Καζάνι που βράζει μοιάζει η Γαλλία μετά την δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό. Μετά από τέσσερις ημέρες επεισοδίων, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε την επίσημη επίσκεψη του στην Γερμανία που επρόκειτο να ξεκινήσει την Κυριακή. Ήταν η δεύτερη φορά που οι ταραχές στη Γαλλία αναγκάζουν τον Γάλλο πρόεδρο να αναβάλει συνάντηση με αρχηγό κράτους, αφού ο Βασιλιάς Κάρολος, ακύρωσε την επίσκεψή του λόγω διαμαρτυριών για τη συνταξιοδοτική νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να έχει συνάντηση με βασικά μέλη της κυβέρνησης του, σήμερα (02.07) στις 19:30 (17:30 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να συζητήσουν για το κύμα των διαδηλώσεων που έχει ξεσπάσει στην Γαλλία. Ακόμη, σε ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου αναφέρεται ότι σε αυτή τη σύσκεψη, θα συμμετάσχουν, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί.

Γαλλία: Ο Μακρόν και το αίτημα για «Δικαιοσύνη» για όλους τους «Ναέλ»

Επίθεση στο σπίτι του δημάρχου

Στόχος επίθεσης έγινε η οικία του δημάρχου της μικρής πόλης Λ’ Άι- λε- Ροζ, κοντά στο Παρίσι, κατά την διάρκεια της πέμπτης νύχτας ταραχών στην Γαλλία. Όλα ξεκίνησαν όταν στη 1:30 τη νύχτα, την ώρα που ο δήμαρχος Ζανμπρέν βρισκόταν στο δημαρχείο της πόλης Λ’ Άι-λε- Ροζ, ταραξίες «έριξαν αυτοκίνητο στο σπίτι (μου) προτού το πυρπολήσουν», ανέφερε ο δήμαρχος στο Twitter.

Ακόμη, ο ίδιος πρόσθεσε πως η σύζυγός του και ένα από τα δύο μικρά παιδιά του «τραυματίστηκαν» από την επίθεση στο σπίτι του. Μάλιστα, ο δήμαρχος έκανε λόγο για «απόπειρα δολοφονίας απερίγραπτης δειλίας».

«Δικαιοσύνη για τον Ναέλ»

Το χθεσινό βράδυ ήταν το πιο ήσυχο σε σχέση με τα προηγούμενα, με τα επεισόδια και τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών να μην παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μετά την κηδεία του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη από πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, άρχισαν να φαίνονται σημάδια εκτόνωσης της έντασης.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν βρισκόταν μέχρι τις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, σύμφωνα με το BFMTV.

Στη διάρκεια νύχτας, όπως έγινε γνωστό, προσήχθησαν 65 ύποπτοι, ενώ αναφέρθηκαν δύο τραυματισμοί αστυνομικών.

Στο Παρίσι, η αστυνομία προχώρησε σε 126 προσαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο τζαμί Ιμπν Μπαντίς, όπως μετέδωσε η Le Monde, χιλιάδες νέοι συγκεντρώθηκαν, άλλοι με σκούτερ και άλλοι πεζοί, για να προσευχηθούν για τον Ναέλ. Μάλιστα, το πλήθος ήταν τόσο μεγάλο που οι δημοτικές υπηρεσίες τοποθέτησαν απαγορευτικές μπάρες και διαγραμμίσεις προκειμένου να μπορέσουν η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι του 17χρονου να μπουν στον ναό ενώ αργότερα το φέρετρο βγήκε με δυσκολία από το τζαμί.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν «Allahou akbar» και «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ». Όταν ένας νεαρός άνδρας προσπάθησε να τραβήξει πλάνα με το κινητό του τηλέφωνο δέχτηκε την παρατήρηση ενός μεγαλύτερου: «Τι τραβάς; Αν ήταν ο αδελφός σου, θα τραβούσες;», τον ρώτησε.

Τι προβλέπει ο νόμος του 2017 περί χρήσης όπλων

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο θάνατος του 17χρονου αγοριού από σφαίρα αστυνομικού είναι το τρίτο κατά σειρά περιστατικό που γίνεται κατά την διάρκεια ελέγχων σε αυτοκίνητα από την αστυνομία.

Βάσει της αλλαγής του νόμου που έγινε το 2017, οι Γάλλοι αστυνομικοί επιτρέπεται να πυροβολούν σε πέντε περιπτώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την περίπτωση που ο οδηγός ή οι επιβάτες ενός οχήματος αγνοούν την εντολή να σταματήσουν και θεωρείται ότι αποτελούν κίνδυνο για την ζωή ή την ασφάλεια του αστυνομικού ή άλλων ανθρώπων.

Η χρήση όπλων από την αστυνομία επεκτάθηκε στα φτωχότερα προάστια της Γαλλίας, που μαστίζονται από υψηλά επίπεδα ανεργίας και εγκληματικότητας.

Τι έδειξε έκθεση που έγινε για τον νόμο του 2017

Πέρυσι μια μελέτη έδειξε ότι οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν κατά οδηγών κινούμενων οχημάτων είχαν πενταπλασιαστεί από τότε που εφαρμόστηκε ο νόμος. Από τους 39 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την αστυνομία το 2022, οι 13 ήταν οδηγοί που πυροβολήθηκαν με την αιτιολογία ότι «δεν συμμορφώθηκαν με τις εντολές». Μεταξύ αυτών ήταν και η Rayana, μια νεαρή γυναίκα που πυροβολήθηκε από την αστυνομία, ενώ ήταν επιβάτης σε αυτοκίνητο, όταν ο οδηγός αγνόησε την εντολή της αστυνομίας να σταματήσει.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η αύξηση τέτοιων περιστατικών είναι άμεσο αποτέλεσμα του άρθρου 435-1, το οποίο, όπως λένε, είναι πολύ ασαφές, διότι αφήνει στους αστυνομικούς να καθορίσουν αν η άρνηση του οδηγού να συμμορφωθεί αποτελεί κίνδυνο.

Ο Henri Leclerc, πρόεδρος της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι ο νόμος επιτρέπει στους αστυνομικούς να είναι «ανεμπόδιστοι» με τα πυροβόλα όπλα τους, καθώς τους παρέχει «νομική προστασία» για τους πυροβολισμούς.

Ορισμένοι πολιτικοί ζήτησαν επίσης την αναθεώρηση του νόμου.

Ο αριστερός πολιτικός Jean-Luc Mélenchon τον κατήγγειλε ως νόμο «με δικαίωμα στον θάνατο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μπορέλ: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ
Επικαιρότητα |

Μπορέλ: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ

«Κάθε φορά που κάποιος διαφωνεί με την πολιτική μίας ισραηλινής κυβέρνησης κατηγορείται για αντισημιτισμό», σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ την αντίδραση Νετανιάχου για το ένταλμα σύλληψης εναντίον του