Δεκάδες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η γερμανική Siemens και η γαλλική Airbus, τάχθηκαν κατά της προτεινόμενης ρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι οι κανόνες ενέχουν τον κίνδυνο να βλάψουν την ανταγωνιστικότητα και δεν αντιμετωπίζουν τις πιθανές προκλήσεις.

«Καμπανάκι» από την UBS: Κίνδυνοι στις μετοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης

Οι εταιρείες -σε ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν περισσότερα από 150 στελέχη- επισήμαναν στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει την «ευκαιρία να επανέλθουμε στην τεχνολογική πρωτοπορία», όμως οι κανονισμοί που είναι υπερβολικά αυστηροί θα μπορούσαν να υποσκάψουν αυτή την ευκαιρία.

«Κατά την εκτίμησή μας, το νομοσχέδιο θα έθετε σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα και την τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης, χωρίς να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία εστάλη σήμερα Παρασκευή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαμάχης, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν πρόσφατα σε ένα αυστηρότερο σύνολο κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη. Το κείμενο του νομοσχεδίου για την τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμεύσει ως διαπραγματευτική βάση μεταξύ των κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο μεταξύ, οι φόβοι αυξάνονται σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, με τα αιτήματα για ρύθμιση να αυξάνονται από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η OpenAI παρουσίασε το chatbot ChatGPT, μία από τις πρώτες ευρέως διαθέσιμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για τους καταναλωτές.

Οι εταιρείες που υπογράφουν την επιστολή, από την αυτοκινητοβιομηχανία Renault έως τη δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, τη Heineken, αναφέρουν ότι οι ανησυχίες τους είναι ιδιαίτερα έντονες σχετικά με τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη. Οι προτεινόμενοι κανόνες θα ρυθμίσουν «σε μεγάλο βαθμό» τα θεμελιώδη μοντέλα, που είναι η τεχνολογία που στηρίζει τα chatbots, «ανεξάρτητα από τις περιπτώσεις χρήσης τους», προσθέτουν.

Οι εταιρείες που αναπτύσσουν και εφαρμόζουν τέτοια συστήματα θα βρεθούν αντιμέτωπες με δυσανάλογο κόστος συμμόρφωσης και κινδύνους ευθύνης, αναφέρεται στην επιστολή. Τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποχώρηση εταιρειών από την Ε.Ε., στην απόσυρση των επενδυτών για την ανάπτυξη της ΑΙ στην Ευρώπη και στη δημιουργία ενός «κρίσιμου χάσματος παραγωγικότητας» σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

«Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει στο περιθώριο», τονίζεται στην επιστολή. Αντί να επικεντρωθεί ο νόμος στη γενεσιουργό ΑΙ και να εφαρμοσθεί μια «άκαμπτη συμμόρφωση», οι ρυθμιστικές αρχές των Βρυξελλών θα πρέπει να καταρτίσουν έναν νόμο που θα περιορίζεται σε «ευρείες αρχές για μια προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο».

Οι κανόνες κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις τεχνολογικές φιλοδοξίες της Ε.Ε. αντί να καλλιεργήσουν την καινοτομία, υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Οι εταιρείες ζητούν από την Ε.Ε. να δημιουργήσει ένα ρυθμιστικό όργανο από εμπειρογνώμονες του κλάδου που θα παρακολουθεί την εφαρμογή του νόμου καθώς η τεχνολογία θα εξελίσσεται.

Όσες εταιρείες έχουν υπογράψει την επιστολή, φαίνεται ότι δεν έχουν διαβάσει το κείμενο και αντιδρούν «με βάση το ερέθισμα λίγων», δήλωσε ο Ντράγκος Τουντοράτσε, ευρωβουλευτής που ηγήθηκε στη σύνταξη του νομοσχεδίου.

«Είναι κρίμα που το επιθετικό λόμπι λίγων αιχμαλωτίζει άλλες σοβαρές εταιρείες. Αυτό δυστυχώς υπονομεύει το αδιαμφισβήτητο προβάδισμα που έχει πάρει η Ευρώπη σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τη ρύθμιση», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Βάζει εμπόδια στο όνειρο των νέων που θέλουν να γίνουν influencers [γράφημα]
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι νέοι θέλουν να γίνουν influencers αλλά η τεχνητή νοημοσύνη καραδοκεί [γράφημα]

Οι υποσχέσεις για εύκολο και γρήγορο κέρδος μέσω αυτοαπασχόλησης κάνει τις νεότερες ηλικίες κυρίως να θέλουν να γίνουν influencers - Τι γίνεται όμως με την τεχνητή νοημοσύνη;