
Την απόφασή τους να διατηρήσουν τη μειωμένη παραγωγή πετρελαίου και τον Αύγουστο ανακοίνωσαν σε συνεννόηση Σαουδική Αρανβία και Ρωσία, πυροδοτώντας νέο κύκλο αύξησης της τιμής. Όπως έγινε γνωστό από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, χώρας, η περικοπή του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα, που προστίθεται στις ήδη αποφασισμένες από το σύνολο των χωρών μελών του ΟΠΕΚ+, θα συνεχιστεί μέχρι και τον Αύγουστο.
IEA: Η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί μέσα στη 10ετία
Οι περικοπές θα διαμορφώσουν την παραγωγή του βασιλείου σε περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια, θυσιάζοντας τους όγκους πωλήσεων στον βωμό του –μικρού μέχρι τώρα- κέρδους από τις υψηλότερες τιμές, όπως επισημαίνει το Bloomberg.
Ρωσία – Σαουδική Αραβία συμμαχία
Την ίδια στιγμή και η Ρωσία ανακοίνωσε παράταση στους περιορισμούς εξαγωγής πετρελαίου.
Η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας θα υποστηριχθεί από τη Ρωσία, η οποία θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, με τις δύο χώρες να περιφρονούν –ή για την ακρίβεια να αξιοποιούν προς όφελός τους- τις προειδοποιήσεις του IEA για κίνδυνο να διογκωθεί το έλλειμμα στην προσφορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και την κατακραυγή ότι ο ΟΠΕΚ+ βάλλει εναντίον των ευάλωτων καταναλωτών.
Τόσο το Ριάντ όσο και η Μόσχα προσπαθούν να στηρίξουν τις τιμές, με τον Brent να έχει κατρακυλήσει κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, από τα 113 δολάρια το βαρέλι που είχε φτάσει πριν από ένα χρόνο, κάτω από την επιφυλακτικότητα που προκαλούν στις αγορές οι εξελίξεις στο μέτωπο της παγκόσμιας οικονομίας, η μειωμένη σε σχέση με το αναμενόμενο ζήτηση από την Κίνα και με φόντο τις άφθονες προμήθειες από τις μεγάλες παραγωγούς χώρες.
Μετά τις ανακοινώσεις των δύο χωρών, οι τιμές του πετρελαίου πήραν την ανιούσα, με το Brent να αυξάνεται 1,3% στα 76,39 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο και το αμερικανικό αργό κατά σχεδόν 1% στα 71,33 δολάρια.
Το προηγούμενο διάστημα το αργό έπεσε και κάτω από τα 75 δολάρια, τιμή που δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Σαουδικής Αραβίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η χρονική επέκταση των περικοπών δεν ήταν έκπληξη, με όλους σχεδόν τους εμπόρους και τους αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg να δηλώνουν ότι το περίμεναν.
Οι τιμές του πετρελαίου αναμενόταν ευρέως να αυξηθούν φέτος, ωστόσο διαψεύσθηκαν οι προβλέψεις, καθώς τελικά υποχώρησαν λόγω των φόβων για μια οικονομική επιβράδυνση έως και ύφεση και με τα επιτόκια να εκτινάσσονται μετά από πολλά χρόνια.
Η προσφορά αναμένεται ακόμη να σφίξει το δεύτερο εξάμηνο, αλλά οι αναλυτές, με κορυφαίες τη Goldman Sachs και τη Morgan Stanley, έχουν αναθεωρήσει τις προηγούμενες προβλέψεις για επιστροφή του αργού στα 100 δολάρια.
Κρούει τον κώδωνα ο ΙΕΑ
Μόλις λίγο πριν τις ανακοινώσει από το Ριάντ και τη Μόσχα για το πετρέλαιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιούσε για μια νέα ενεργειακή κρίση που βρίσκεται προ των πυλών.
Ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, σε συνέντευξή του στο BBC, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύβνου οι τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να εκτοξευθούν αυτόν τον χειμώνα αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να παρέμβουν με μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά.
Ο κ. Μπιρόλ αναφέρει ότι αν η κινεζική οικονομία αναπτυχθεί ταχύτερα και υπάρξει ένας σκληρός χειμώνας, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν, ασκώντας πίεση στους καταναλωτές. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να πιέσουν για εξοικονόμηση ενέργειας και να ενισχύσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυξάνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, η πλειοψηφία των κυβερνήσεων παρενέβη για την υποστήριξη των νοικοκυριών, επιβαρύνοντας προϋπολογισμούς, και αυξάνοντας το δημόσιο χρέος τους.
«Σε ένα σενάριο όπου η κινεζική οικονομία είναι πολύ ισχυρή, αγοράζει πολλή ενέργεια από τις αγορές και έχουμε έναν σκληρό χειμώνα, μπορεί να δούμε ισχυρές ανοδικές πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι που με τη σειρά του θα επιβαρύνει επιπλέον τους καταναλωτές» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει «να συνεχίσουν να πιέζουν για την εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα».
Ο Φατίχ Μπιρόλ «δεν θα απέκλειε τα μπλακ άουτ» μάλιστα αυτόν τον χειμώνα ως «μέρος του παιχνιδιού».
Εάν μπορέσουμε να μειώσουμε την κατανάλωση, τα υπάρχοντα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα είναι αρκετά για να καλύψουν τη φθίνουσα ζήτηση, πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας ότι έχει ήδη συζητήσεις με τους διευθύνοντες συμβούλους βρετανικών πετρελαϊκών εταιρειών.


Latest News

Μεγαλώνει η φρενίτιδα για τον χρυσό - Φλερτάρει με νέα υψηλά στα 3.300 δολάρια
Μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η πιθανή αύξηση του πληθωρισμού και οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε ο χρυσός να φτάσει τα 3.300 δολάρια

Επιμένει ανοδικά και με νέο ρεκόρ ο χρυσός
Οι επενδυτές στρέφονται στο χρυσό αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο εν μέσω αβεβαιότητας για τους δασμούς Τραμπ

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό λόγω δασμών και αβεβαιότητας
Οι αναλυτές προσδοκούν άνοδο στα 3.300 - 3.400 δολάρια φέτος - Οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια

Ξέφρενο ράλι στον χρυσό - Ξεπέρασε τα 3.100 δολάρια λόγω δασμών και αβεβαιότητας
Ο χρυσός ξεκίνησε την εβδομάδα με νέο ιστορικό ρεκόρ - Οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου παρά τις απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών στη Ρωσία
Επιφυλακτικοί είναι οι επενδυτές για το πετρέλαιο - Δεν τους κινητοποιούν αρκετά οι νέες απειλές Τραμπ

Commodities: Ιστορικά υψηλά κερδών για τους μεγαλύτερους traders ενέργειας
Τα κέρδη για το 2024 και το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα είναι χαμηλότερα από τα έτη έκρηξης 2022-2023 παραμένουν υψηλότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία

Τρίτη εβδομάδα κερδών για το μαύρο χρυσό
Οι δασμοί σε αγοραστές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα ήταν ο σημαντικότερος καταλύτης για την αγορά πετρελαίου

Πώς να επενδύσετε σε χρυσό - Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την αγορά
Για να επενδύσει κανείς σε χρυσό δεν είναι απαραίτητο να έχει μεγάλα κεφάλαια, ούτε να είναι ρέκτης των αγορών

Τρίτη σερί εβδομαδιαία άνοδο για το πετρέλαιο παρά τη σημερινή πτώση
Οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο και η αυξημένη αβεβαιότητα της πολιτικής των ΗΠΑ, επιβαρύνουν πολύ το κλίμα στην αγορά πετρελαίου

Προς υψηλό ενός μήνα οι τιμές του πετρελαίου - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Ισχυρότερος παράγοντας όλων για τις τιμές στο πετρέλαιο παραμένει η αβεβαιότητα που προκαλούν οι δασμοί Τραμπ