Περίπου 200 επιχειρήσεις υποβάθμισε το 2022 η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας, λόγω του ότι καθυστερούσαν υπερβολικά και αδικαιολόγητα τις πληρωμές στους προμηθευτές τους, ανακοίνωσε την Πέμπτη η διευθύντρια στον κλάδο επιπτείας των επιχειρήσεων της Τράπεζας, Εμιλί Κεμά. Πρόκειται για μια πρόσφατη πρωτοβουλία της γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας που αποσκοπεί στην αποκατάσταση καλύτερων σχέσεων και αισθήματος εμπιστοσύνης στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, κάτι που αποβαίνει ασφαλώς προς όφελος και των γαλλικών τραπεζών.

«Από πέρυσι έχουμε ενσωματώσει την πτυχή των όρων πληρωμής στην αξιολόγηση των εταιρειών», τόνισε η Κεμά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην έδρα Banque de France στο Παρίσι. «Σε περίπτωση που μια εταιρεία καθυστερεί υπερβοιλικά να εξυπηρετήσει τις πληρωμές της και να ρυθμίσει τα χρέη της, κατεβάζουμε την αξιολόγησή της κατά μία βαθμίδα», πρόσθεσε. «Η αξιολόγηση γίνεται σε μια κλίμακα που έχει «περίπου είκοσι βαθμίδες», διευκρίνισε η γαλλίδα τραπεζίτισσα με την ευκαιρία της παρουσίασης δύο μελετών για την οικονομική υγεία των επιχειρήσεων της χώρας το 2022.

Ευρωπαϊκό ντόμινο στα ακίνητα – Γιατί πέφτουν οι τιμές [γραφήματα]

Μια μικρή υποβάθμιση δεν πρόκειται να επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα ή να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε μια επιχείρηση. «Αν υποβαθμιστείτε κατά μία βαθμίδα δεν κινδυνεύετε να αποκτήσετε δυσκολότερη πρόσβαση στις τραπεζικές πιστώσεις ή να έχετε άμεσο οικονομικό αντίκτυπο», αναγνώρισε η Εμιλί Κεμά. Ωστόσο «οι εταιρείες συχνά φοβούνται αυτού του είδους τις κυρώσεις για τον κίνδυνο που διατρέχουν να πληγεί η φήμη και η φερεγγυότητά τους στην αγορά.

Μεγάλοι και μεσαίοι μπαταχτσήδες

Αφού έλεγξε τους όρους πληρωμής 1.500 επιχειρήσεων το 2022, κυρίως «μεγάλων ή μεσαίων εταιρειών με καλή οικονομική κατάσταση», η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας έχει ως στόχο να τριπλασιάσει εφέτος τον αριθμό των ελέγχων της. Σύμφωνα με το ετήσιο Παρατηρητήριο Προθεσμιών Πληρωμών, που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, οι ημέρες καθυστέρησης καταβολής των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων μειώθηκε την χρονιά που πέρασε στις 11,7 ημέρες κατά μέσον όρο, από 12,4 ημέρες που ήταν το 2021.

Αίσθηση προκαλεί η διάκριση που κάνει η ετήσια έκθεση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες, όπως διαπιστώνει, καταβάλλουν ειλικρινέστερες προσπάθειες τήρησης των προθεσμιών και πληρωμής των υποχρεώσεών τους. Σε αντίθεση με τις μεγάλες εταιρείες, το 40% των οποίων δεν πληρώνουν έγκαιρα τα χρωστούμενα στους προμηθευτές τους.

Κερδοσκοπούν εις βάρος των ΜΜΕ

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι πρώτες που πληρώνουν και οι τελευταίες που πληρώνονται», δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFM Business η αρμόδια για τις ΜΜΕ, τους μικρεμπόρους, τους χειροτέχνες και τον τουρισμό υπουργός Ολιβιά Γκρεγκουάρ. «Όταν η Αρχή για την Καταπολέμηση της Απάτης παρατηρεί ότι οι εκπρόθεσμες πληρωμές είναι άδικες και αδικαιολόγητες, εγώ δεν θα διστάσω να καταγγείλω δημόσια τις μεγάλες επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τις μικρομεσαίες και κερδοσκοπούν εις βάρος τους», πρόσθεσε η γαλλίδα υπουργός.

Ερωτηθείσα στη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης η Εμιλί Κεμά αν είναι σκόπιμο να ενσωματώνονται στην αξιολόγηση των επιχειρήσεων από την Banque de France και κριτήρια που αφορούν την κοινωνική υπευθυνότητα, την περιβαλλοντική προστασία και τις μεθόδους εταιρικής διακυβέρνησης, η γαλλίδα τραπεζίτισσα είπε ότι «εδώ και χρόνια τα θέματα αυτά διατρέχουν και καθορίζουν τη φιλοσοφία των διενεργούμενων αξιολογήσεων. ότι το «συστατικό ESG» ήταν μέρος «για αρκετά χρόνια των κριτηρίων που ελήφθησαν υπόψη».

«Ταυτόχρονα έχουμε δημιουργήσει έναν πρωτότυπο δείκτη που υπολογίζει την έκθεση της κάθε εταιρείας στην κλιματική απειλή», συνέχισε η Κεμά. «Είμαστε σε διαδικασία πειραματικής εφαρμογής του δείκτη σε εκατοντάδες εταιρείες στο πλαίσιο μιας πιθανής συμπερίληψης κι αυτού του κριτηρίου τα επόμενα χρόνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή