![Bloomberg για Ελληνικό: Η Αθήνα μεταμορφώνεται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/elliniko-2-850x560-1-768x506-1.jpg)
Όταν η πρώτη φάση της κατασκευής ολοκληρωθεί το 2026, ο χώρος του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας θα είναι αγνώριστος. Ενώ ο σχεδιασμένος από τον Eero Saarinen Ανατολικός Αεροσταθμός θα παραμείνει στη θέση του, τα εγκαταλελειμμένα υπόστεγα και οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης θα αντικατασταθούν από ένα έργο πολλαπλών χρήσεων -που θα προβάλλεται ως έξυπνη πόλη- διπλάσιου μεγέθους από το Central Park της Νέας Υόρκης.
Αυτό αναφέρει το Bloomberg σε άρθρο του σχετικά με το εμβληματικό έργο του Ελληνικού, επισημαίνοντας ότι μέσα σε τρία χρόνια, η έκταση tων περισσότερο από 2.600 στρεμμάτων κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της Αθήνας θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες και διαμερίσματα, ένα ξενοδοχείο Mandarin Oriental, ένα από τα μεγαλύτερα malls της Νότιας Ευρώπης, μια μαρίνα για μεγάλα σκάφη, ένα καζίνο της Hard Rock, ένα υπερσύγχρονο αθλητικό συγκρότημα, ένα ιδιωτικό σχολείο, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά κέντρα, μια εκτεταμένη παραλία και έναν χώρο πρασίνου δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων που προβλέπεται να είναι το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη, όλα με θέα τα καταγάλανα νερά του Σαρωνικού.
Αυτό το ιδιωτικής χρηματοδότησης έργο, θα μεταμορφώσει, εν ολίγοις, την ελληνική πρωτεύουσα, γράφει χαρακτηριστικά.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το Ελληνικό ως «τον πρόλογο μιας νέας εποχής» για το παραλιακό μέτωπο, σημειώνοντας ότι αναμένεται να αποφέρει πάνω από 14 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια του 25ετούς κύκλου ανάπτυξής του. Με τη χώρα να εξακολουθεί να στέκεται στα πόδια της μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους, το Ελληνικό υψώνεται ως σύμβολο της αναγέννησης της Αθήνας, γράφει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Ενώ τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα περιορίζονται σε πολλά μέρη του κόσμου λόγω της αύξησης του κόστους κατασκευής, της αύξησης των επιτοκίων και της έλλειψης εργατικού δυναμικού, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ασυνήθιστα ισχυρή οικονομική κατάσταση, αναφέρει ο συντάκτης. Ωφελείται, εκτιμά, από την ανάκαμψη του τουρισμού, τις ισχυρές πωλήσεις κατοικιών και εμπορικών ακινήτων και την αισιοδοξία των επενδυτών για την επιστροφή στην εξουσία του φιλικού προς τις επιχειρήσεις Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις επανεξελέγη.
Αυτό έχει συμπέσει με μια έκρηξη σε έργα υποδομής και πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των εγκαινίων του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το 2017, ενός συγκροτήματος εκπαίδευσης, τεχνών και αναψυχής που τώρα στεγάζει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και την Εθνική Λυρική Σκηνή, και του ντεμπούτου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το 2020 σε ένα πρώην εργοστάσιο μπύρας.
Σχεδιάζεται η σημαντική ανακαίνιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ η πόλη έχει επίσης ξεκινήσει την κατασκευή μιας τέταρτης γραμμής του μετρό, με το πρώτο τμήμα να αναμένεται να λειτουργήσει το 2029, η οποία θα συνδέει πυκνοκατοικημένες γειτονιές όπως η Κυψέλη και το Γαλάτσι με το κέντρο.
Περιγράφοντας την ελληνική πρωτεύουσα το Bloomberg σημειώνει χαρακτηριστικά πως οι καφετέριες και οι ταβέρνες της Αθήνας σφύζουν από ζωή κάθε βράδυ και οι τουρίστες κυκλοφορούν στις πλατείες όπου κάποτε ταραξίες συγκρούονταν με την αστυνομία. Έφερε επίσης ένα νέο επίπεδο ευμάρειας: η πόλη απέκτησε εννέα νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων μεταξύ 2019 και 2022, φτάνοντας συνολικά στα 30, ενώ τα Conrad και Waldorf Astoria ετοιμάζουν ένα πολυτελές συγκρότημα που θα συνδυάζει υπηρεσίες φιλοξενίας με πολυτελή διαμερίσματα.
Αυτή την αγορά προσπαθεί να αξιοποιήσει το Ελληνικό. Για να δημιουργήσει μια πρώτη δυναμική, η κατασκευάστρια εταιρεία Lamda άρχισε να πωλεί κατοικίες στον πύργο Riviera Tower των 200 μέτρων -που σύντομα θα είναι το ψηλότερο κτίριο της χώρας- με μέση τιμή 14.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αυτό είναι σημαντικά ακριβότερο από τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου, περίπου 1.809 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας και 3.368 ευρώ στα γειτονικά νότια προάστια του Ελληνικού, αλλά τιμή ευκαιρίας σε σύγκριση με τις τιμές των ακινήτων υψηλών προδιαγραφών αλλού στην Ευρώπη, αναφέρει.
Μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί και τα 170 διαμερίσματα του πύργου, με τη συντριπτική πλειοψηφία να πηγαίνει σε Έλληνες κατοίκους και μέλη της ελληνικής διασποράς. Οι πωλήσεις για μισθώσεις και ακίνητα στο Ελληνικό έχουν φθάσει μέχρι στιγμής το 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι τιμές για τα οικιστικά ακίνητα στα γειτονικά προάστια έχουν επίσης αρχίσει να ανεβαίνουν.
Ενώ η ελληνική πρωτεύουσα μόλις πρόσφατα έγινε προορισμός για τους παραθεριστές του Σαββατοκύριακου, ο Κωνσταντίνος Ζούζουλας, διευθύνων σύμβουλος της Axia Ventures Group αναμένει ότι το Ελληνικό θα εκτοξεύσει αυτή την τάση και θα μπορούσε ακόμη και να επεκτείνει την τουριστική περίοδο σε ολόκληρο το έτος.
«Οι συντηρητικές εκτιμήσεις μας είναι ότι το Ελληνικό θα προσθέσει 2,5% στο ελληνικό ΑΕΠ με την ολοκλήρωσή του και θα προσελκύσει 1,5 εκατ. τουρίστες ετησίως», δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου.
Το Ελληνικό είναι ένα «έργο ορόσημο που θα αλλάξει τα δεδομένα για την Αθήνα, την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και την Ελλάδα συνολικά», δήλωσε ο κ. Ζούζουλας, προσθέτοντας ότι αυτή η πόλη μέσα στην πόλη θα προσελκύσει επίσης νέους κατοίκους στην περιοχή.
Καθώς το παράκτιο έργο βρίσκεται εντός του αστικού πλέγματος της Αθήνας, μόλις 11 χιλιόμετρα από το κέντρο, το νέο τοπίο θα αλλάξει επίσης την αίσθηση της πρωτεύουσας και των παρακείμενων δήμων της.
Η Αθήνα αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση της ενσωμάτωσης του Ελληνικού και της σύνδεσης των υφιστάμενων υπηρεσιών της πόλης με την περιοχή, καθώς και της κατασκευής νέων δρόμων και γραμμών του μετρό. Αυτό «θα απαιτήσει σημαντικές δαπάνες για υποδομές», δήλωσε ο κ. Ζούζουλας στο Bloomberg. Όμως, αν και το κόστος θα είναι υψηλό, τόσο σε οικονομικό όσο και σε χρονικό επίπεδο, ήταν θετικός για το τελικό αποτέλεσμα.
Καθώς θα γίνεται σταδιακά μέρος της καθημερινής ροής της Αθήνας, είπε, το Ελληνικό «θα βελτιώσει περαιτέρω το αστικό τοπίο και τον τρόπο ζωής των πολιτών».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Από το Σαρακήνικο μέχρι τη Σαντορίνη: Οι 5 πληγές που γεννούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/sarakiniko05-600x400.jpg)
Σαρακήνικο, Σαντορίνη, Μύκονος: Οι 5 πληγές που γεννούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες
Οι χρόνιες πολεοδομικές ασθένειες αναδεικνύονται από τις υποθέσεις δόμησης στο Σαρακήνικο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο - Ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου εντός της εβδομάδας
![Μετρό: Τέλη του 2025 θα φτάσει στον Ευαγγελισμό ο μετροπόντικας της νέας γραμμής](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/metropontikas2_grammi4_avax-600x400.jpeg)
Πώς προχωράει η γραμμή 4 του Μετρό - Πότε φτάνει στον Ευαγγελισμό ο μετροπόντικας
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή της νέας γραμμής του Μετρό της Αθήνας, η οποία πρόκειται να καλύψει μία μεγάλη έκταση περιοχών
![ΣΔΙΤ: Έγκριση υλοποίησης μονάδων ολοκληρωμένης ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων σε Κω και Κάλυμνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/recycle-600x450.jpg)
«Πράσινο φως» μονάδων ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων σε Κω και Κάλυμνο
Τι αποφάσισε η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ
![Αλέξανδρος Εξάρχου: Στο ραντάρ της Aktor εξαγορές – Ενδιαφέρον από funds για το επενδυτικό πρόγραμμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Alexandros_Exarchou_aktor-600x400.jpg)
Εξάρχου: Στο ραντάρ της Aktor εξαγορές – Ενδιαφέρον από funds για τις επενδύσεις του ομίλου
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου πρόεδρος και CEO της Aktor τόνισε το ενδιαφέρον του ομίλου για εξαγορές στον τομέα των παραχωρήσεων
![Υπουργείο Υποδομών: Τέλη Νοεμβρίου παραδίδεται ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος – Οι συμπληρωματικές εργασίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/patra-pyrgos-dromos-1-600x369.jpg)
Υπουργείο Υποδομών: Τέλη Νοεμβρίου παραδίδεται ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος
Οι συμπληρωματικές εργασίες κοστολογούνται στα 72,5 εκατ. ευρώ
![ΕΥΔΑΠ – Δήμος Σπάτων: Επεσαν οι υπογραφές για το Δίκτυο Αποχέτευσης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/unnamed-35-600x400.jpg)
Αποκτά δίκτυο αποχέτευσης ο Δήμος Σπάτων - Επεσαν οι υπογραφές
H κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος από την ΕΥΔΑΠ έχει συμβατικό προϋπολογισμό 55,3 εκατ. ευρώ
![ΑLUMIL: Εκτίμηση για τζίρο 450 εκατ. ευρώ, πάνω από τις αρχικές προβλέψεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/Δελτίο-Τύπου_ALUMIL_Κεντρική-Φωτογραφία-600x414.jpg)
ΑLUMIL: Εκτίμηση για τζίρο 450 εκατ. ευρώ, πάνω από τις αρχικές προβλέψεις
Η ALUMIL εγκαινίασε το νέο της βαφείο ενισχύοντας τη συνολική παραγωγική της ικανότητα και επιταχύνει τους χρόνους εξυπηρέτησης πελατών
![Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας – Αττικής: Πώς θα αναπτυχθεί η πρωτεύουσα έως το 2035](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/Hellinikon-1024x401-1-600x235.jpg)
Η Αθήνα την επόμενη 10ετία – Η νέα πόλη των 30.000 κατοίκων και η επέκταση του Μετρό στον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού
Με επίκεντρο τον πόλο του Ελληνικού το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής
![Daniel και Elias: Προχωράνε τα έργα αποκατάστασης 1,25 δισ. ευρώ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/kakokairia-karditsa-2-1-600x400.jpg)
Daniel και Elias: Προχωράνε τα έργα αποκατάστασης 1,25 δισ. ευρώ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα
Τις αποφάσεις για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών σε οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias υπέγραψε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών
![Υπερταμείο: Στο «σφυρί» 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/pyrkal-600x309.jpg)
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)