Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου αφού οι κορυφαίοι εξαγωγείς Σαουδική Αραβία και Ρωσία ανακοίνωσαν περικοπές στην προσφορά για τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα οι τιμές να αναπηδήσουν από τις πρώτες απώλειες που προκλήθηκαν από τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τις πιθανές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωναν άνοδο 0,6% ή 43 σεντς στα 75,84 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate αυξήθηκε 0,6% ή 39 σεντς στα 71,03 δολάρια. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής, το Brent σημείωσε άνοδο 0,8% και το WTI 1,1%.

Πετρέλαιο: Ριάντ και Μόσχα συμφώνησαν να παρατείνουν τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε  ότι θα παρατείνει την εθελοντική περικοπή της παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) για έναν ακόμη μήνα, ώστε να συμπεριλάβει τον Αύγουστο, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Νωρίς τη Δευτέρα οι τιμές του μαύρου χρυσού κινήθηκαν πτωτικά, μετά την ανακοίνωση για βύθιση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο, καθώς η υποτονική ζήτηση στην Κίνα και στην Ευρώπη υποβαθμίζει τις προοπτικές για τους εξαγωγείς.

«Το πετρέλαιο αντιμετωπίζει σοβαρούς οικονομικούς αντίθετους ανέμους και η αγορά προσπαθεί να κατανοήσει τι σημαίνουν οι πρόσθετες περικοπές στο αργό σε αυτό το πλαίσιο», εξηγεί στο Reuters  ο John Kilduff, εταίρος της Again Capital LLC στη Νέα Υόρκη.

Η Ρωσία, επιδιώκοντας να περιορίσει τις παγκόσμιες προμήθειες αργού και να ενισχύσει τις τιμές σε συνεννόηση με τη Σαουδική Αραβία, θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 500.000 bpd τον Αύγουστο, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ.

Οι περικοπές αντιστοιχούν στο 1,5% της παγκόσμιας προσφοράς και αυξάνουν το σύνολο των δεσμεύσεων των πετρελαιοπαραγωγών του ΟΠΕΚ+ σε 5,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Οι φόβοι για μια περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση που θα πλήξει τη ζήτηση καυσίμων αυξήθηκαν την Παρασκευή, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνέχισε να ξεπερνά τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, υποδαυλίζοντας τους φόβους για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δολάριο, καθιστώντας το πετρέλαιο ακριβότερο για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities