσεις στην πάταξή του.
Συνεχείς έλεγχοι
Οι αρμόδιες ομάδες της ΕΛ.ΑΣ., η Δημοτική Αστυνομία και η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποιούν καθημερινά ελέγχους.
Ενδεικτικά, τον περασμένο μήνα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο καταπολέμησης του παρεμπορίου αδασμολόγητων εμπορευμάτων, κατάσχεσε 2.291 προϊόντα, λίγες ημέρες πριν είχαν κατασχεθεί ακόμα 1.930 προϊόντα σε λαϊκή αγορά. Στην Αρτα έγιναν συλλήψεις για παράνομη πώληση υαλοκαθαριστήρων αυτοκινήτων, στην Αθήνα βρέθηκαν χιλιάδες ζευγάρια γυαλιά ηλίου, προϊόντα κλοπής από αντιπροσωπεία οπτικών ειδών. Στον Βόλο, μία 38χρονη γυναίκα συνελήφθη για παράνομη πώληση επικίνδυνων καλλυντικών – πούδρες, κραγιόν, μολύβια ματιών, ακόμα και αρώματα – χωρίς την απαραίτητη άδεια από την αρμόδια Αρχή. Με τις πρώτες μπόρες του Ιουνίου, δε, στα Ιωάννινα συνελήφθησαν μικροπωλητές που πωλούσαν ομπρέλες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πωλητές οδηγούνται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και καλούνται να πληρώσουν το αντίστοιχο διοικητικό πρόστιμο.
Αντιθέτως, το παρεμπόριο λαθραίων καπνικών προϊόντων – που σημαίνει και τεράστια φοροδιαφυγή – διώκεται από άκρη σε άκρη της χώρας, με δεκάδες συλλήψεις για παράβαση του Νόμου Περί Τελωνειακού Κώδικα, εξηγούν από την ΕΛ.ΑΣ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»


Latest News
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ

Tabish (Aqua Brigde) στον ΟΤ: Καμια υπαναχώρηση από το deal για την Avramar
O Mohammad Tabish, CEO της Aqua Bridge ξεκαθαρίζει στον ΟΤ ότι η συμφωνία με την Avramar θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαϊου

Τέλος (;) το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και τρόφιμα - Το σενάριο με πληθωρισμό
Τι αναφέρουν στον ΟΤ έγκυρες πληροφορίες για τις παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης