Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, κλείνοντας όμως ένα κατά τα άλλα θετικό πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία της Κίνας αγωνίζεται να επανέλθει σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά.
Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσαν άνοδο, με τον Shanghai Composite και τον Shenzhen Component να κερδίζουν 0,8% και 1,1% αντίστοιχα. Τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου μετά βίας ξεπέρασαν το 3%.
Χρυσός: Υποχωρεί σε χαμηλό τριμήνου
Από την άλλη, οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή του Τόκιο, ο οποίος παρέμεινε σε επίπεδα πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας (3,1%) για δεκατρείς συνεχόμενους μήνες.
Ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,14% στις 33.189,04 μονάδες και ο Topix διολίσθησε κατά 0,33% στις 2.288,60 μονάδες. Ο Nikkei όμως σημείωσε κέρδη 27% το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Στη Νότια Κορέα, ο Kospi σημείωσε άνοδο 0,6%. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κέρδισε 0,12% για να ολοκληρώσει τη συνεδρίασή του στις 7.203,3 μονάδες.
Η νομισματική τόνωση της Κίνας πέρυσι δεν ενίσχυσε σχεδόν καθόλου τη ζήτηση δανείων το δεύτερο τρίμηνο -παρά το χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όπως έδειξε ανεξάρτητη έρευνα της China Beige Book. Τα στοιχεία της τριμηνιαίας έρευνας υποδηλώνουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων τον Αύγουστο από την κεντρική τράπεζα της Κίνας μπορεί να είχαν περιορισμένη επίδραση στην τόνωση της ανάπτυξης. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον ο τελευταίος γύρος μειώσεων των επιτοκίων στα μέσα Ιουνίου θα είναι αποτελεσματικός.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία
Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στη Νότια Κορέα αυξήθηκε κατά 3,2% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Η παραγωγή στα αυτοκίνητα και τους ημιαγωγούς οδήγησε σε κέρδη για την περίοδο, ενώ οι χρηματοπιστωτικές, ασφαλιστικές και ξενοδοχειακές βιομηχανίες σημείωσαν μείωση. Μια δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων προέβλεπε ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 0,8%, μετά την πτώση 0,6% την προηγούμενη περίοδο.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για την εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας παρέμειναν σε έδαφος συρρίκνωσης για τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του δείκτη υπεύθυνων αγορών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της NBS διαμορφώθηκε στο 49, κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Η μέτρηση του δείκτη PMI τον Μάιο ήταν 48,8, η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο.
Latest News
Έδωσε στηρίγματα στη Wall Street ο Dow Jones, υπό πίεση παρέμεινε ο Nasdaq
Η Wall Street δέχτηκε τεχνολογικές πιέσεις αλλά οι άλλοι δύο δείκτες κατάφεραν να ελέγξουν τις απώλειες περιορίζοντας σημαντικά την πτώση
Το sell off στα ομόλογα αυξάνει το κόστος δανεισμού - Τι μήνυμα στέλνουν οι αγορές
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι οι ΗΠΑ έχουν οδηγήσει το πρόσφατο sell off στις αγορές ομολόγων
Παρέμειναν τα βρετανικά «σύννεφα» στις ευρωαγορές
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,6%
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του χρυσού
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας ενισχύουν το σενάριο των πολύ προσεκτικών μειώσεων των επιτοκίων
To XA έδειξε χαρακτήρα και κράτησε τις στηρίξεις - Άλμα 13% για τον ΟΛΘ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε ακόμη και τις κοντινές στηρίξεις του στις 1.490 μονάδες
Κίνα: Νέα εργαλεία στήριξης του γιουάν
Το κινεζικό νόμισμα δέχεται πίεση από τον ενισχυμένο δολάριο
Συνεχίζονται οι τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street- Αναταράξεις και στα ομόλογα
Πολλά χαρτοφυλάκια επιχειρούν αναπροσαρμογές θέσεων στη σκιά των αλλαγών των εκτιμήσεων για τα επόμενα βήματα της Fed
Βουτιά του Bitcoin στα 90.000 δολ. - Ποιος το συγκρίνει με το... κάπνισμα
Η άνοδος του δολαρίου και οι προσδοκίες για τις επόμενες κινήσεις τις Federal Reserve πλήττουν το Bitcoin
Sell off στα αμερικανικά ομόλογα με το βλέμμα στη Fed
Ενισχύονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων - Ανοδικά κινείται το δολάριο
Δοκιμάζει τις πρώτες στηρίξεις το ΧΑ - Στο επίκεντρο ο ΟΛΘ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατήσει την κοντινή του στήριξη στις 1.490 μονάδες