Τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης οι περιορισμοί που επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση στην εξαγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με την Κίνα, εξετάζει σε σημείωμά της η UBS.

Αυτοκινητοβιομηχανία: Η χρήση των ρομπότ διευρύνεται συνεχώς

Όπως αναφέρει η ελβετική επενδυτική τράπεζα, η αυξανόμενη ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και υλικό για κέντρα δεδομένων, μεταξύ άλλων από κορυφαίες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, έχει οδηγήσει την επιβολή ελέγχων από την Ουάσινγκτον εδώ και μήνες. «Η Wall Street Journal ανέφερε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει παραθυράκια και να λάβει νέα μέτρα για την εμβάθυνση των ελέγχων  των εξαγωγών σε προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που εξάγονται στην Κίνα και αλλού. Πιο αυστηροί περιορισμοί θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ ήδη από τον Ιούλιο για λόγους εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με την WSJ, με τις επιλογές που εξετάζονται να περιλαμβάνουν ελέγχους εξαγωγών στα δημοφιλή τσιπ Α800 AI της Nvidia και περιορισμούς στις συμβάσεις υπηρεσιών cloud για κινεζικές εταιρείες AI», αναφέρεται στο σημείωμα.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε περίοδο ισχυρών υπεραποδόσεων για όσους έχουν επενδύσει στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο δείκτης NYSE FANG+, ο οποίος παρακολουθεί τις 10 κορυφαίες αμερικανικές μετοχές,  έχει  καταγράψει κέρδη 66% από την αρχή του έτους, εν μέρει λόγω της  αισιοδοξίας για την εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι τεχνολογίες δημιουργικής AI γίνονται mainstream τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις, με έναν μακρύ κατάλογο χρήσεων σε πολλούς σημαντικούς κλάδους.

Όπως υπογραμμίζει η UBS, «αν και η προοπτική αυστηρότερων ελέγχων δεν αποτελεί έκπληξη, θεωρούμε τις πρόσφατες αναφορές [όπως αυτή της Wall Street Journal] ως υπενθύμιση ότι υπάρχουν επίσης κίνδυνοι πτωτικής πορείας για τις μετοχές τεχνητής νοημοσύνης και ότι μια πιο ισορροπημένη τοποθέτηση για τον τομέα μπορεί να εξυπηρετήσει τους επενδυτές στο μέλλον».

Θα έχει βάθος η στροφή προς την ΑΙ – Προσοχή στις μετοχές

Οι αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας τονίζουν ότι «η ταχεία υιοθέτηση, οι σαφείς περιπτώσεις χρήσης και οι σημαντικές επενδύσεις υποδηλώνουν ότι η στροφή προς την ΑΙ θα είναι διαρκής. Αναμένουμε ότι η   αγορά υλικού και υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης θα αυξάνεται κατά 20% ετησίως και θα φτάσει τουλάχιστον τα 90 δισ. δολάρια  μέχρι το 2025. Ταυτόχρονα, οι μετοχές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη διαπραγματεύονται σημαντικά υψηλότερα από τον ευρύτερο τεχνολογικό μέσο όρο. «Ενώ συμφωνούμε ότι οι μετοχές που σχετίζονται με την ΑΙ αξίζουν ένα premium έναντι της ευρύτερης αγοράς, πιστεύουμε ότι επιλεγμένες μετοχές έχουν ξεπεράσει τα θεμελιώδη μεγέθη και κινδυνεύουν με διόρθωση. Δεν θα μας εξέπληττε να δούμε μια επαναφορά 10-15%  χαμηλότερα στις μετοχές που σχετίζονται με την ΑΙ στο εγγύς μέλλον.»

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας, συνεχίζει η UBS, αποτελεί έναν μόνο από τους αντίθετους ανέμους. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί γεωπολιτικοί και ρυθμιστικοί κίνδυνοι για τον κλάδο. Στη έκθεση της ελβετικής τράπεζας υπενθυμίζεται η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης για την κοινωνία,  την  οικονομία  και  την  εθνική ασφάλεια. «Η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρώπη και άλλες μεγάλες  οικονομίες έχουν δηλώσει ότι επεξεργάζονται τους δικούς τους κανόνες, υπογραμμίζοντας το ασυνήθιστα πρώιμο στάδιο στο οποίο οι παγκόσμιοι φορείς χάραξης πολιτικής επιδιώκουν να ρυθμίσουν την τεχνολογία και τις επιπτώσεις της στην ασφάλεια, την ηθική και την απασχόληση».

Άλλοι κίνδυνοι προκύπτουν από τη συμφόρηση στον εφοδιασμό και τον αυξημένο ανταγωνισμό. «Είναι πολύ νωρίς για να ποσοτικοποιηθεί ο αντίκτυπος μιας αυστηρότερης απαγόρευσης των τσιπ AI  στα έσοδα ή τη  ζήτηση  τσιπ για κέντρα δεδομένων. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το όποιο κενό δημιουργηθεί θα καλυφθεί γρήγορα από τη ζήτηση των πελατών στις ΗΠΑ και σε άλλες  ευθυγραμμισμένες οικονομίες. Αν μη τι άλλο, η περιορισμένη προσφορά τόσο των τσιπ όσο και των ταλέντων υψηλού επιπέδου [στον τομέα της] ΤΝ δημιουργεί βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την εξάπλωσή της, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει τα έσοδα. Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός, μεταξύ άλλων από τους κατεστημένους φορείς παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών, θα μπορούσε να περιορίσει τα περιθώρια κέρδους της ΤΝ.»

Αυξημένη μεταβλητότητα

«Έτσι», καταλήγει η έκθεση, «με τις λεπτομέρειες σχετικά με τους νέους αμερικανικούς περιορισμούς να είναι ακόμη αβέβαιες, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν αυξημένη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα  για τις μετοχές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη». Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, οι αναλυτές της UBS προτρέπουν τους επενδυτές να τηρήσουν μια «πιο επιλεκτική στάση» στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η έλλειψη ενέργειας για τα data centers αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers

Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit