Περαιτέρω επιβράδυνση αναμένεται στην Ελλάδα να καταγράψει ο πληθωρισμός τον Ιούνιο εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.
Eurostat: Στο 6,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο στην ευρωζώνη – Στο 4,1% στην Ελλάδα
Ειδικότερα, τον Ιούνιο οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν στο 2,7%, από 4,1%, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 0,9%.
Παράλληλα, ταχύτητα κατέβασε ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση και στην Ευρωζώνη, διαμορφούμενες στο 5,5%, από 6,1% τον Μάιο, ενώ σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,3%.
Αντιφατική είναι η εικόνα αναφορικά με τον δομικό πληθωρισμό από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, καθώς σημείωσε οριακή μεν, άνοδο δε, στο 5,4% σε ετήσια βάση από 5,5% ένα μήνα νωρίτερα. Σε μηνιαία βάση, καταγράφηκε ρυθμός της τάξεως του 0,3% από 0,2%.
Να σημειωθεί ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού ήταν χαμηλότερες των προβλέψεων, καθώς σε ετήσια βάση αναμενόταν να τρέξει με ρυθμό 5,6%, ο δομικός πληθωρισμός να καταγράψει ρυθμό 5,5% σε ετήσια και 0,7% σε μηνιαία βάση. Μοναδική μέτρηση που κινήθηκε υψηλότερα των προσδοκιών του 0% ήταν η μηνιαία του ονομαστικού πληθωρισμού.
Οι «πρωταθλήτριες» χώρες
Μεμονωμένα στις χώρες της Ευρωζώνης, η Σλοβακία είναι η μοναδική χώρα στην οποία καταγράφηκε ο υψηλότερος πληθωρισμός με διψήφιο ποσοστό της τάξεως του 11,3% και ακολούθησαν οι Εσθονία, Κροατιά, Λιθουανία και Λετονία με 9%, 8,3%, 8,2% και 8,1%.
Στον αντίποδα, η μικρότερη μεταβολή στις τιμές καταναλωτή καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο κατά 1% και σε Γερμανία και Ισπανία με 1,6% έκαστη.
Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα συνεχίζονται
Γι άλλον ένα μήνα, οι αυξήσεις στα τρόφιμα είναι με διαφορά οι μεγαλύτερες μεταξύ των βασικών κατηγοριών που εξετάζει η Eurostat, καθώς σε ετήσια βάση σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 11,7%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Ιούνιο οι τιμές της ενέργειας κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό μεταβολής (-5,6%), όταν αυτές των βιομηχανικών προϊόντων (εξαιρείται η ενέργεια) αυξήθηκαν κατά 5,5% και των υπηρεσιών κατά 5,4%.