
Πιο κοντά φέρνουν τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη δύο μεγάλα καλώδια της Ελλάδας.
Ο λόγος για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (EuroAsia Interconnection) και Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY).
ΑΔΜΗΕ: Εισέρχεται στον EuroAsia Interconnector με 25%
Στα δύο έργα εμπλέκεται ενεργά ο ΑΔΜΗΕ. Και τις τελευταίες μέρες δύο θετικές εξελίξεις βάζουν σε τροχιά υλοποίησης τα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια.
Η πρώτη αφορά στη συμμετοχή του Διαχειριστή με 25% στον EuroAsia Interconnector, τον φορέα υλοποίησης του έργου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και η δεύτερη αφορά στην πρόκριση του GREGY στη λίστα των έργων που θα στηρίξει η Ε.Ε. (PCI/PMI).
Η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia αίρει από την ενεργειακή απομόνωση την Κύπρο και διασφαλίζει εναλλακτική πηγή ηλεκτροδότησης και στο Ισραήλ.
Η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY φιλοδοξεί στη μεταφορά πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.
EuroAsia
Το έργο EuroAsia αφορά σε πρώτη φάση στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης, μέσω υποβρύχιων καλωδίων μεταφοράς συνεχούς ρεύματος (500kV), εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, με σημείο προσαιγιάλωσής τους στην περιοχή της Κορακιάς Ηρακλείου Κρήτης. Το συνολικό μήκος του καλωδίου ανέρχεται στα 898 χλμ. Επίσης, περιλαμβάνει την εγκατάσταση από το σημείο προσαιγιάλωσης, υπόγειων καλωδίων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης, μήκους 10,2 χλμ. έως τη διασύνδεσή τους με τον Σταθμό Μετατροπής της Δαμάστας, ο οποίος αποτελεί έργο της «Αριάδνη Interconnection» (της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ που κατασκευάζει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής), καθώς και τα έργα διασύνδεσης με τον Σταθμό Μετατροπής και το σύστημα μεταφοράς της Κρήτης. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο υπεγράφη συμφωνία με τη Nexans Norway για την προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση των καλωδιακών συστημάτων για τη ζεύξη Κύπρου-Ελλάδας.
Χρηματοδότηση
Το ηλεκτρικό καλώδιο Κύπρου – Κρήτης, μήκους 898 χλμ. και προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 757 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Connecting Europe. Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος, ώστε το 2024 να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Αποτελεί υποέργο του ευρωπαϊκού έργου κοινού ενδιαφέροντος (PCI) «EuroAsia Interconnector» που αφορά στο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, συνολικού μήκους 1.208 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Ο EuroAsia αρχικά, θα επιτρέψει την αμφίδρομη μεταφορά 1.000 MW και σε πλήρη ανάπτυξη 2.000 MW.
Όταν ολοκληρωθεί θα «ενώσει» τα ηλεκτρικά συστήματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας αποτελώντας τη μεγαλύτερη (μήκους 1.208 χλμ) και βαθύτερη (έως και 3.000 μέτρα) ηλεκτρική διασύνδεση στον κόσμο, ισχύος 2.000 MW.
GREGY
Το GREGY, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου είναι ένα έργο που τρέχει ο όμιλος Κοπελούζου, και για το οποίο ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει τη μετοχική του ανάμειξη.
Πρόσφατα, ανακοινώθηκε η σύναψη μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στις θυγατρικές του ελληνικού ομίλου εταιρείες Damco Energy και Elica και την Infinity Power που στήθηκε από την Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) και την Egypt’s Infinity. Οι εταιρείες θα εξετάσουν, σε μη αποκλειστική βάση, την δυνατότητα από κοινού ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα οποία θα τροφοδοτήσουν με πράσινη ενέργεια το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY.
Αίγυπτος
Το έργο GREGY – Green Energy Interconnector αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3 GW (Γιγαβάτ) και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας. Το έργο GREGY θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές CO2. Έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος περίπου 9,5 GW είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του GREGY. Το έργο θα παρέχει εναλλακτικές καθαρές και ανανεώσιμες πηγές και διαδρομές ενέργειας για την Ευρώπη, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της Ηπείρου από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.
Η Ευρ. Επιτροπή στηρίζει το έργο, ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο ύψους 3,5 δις. ευρώ που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η εταιρεία ELICA του ομίλου Κοπελούζου. Μάλιστα στις τελευταίες εξελίξεις συμπεριλαμβάνονται κι αυτές της έναρξης συζητήσεων και με τους δύο διαχειριστές της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και Αιγύπτου (EETC), προκειμένου να συμμετάσχουν μετοχικά και χρηματοδοτικά στην κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Σκοπός του project που έχουν επικυρώσει οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου είναι η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια να φτάνει στην Ευρώπη.


Latest News

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Χατζηδάκης για Chevron: «Εθνική επιτυχία» το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη
Η πρωτοβουλία της Chevron αναγνωρίζει την Ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης

Τραμπ: Ανακαλεί τις άδειες των δυτικών ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα
Η κυβέρνηση Τραμπ αυξάνει την πίεση στη Βενεζουέλα

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ