Δέκα οκτώ νέα έργα που θα λάβουν πάνω από 106 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για την «Αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα έργα συγκεντρώνουν περισσότερους από 370 δικαιούχους από 36 χώρες,  μεταξύ των και η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων ΜΜΕ, ερευνητικών ιδρυμάτων, τοπικών αρχών, σχολείων και επιχειρήσεων.

Τα εν λόγω projects αναμένεται να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και στην αποκατάσταση της φύσης μέσω της προστασίας και της αποκατάστασης της βιοποικιλότητας στα ύδατα, της μείωσης της ρύπανσης, της στήριξης μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας και της ανάπτυξης του ευρωπαϊκού ψηφιακού δίδυμου του ωκεανού.

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στα έργα, με δράσεις από τη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα, μέσω του ποταμού Δούναβη, της Μεσογείου Θάλασσας και από ολόκληρο τον Ατλαντικό.

Επένδυση στη φύση και τις τοπικές κοινότητες

  • Τα έργα θα αποφέρουν ευρύ φάσμα οφελών για τους ωκεανούς και τα ύδατα, όπως:
  • Λύσεις προστασίας και αποκατάστασης για υποβαθμισμένους παράκτιους και θαλάσσιους οικοτόπους
  • Προστασία και αποκατάσταση υγροτόπων, πλημμυρικών πεδιάδων, παράκτιων υγροτόπων και αλατούχων ελών στον Δούναβη
  • Δράσεις για την πρόληψη, την ελαχιστοποίηση και την αποκατάσταση της χημικής ρύπανσης στη Μεσόγειο Θάλασσα
  • Διάθεση βιώσιμων προϊόντων και λύσεων με βάση τα φύκη στην αγορά της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας
  • Πρόληψη και εξάλειψη των απορριμμάτων, των πλαστικών και των μικροπλαστικών — καινοτόμες λύσεις για ευρωπαϊκούς ποταμούς χωρίς απόβλητα
  • Μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων και της ρύπανσης με τη χρήση έξυπνων αλιευτικών εργαλείων με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο
  • Ενσωμάτωση δεδομένων παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον ψηφιακό δίδυμο ωκεανό
  • Δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης θαλάσσιων ειδών και ειδών γλυκών υδάτων
  • Ανάπτυξη τοπικών επιχειρηματικών μοντέλων για την ωκεάνια γεωργία με γνώμονα τις τοπικές κοινότητες.

«Ορίζων Ευρώπη»

Οι αποστολές της ΕΕ, που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2021-2027, αποτελούν έναν νέο τρόπο για την εξεύρεση λύσεων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κοινωνίας. Έχουν φιλόδοξους στόχους και θα αποφέρουν απτά αποτελέσματα έως το 2030.

Η αποστολή της ΕΕ «Αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας», η οποία δρομολογήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αποσκοπεί στην προστασία και την αποκατάσταση της υγείας των ωκεανών και των υδάτων μας έως το 2030 μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, της συμμετοχής των πολιτών και των επενδύσεων στη γαλάζια οικονομία. Η αποστολή αντιμετωπίζει τους ωκεανούς και τα ύδατα ως ενιαίο σύνολο και διαδραματίζει καίριο ρόλο στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και την αποκατάσταση της φύσης.

Η αποστολή στηρίζει την περιφερειακή δέσμευση και συνεργασία μέσω «φωτιστικών χώρων» με βάση την περιοχή σε μεγάλες θαλάσσιες και ποτάμιες λεκάνες: Ατλαντική-Αρκτική, Μεσόγειος Θάλασσα, Βαλτική-Βόρεια Θάλασσα και Δούναβη-Εύξεινος Πόντος. Οι φάροι αποστολής είναι τόποι για την πιλοτική λειτουργία, την επίδειξη, την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της αποστολής σε όλες τις θάλασσες και τις λεκάνες απορροής ποταμών της ΕΕ.

Τα σημερινά έργα επιλέχθηκαν μετά από πρόσκληση υποβολής προτάσεων που προκηρύχθηκε το 2022, συμπεριλαμβανομένης αξιολόγησης από ομοτίμους από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Τη διαχείριση των έργων θα αναλάβει ο CINEA (Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»