Συνεχίζονται οι εκροές κεφαλαίων από τα μετοχικά αμοιβαία που τοποθετούνται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως αναφέρει το Bloomberg, σημάδι ότι οι επενδυτές γυρνάνε την πλάτη στην αγορές της γηραίας ηπείρου.

Οι συνολικές εκροές από την αρχή του χρόνου ανήλθαν σε 27 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές  της Bank of America Corp. οι οποίοι επικαλούνται στοιχεία της EPFR Global. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, η Ευρώπη είχε τις μεγαλύτερες εκροές μεταξύ των μεγάλων περιοχών του πλανήτη, καθώς «έφυγαν » κεφάλαια αξίας 4,6 δισ. δολάρια.

BofA: Mε 756 δισ. δολάρια ενισχύθηκαν τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων

Οι ροές κεφαλαίων αναδεικνύουν πώς το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών έχει εξαντληθεί, την ώρα που ο δείκτης Nasdaq 100 είναι έτοιμος να καταγράψει το καλύτερο πρώτο εξάμηνο του έτους. Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε ιδιαίτερα καθυστερημένο, καθώς ο δείκτης  FTSE 100  έχει αλλάξει ελάχιστα από τις αρχές του 2023.

Η υποαπόδοση της περιοχής αντανακλά εν μέρει την αυξανόμενη προτίμηση των επενδυτών για μετοχές ανάπτυξης και τεχνολογικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος στις ΗΠΑ. Η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας θεωρείται επίσης ότι βάρυνε ιδιαίτερα στην επιλογή των επενδυτών, καθώς  έχουν πυκνώσει οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η έκθεση στην τεχνολογία οδηγεί και πάλι τις περιφερειακές ροές μετοχών, ωφελώντας τις αμερικανικές μετοχές και το δολάριο», σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays Plc Emmanuel Cau σε σημείωμά του αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας ότι η Ευρώπη είναι η μόνη σημαντική περιοχή που είδε εκροές τον Ιούνιο. «Αντίθετα, οι Αμερικανοί επενδυτές άρχισαν να πωλούν ευρωπαϊκές μετοχές για πρώτη φορά φέτος, με την αποδυνάμωση των στοιχείων δραστηριότητας να προκαλεί ευρύτερες εκροές από την περιοχή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές