Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς τα στοιχεία από τον τομέα της μεταποίησης στην Ήπειρο θόλωσαν το τοπίο και την εικόνα για την πορεία των οικονομιών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων όμως να κερδίζει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,06% στις 7.527 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,41% στις 16.081 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,18% στις 7.386 μονάδες.

Wall Street: Σε χαμηλούς ρυθμούς, λόγω αργίας

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της AstraZeneca σημείωσαν πτώση άνω του 2%, μετά τα αποτελέσματα ενός φαρμάκου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα πειραματικό φάρμακο επιβράδυνε την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά οι αναλυτές δήλωσαν ότι τα οφέλη μπορεί να μην είναι τόσο έντονα όσο ελπίζαμε.

Τι έδειξαν τα στοιχεία για την μεταποίηση

Αρνητικά στην αγορά λειτούργησε και το γεγονός ότι ο μεταποιητικός τομέας στη ζώνη του ευρώ συνέχισε να συρρικνώνεται τον Ιούνιο, όπως ανέφεραν η S&P Global και η Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της μεταποίησης διολίσθησε από 44,8 μονάδες τον Μάιο σε 43,4 μονάδες τον Ιούνιο, παραμένοντας σε έδαφος συρρίκνωσης για 12 μήνες στη σειρά και σηματοδοτώντας την πιο απότομη πτώση της δραστηριότητας από τον Μάιο του 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ζήτηση μειώθηκε απότομα και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βυθίστηκε σε χαμηλό επτά μηνών. “Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο βιομηχανικός τομέας εντάσεως κεφαλαίου αντιδρά αρνητικά στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. Οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα μείωσαν το προσωπικό τους για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021 και η αγοραστική δραστηριότητα μειώθηκε με έναν από τους χειρότερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου Cyrus de la Rubia.

Την ίδια ώρα, η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας σημείωσε περαιτέρω πτώση τον Ιούνιο, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να υποχωρεί από το 43,2 του Μαΐου στο 40,6, το νέο χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια.

Η έρευνα αποδίδει τη μείωση του κλάδου κυρίως στην πτώση των νέων παραγγελιών, καθώς και στις ασθενέστερες πωλήσεις τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό, οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν τους κατασκευαστές να μειώσουν τα επίπεδα παραγωγής τους. “Συνολικά, τα στοιχεία του δείκτη PMI για τη μεταποίηση δείχνουν ότι η ύφεση σε αυτόν τον τομέα έχει γίνει πολύ πιο πιθανή. Ωστόσο, τα σημάδια εξακολουθούν να δείχνουν περισσότερο μια ήπια ύφεση”, σχολίασε ο Cyrus de la Rubia.

Επιβράδυνση έδειξε και η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούνιο, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να διαμορφώνεται στο 46,5, πέφτοντας από το 47,1 του Μαΐου στο χαμηλότερο επίπεδο εξαμήνου, ενώ κατέγραψε και τον 11ο μήνα συρρίκνωσης, ανέφεραν η S&P Global και το Chartered Institute of Purchasing & Supply (CIPS).

Η έρευνα ξεχώρισε την έλλειψη ζήτησης, ιδίως από τις ξένες αγορές, τις περικοπές στην παραγωγή και τη μείωση των επενδύσεων στον τομέα, η οποία οδήγησε επίσης σε μείωση της απασχόλησης. “Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποφύγει την ύφεση με το ζόρι, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, αλλά οι κατασκευαστές μειώνουν τα επίπεδα αποθεμάτων και επενδύουν λιγότερο μόνο και μόνο για να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από το νερό”, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του CIPS, Dr. John Glen.

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Πέταξε» στο τέλος τα βαρίδια

Με κέρδη έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, χωρίς όμως να δείχνει ότι η ανοδική διαφυγή θα γίνει χωρίς κόπο, καθώς οι πιέσεις σε αρκετούς τίτλους συγκράτησαν την όποια προσπάθεια φάνηκε την πρώτη ώρα των συναλλαγών. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,10% στις 1.292,72 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 87 εκατ. ευρώ.

Η αγορά αποτύπωσε σήμερα μια μικρή επιφυλακτικότητα των αγοραστών να τοποθετηθούν σε επίπεδα που το ΧΑ έχει δείξει σημάδια κόπωσης. Η εξίσωση της αναζήτησης θέσεων που δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια ανόδου φαίνεται ότι έχει γίνει πιο απαιτητική, δεδομένων και των εντυπωσιακών αποδόσεων του πρώτου εξαμήνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές