Η πόλη Σίντρα, στα περίχωρα της Λισαβόνας, όπου έγινε πριν από λίγες ημέρες για δεύτερη συνεχή χρονιά το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πέραν ότι είναι μία περιοχή εκπληκτικής βλάστησης, διάσπαρτη με ιστορικά μνημεία και όμορφες επαύλεις. Πέραν ότι είναι ένας από τους τόπους που ύμνησε και ο Λόρδος Βύρων στα 1809, είναι πρωτίστως για τους Πορτογάλους ένας χώρος που τους θυμίζει την κατάργηση της μοναρχίας το 1910, με μεγάλη λαϊκή εξέγερση, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του βασιλιά Κάρλος Α΄. Κάτι σαν το δικό μας Τατόι. Απλά, σε αντίθεση με εμάς, οι φίλοι Πορτογάλοι, επένδυσαν ακομπλεξάριστα στην ιστορία της δικής τους βασιλικής οικογένειας με σεβασμό, σύνεση και προφανώς εισιτήριο. Αντίστοιχου μάλιστα ύψους της Ακρόπολης. Πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, καθώς μέσα σε 45 λεπτά μπορείς να το επισκεφτείς με τρένο που σε συνδέει με τη Λισαβόνα, αποφέρει τεράστια έσοδα στα οικονομικά της χώρας.
Σε αυτόν τον ρομαντικό προορισμό οι συζητήσεις των κεντρικών τραπεζιτών δεν ήταν και τόσο… ρομαντικού περιεχομένου. Σχεδόν όλοι, τα μέλη της ΕΚΤ, εκφράστηκαν θετικά όχι απλά για μια ακόμα αύξηση του βασικού επιτοκίου στην τακτική συνεδρίαση του Ιουλίου, αλλά το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει μια ακόμα τον Σεπτέμβριο. Αν συμβεί αυτό, τότε το επιτόκιο του ευρώ από -0,50% που ήταν πέρυσι θα βρεθεί πάνω από το 4%. Στην ταχύτερη αύξηση επιτοκίων όχι απλά από καταβολής της ευρωζώνης, αλλά στην ευρωπαϊκή ιστορία. Πού βρισκόμαστε;
Δεδομένο πρώτο, οι κεντρικοί τραπεζίτες δείχνουν να έχουν στερέψει από εργαλεία.
Δεδομένο δεύτερο, δεν βλέπουν την επιβράδυνση του πληθωρισμού που θα ήθελαν και μη έχοντας άλλα εργαλεία, πιέζουν συνεχώς για μείωση της ρευστότητας στην οικονομία, ακόμα και αν οδηγήσουν σε ύφεση τις οικονομίες των χωρών μελών.
Δεδομένο τρίτο, οι κραδασμοί που προκαλούσαν οι τιμές της ενέργειας έχουν οριστικά τελειώσει.
Δεδομένο τέταρτο, πλέον έχουμε περάσει σε μια δεύτερη φάση που ωθήθηκε από το αυξανόμενο κόστος εργασίας, με τους μισθούς της ευρωζώνης να αναμένεται να αυξηθούν κατά 14% έως το 2025.
Δεδομένο πέμπτο, οι περισσότερες εταιρείες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα συσσωρεύουν εργατικό δυναμικό λόγω των αυξημένων ελλείψεων ειδικευμένων εργαζομένων, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ονομαστικοί μισθοί (όχι οι πραγματικοί) ταχύτερα από την παραγωγή.
Δεδομένο έκτο, η ΕΚΤ αναμένει ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών θα μειωθούν λόγω του αυξανόμενου κόστους εργασίας, δημιουργώντας αυτό που θέλαμε όλοι να αποφύγουμε, οι μισθοί να συντηρούν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.
Συμπέρασμα πρώτο: Η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα πρέπει υποχρεωτικά να περάσει από την προηγούμενη ύφεση στην οικονομία.
Συμπέρασμα δεύτερο: Για την ακρίβεια θα πρέπει να περάσουμε πρώτα από συνθήκες αποπληθωρισμού για ένα διάστημα, δηλαδή ύφεση ή στασιμότητα συνοδευόμενη από ακρίβεια.
Το θέμα είναι πως θα τη γλιτώσει η Ελλάδα, τη στιγμή που μόλις άρχισε να καλύπτει την υπερδεκαετή υστέρηση λόγω της κρίσης. Θυμίζουμε απλά ότι στην Ελλάδα μιλάμε για την ανάγκη μισθολογικών αυξήσεων χωρίς να βάζουμε στην εξίσωση τον πληθωρισμό.
Η λύση είναι μόνο μία. Σκύβουμε το κεφάλι δουλεύοντας, αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο και ανοίγουμε το μυαλό μας στην εκμετάλλευση κάθε πηγής επιπλέον εισοδήματος, ακόμα και αν αυτό αφορά εθνικά μας… κωλύματα, όπως τη μη αξιοποίηση της πρώην βασιλικής περιουσίας.
Latest News
Ρευστό τοπίο
Ποιο παράγοντες κάνουν ρευστό το πολιτικό τοπίο;
Η Αμερική αντιμέτωπη με την επιστροφή του Τραμπ
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο
Ακριβά σπίτια, δύσκολες δανειοδοτήσεις
Το σκηνικό αυτό, των ακριβών σπιτιών και των δύσκολων δανειοδοτήσεων, που διαμορφώνεται δεν αφορά τίποτα αμέριμνους επενδυτές, αλλά ανθρώπους που ψάχνουν σπίτι για να στεγάσουν την οικογένειά τους
Ο πόλεμος των φιλελεύθερων
Σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ φιλελευθέρων σοσιαλιστών και ελευθεριαζόντων ακτιβιστών, που σήμερα παίζουν το παιχνίδι Πούτιν και λοιπών αυταρχικών ηγετών.
Το σασπένς των επιδοτήσεων
Στην ελληνική περιφέρεια αυτές τις μέρες κυριαρχεί ένα θέμα στις συζητήσεις, ο χρόνος καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων
Αυξήσεις αυτοί, μειώσεις εμείς…
Γάλλοι, Ιταλοί, ακόμα και οι Γερμανοί και σχεδόν όλη η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αυξήσεις φόρων για να μειώσουν τα ελλείμματά τους
Μισθωτοί... επιχειρηματίες
Χιλιάδες υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι μέσω εταιρειών τους, κάθε μορφής, «προμηθευτές» των εταιρειών όπου εργάζονται
Πλούτος, φτώχεια και επιχειρηματικό πνεύμα
Στη Δύση έχουμε αλλαγή οικονομικού παραδείγματος και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε
Ουραγοί στις κατασκευές (;)
Υπάρχουν κίνδυνοι να μην τρέξουν πιο γρήγορα οι κατασκευές;
Μειώστε τον φόρο
Ολο το φορολογικό βάρος των μισθωτών που ίσχυε το 2019 συνεχίζει να αυξάνεται μαζί με την αύξηση των εισοδημάτων τους, καθώς η κλίμακα φορολόγησής τους παρέμεινε στα επίπεδα των χειρότερων στιγμών των Μνημονίων