Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν μια σειρά από στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ οι κινήσεις έχουν πλέον ορίζοντα το τέλος του έτους.
Οι δείκτες
Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσαν άνοδο. Ο Shanghai Composite κέρδισε 1,28% και ο Shenzhen Component σημείωσε άνοδο 0,5%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 1,94%, οδηγώντας τα κέρδη στην περιοχή και ο δείκτης Hang Seng Tech αυξήθηκε πάνω από 3%.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 ηγήθηκε των κερδών στην περιοχή και έκλεισε κατά 1,7% υψηλότερα, κλείνοντας σε νέο υψηλό 33 ετών, στις 33.753,33 μονάδες, με τον Topix να σημειώνει επίσης άνοδο 1,41% και να κλείνει στις 2.320,81 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σκαρφάλωσε 1,49% και έκλεισε στις 2.602,47 μονάδες, ενώ ο Kosdaq σημείωσε άνοδο 2,42% και έκλεισε στις 889,29 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,59% για να κλείσει στις 7.246,1 μονάδες, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας για το επιτόκιο την Τρίτη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο κατά άλλες 25 μονάδες βάσης στο 4,35%.
Μάκρο
Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης S&P Global ASEAN Manufacturing Purchasing Managers έδειξε ότι οι συνθήκες για τον τομέα της μεταποίησης βελτιώθηκαν ήπια τον Ιούνιο, φτάνοντας στο 51, χαμηλότερα όμως από το 51,1 που σημειώθηκε πριν από ένα μήνα.
“Η περιοχή συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά, παρά το γεγονός ότι η άνοδος μετά το COVID υποχωρεί”, δήλωσε η Maryam Baluch, οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, προσθέτοντας ότι η παρατεταμένη παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και οι αυξήσεις των επιτοκίων “παγκοσμίως χαρτογραφούν έναν δύσκολο δρόμο μπροστά μας”.
Επίσης, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειθών μεταποίησης Caixin της Κίνας για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 50,5, ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες για 50,2 σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Οι επίσημες κυβερνητικές μετρήσεις PMI της Κίνας κατέγραψαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωση.
Στην Ιαπωνία, το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων βελτιώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα Tankan της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Ο γενικός δείκτης, που μετρά τη διάθεση των μεγάλων κατασκευαστών, διαμορφώθηκε στο +5 τον Ιούνιο, ανακάμπτοντας από την ένδειξη του +1 του πρώτου τριμήνου, και επίσης υψηλότερα από το +3 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Τέλος, η εργοστασιακή δραστηριότητα της Νότιας Κορέας παρέμεινε σε έδαφος συρρίκνωσης για δωδέκατο συνεχή μήνα, σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα της S&P Global. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών μεταποίησης της χώρας υποχώρησε στο 47,8 τον Ιούνιο, από 48,4 τον Μάιο. Η Νότια Κορέα κατέγραψε για τελευταία φορά επέκταση τον Ιούνιο του 2022, με μέτρηση 51,3.
Latest News
Νευρικότητα στη Wall Street από τις κινήσεις εξισορρόπησης
Σε επίπεδο τίτλων στη Wall Street κέρδη 1% σημείωσε η Starbucks - Επίσης, η Spotify Technology κέρδισε πάνω από 11%
Σκληρή «μάχη» στη Σερβία - Τι συμβαίνει με το μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου στην Ευρώπη [γράφημα]
Το έργο στη Σερβία αξίας 2,55 δισ. ευρώ, έχει συμφωνήσει να αναλάβει ο κολοσσός στον κλάδο των ορυχείων Rio Tinto Group.
Ο Τραμπ γέμισε με ελπίδες τους επενδυτές crypto - Πόσο βάσιμες είναι;
Για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίηση στα κρυπτονομίσματα έφτασε στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια
Kίνα: Βγήκε στις αγορές για 2 δισ. δολάρια και τις πρόσφεραν 40 δισ.
Η Κίνα δανείστηκε με επιτόκιο μόλις μια και τρεις μονάδες βάσης υψηλότερα έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών ομολόγων - Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας
Η ΕΕ χάνει αγορές απο τη Ρωσία στα σιτηρά
Οι ευρωπαικές εξαγωγές είναι «αδύναμες» λόγω της μείωσης των ποσοτήτων της Γαλλίας και των βροχών που επληξαν τα σιτηρά
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του χρυσού
Ο χρυσός αυξήθηκε κατά 0,2% στα 2.602,89 δολάρια η ουγγιά,
Απώλειες στο ταμπλό των ευρωαγορών - Άλμα από Just Eat Takeaway και Siemens Energy
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προσπαθούν να διαγνώσουν την επόμενη ημέρα στον Λευκό Οίκο, ενώ αποτιμούν τα εταιρικά αποτελέσματα
Συνεχίζει την «τρελή» κούρσα το bitcoin – «Έσπασε» τα 90.000 δολάρια
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Bitcoin ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 1,8 τρισ. δολάρια.
Σφυροκόπησαν το ΧΑ οι τράπεζες
Το χρηματιστήριο Αθηνών έχασε για ακόμη μία φορά τα επίπεδα των 1.420 μονάδων - Μπαράζ πακέτων διακινήθηκε
Ικανοποίηση για τον πληθωρισμό στη Wall Street
Ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0.25% στις 44.011 μονάδες