H PRS Group είναι ένας πολύ γνωστός πάροχος ανάλυσης κινδύνου των χωρών. Προσφέρει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των διαφόρων κινδύνων που σχετίζονται με πολιτικούς, χρηματοοικονομικούς και οικονομικούς παράγοντες. Ακολουθεί μια εξήγηση για καθεμία από αυτές τις κατηγορίες κινδύνου:
– Πολιτικός κίνδυνος: Ο πολιτικός κίνδυνος αναφέρεται στην πιθανή επίδραση πολιτικών παραγόντων στις επενδύσεις, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και την οικονομική σταθερότητα σε μια χώρα. H PRS Group αναλύει τον πολιτικό κίνδυνο αξιολογώντας παράγοντες όπως η πολιτική σταθερότητα, η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, το κράτος δικαίου, το ρυθμιστικό περιβάλλον, η διαφθορά και οι πιθανές κοινωνικές αναταραχές. Αξιολογεί την πιθανότητα πολιτικών γεγονότων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το επιχειρηματικό κλίμα και παρέχουν πληροφορίες για να βοηθήσουν τους οργανισμούς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.
– Χρηματοοικονομικός κίνδυνος: Ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος επικεντρώνεται στην πιθανή επίδραση οικονομικών παραγόντων στις επενδύσεις και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό περιλαμβάνει παράγοντες όπως η αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ο πιστωτικός κίνδυνος, η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα, οι ρυθμίσεις της κεφαλαιαγοράς και οι δημοσιονομικές πολιτικές. H PRS Group αξιολογεί τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο αναλύοντας οικονομικούς δείκτες, συνθήκες χρηματοπιστωτικής αγοράς και κυβερνητικές πολιτικές για τον εντοπισμό πιθανών τρωτών σημείων και προκλήσεων που μπορεί να επηρεάσουν τις επενδύσεις και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
– Οικονομικός κίνδυνος: H PRS Group αξιολογεί τον οικονομικό κίνδυνο εξετάζοντας δείκτες όπως η αύξηση του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός, τα ποσοστά ανεργίας, το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι νομισματικές πολιτικές και οι διαρθρωτικοί παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική απόδοση. Αξιολογεί το συνολικό οικονομικό περιβάλλον για να εντοπίσει ευκαιρίες και κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι οργανισμοί όταν δραστηριοποιούνται σε μια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή.
– Συνολικός κίνδυνος: Ο σύνθετος κίνδυνος είναι μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση που συνδυάζει πολιτικούς, χρηματοοικονομικούς και οικονομικούς παράγοντες κινδύνου σε μια ολιστική ανάλυση. H PRS Group ενσωματώνει την αξιολόγησή της για πολιτικούς, χρηματοοικονομικούς και οικονομικούς δείκτες για να παρέχει μια σύνθετη βαθμολογία κινδύνου ή αξιολόγηση για τις χώρες.
Από την αξιολόγηση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας όπως προκύπτει από στοιχεία της έκθεσης «International Country Risk Guide» της PRS Group, για τον Iούνιο του 2023, ο κίνδυνος στην ελληνική οικονομία και για το μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης παρουσιάζεται στον πίνακα που ακολουθεί. Επίσης, στον πίνακα παρουσιάζονται οι προβλέψεις της PRS Group για ένα χρόνο από σήμερα και για πέντε έτη από σήμερα, για δύο μάλιστα σενάρια (καλό και κακό σενάριο).
Σημείωση: Οι πολιτικός κίνδυνος και ο συνολικός κίνδυνος παίρνουν τιμές από το 0 (χειρότερη επίδοση) έως το 100 (καλύτερη επίδοση). Ο χρηματοοικονομικός και ο οικονομικός κίνδυνος παίρνουν τιμές από το 0 (χειρότερη επίδοση) έως το 50 (καλύτερη επίδοση). Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως τις ορίζει η PRS Group είναι οι: Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ην. Βασίλειο.
Το Διάγραμμα 1 παρουσιάζει τη μηνιαία εξέλιξη των τεσσάρων ειδών κινδύνου για την ελληνική οικονομία κατά το τελευταίο έτος.
Με εξαίρεση τον οικονομικό κίνδυνο που παρέμεινε σταθερός κατά το τελευταίο έτος, τα υπόλοιπα ήδη κινδύνου έχουν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση κατά τους τελευταίους 10 μήνες. Επιπρόσθετα, συγκρίνοντας τις τιμές, παρατηρούμε ότι η Δυτική Ευρώπη έχει υψηλότερους δείκτες κινδύνου από την Ελλάδα σε όλους τους τομείς. Αυτό υποδηλώνει ότι -όπως ήταν αναμενόμενο- η Ελλάδα αντιμετωπίζει πιο σημαντικούς κινδύνους σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.
Από τις προβλέψεις της για ένα χρόνο από σήμερα για το καλό σενάριο η βαθμολογία αναμένεται να είναι ελαφρώς καλύτερη από ότι σήμερα (κατά 1 μονάδα) ενώ στο κακό σενάριο 6 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με σήμερα. Οι αντίστοιχες προβλέψεις για το μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξες. Επιπρόσθετα, αρκετά καλύτερη θα πρέπει να αναμένεται η εικόνα του συνολικού κινδύνου για την ελληνική οικονομία σε 5 έτη από σήμερα στο καλό σενάριο.
Πηγές:
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώσεις:
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.
Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.
Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.
Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις
* Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών