
Τα εύσημα για το δύσκολο έργο της διαχείρισης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας απέδωσε η Κομισιόν σε δύο από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ: στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο, η εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων των δύο χωρών, για το πρώτο εξάμηνο του έτους, έχει προχωρήσει καλά και θα ήταν σημαντικό να διατηρηθεί η ίδια δυναμική υλοποίησής τους.
Πόσα χρήματα πήρε μέχρι τώρα η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης – Τα έργα και οι υποδομές
Η Ελλάδα
Ειδικά για την Ελλάδα, αναφέρεται ότι «έχει κάνει μια σταθερή αρχή στην εφαρμογή του σχεδίου της και έχει δημιουργήσει ένα σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για την παρακολούθηση και τον συντονισμό της έγκαιρης ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων». Στις συστάσεις της για τη χώρα μας η Επιτροπή επισημαίνει τα εξής: «Διατηρήστε την ίδια δυναμική στη σταθερή εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης. Εξασφαλίστε τη συνέχιση της επαρκούς διοικητικής ικανότητας».
Η επιτυχία του ελληνικού σχεδίου καταδεικνύεται και με τη …ρεαλιστική γλώσσα των αριθμών: Η Ελλάδα έως σήμερα έχει εκταμιεύσει 11,1 δισ. ευρώ, πόροι που αντιστοιχούν στο 6,1% του ΑΕΠ της, γεγονός που την καθιστά τη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εκταμιεύσεων (σε σχέση με το ΑΕΠ). Επίσης, έχει εκπληρώσει 85 ορόσημα ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις των αιτημάτων πληρωμής.
Τρίτο αίτημα πληρωμής
Μάλιστα η χώρα μας είναι ένα από τα τρία κράτη μέλη της ΕΕ (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) που έχουν υποβάλει και 3ο αίτημα πληρωμής. Αυτή η θετική πορεία που σηματοδοτεί την τελευταία διετία ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης κ. Νικόλαος Μαντζούφας και η παρακαταθήκη που έχει αφήσει ο τέως υπουργός Οικονομικών (νυν Ενέργειας) κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη για το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη και Νίκο Παπαθανάση.
Γενικότερα, πέρα από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία που έχουν υποβάλλει τρία αίτημα πληρωμής, τέσσερα κράτη μέλη (Κροατία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβακία) έχουν υποβάλει το 2ο αίτημα πληρωμής, άλλα 11 χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Λεττονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Σλοβενία) έχουν υποβάλει μόνο ένα αίτημα πληρωμής και εννέα κράτη μέλη (Βέλγιο, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πολωνία και Σουηδία) δεν έχουν υποβάλει αίτημα πληρωμής.
Αντίστοιχες με τις παρατηρήσεις για την Ελλάδα, ήταν και οι συστάσεις της Κομισιόν για την Ισπανία, ενώ για την Ιταλία, τρίτη στη σειρά όσον αφορά τις καλές επιδόσεις, συστήνεται η διασφάλιση αποτελεσματικής διακυβέρνησης και η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας, ιδιαίτερα σε περιφερειακό επίπεδο. Την ανάγκη διασφάλισης ενός καλού συστήματος διακυβέρνησης επισημαίνουν οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες και για το Βέλγιο, τη Ρουμανία και την Πορτογαλία. Όσο για την Κύπρο και την Κροατία ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο καθυστερήσεων.
Γκάζι.. στη Γερμανία
Ενδιαφέρον έχουν οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γερμανία και την Ιρλανδία στις οποίες υπογραμμίζεται ότι πρέπει να επιταχύνουν σημαντικά την εφαρμογή του αναθεωρημένου σχεδίου τους, καθώς δεν έχουν εκπληρώσει κανένα ορόσημο, ούτε έχουν υποβάλλει αίτημα για πληρωμή. Επισημαίνεται παράλληλα ότι η ανεπαρκής ιεράρχηση προτεραιοτήτων οδήγησαν στη καθυστέρηση τη διαδικασία υλοποίησης του γερμανικού και ιρλανδικού σχεδίου.
Οι ουραγοί
Οι χειρότερες επιδόσεις πάντως, για την πορεία υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης καταγράφονται για την Ουγγαρία και την Πολωνία. Η Κομισιόν ζητά επειγόντως από την πρώτη την ταχεία εκπλήρωση των 27 απαιτούμενων ορόσημων και στόχων που σχετίζονται με την ενίσχυση της δικαστικής ανεξαρτησίας και τη διασφάλιση της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης προκειμένου να καταστεί δυνατή η ταχεία και σταθερή εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι καμία πληρωμή στο πλαίσιο του προγράμματος δεν είναι δυνατή έως ότου τα συγκεκριμένα ορόσημα υλοποιηθούν πλήρως και σωστά.
Όσο για την Πολωνία, θα πρέπει να προχωρήσει στην εκπλήρωση των απαιτούμενων ορόσημων που σχετίζονται με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης της χώρας.


Latest News

Γιατί προκαλεί ανησυχία το «3άρι» του πληθωρισμού στην Ελλάδα
Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση αναφορικά με την ακρίβεια, την ώρα που βρισκόμαστε στη σφαίρα των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ
![Golden Visa: Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς… ενοικίαση [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_golden_visa_akinhta-600x352.jpg)
Καταφύγιο για επενδυτές η Golden Visa - Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς ενοικίαση [πίνακας]
Ριζικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων φέρνει η Golden Visa - Πού στρέφονται τώρα οι επενδυτές

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων