Με επτά ειδικότητες θα λειτουργήσουν και φέτος τα έξι Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στα οποία μπορούν να σπουδάσουν απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) και κάτοχοι ισότιμων τίτλων, υποβάλλοντας υποβάλλουν αίτηση ή παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο ΔΙΕΚ ως υποψήφιοι μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.
Η φοίτηση στα αγροτικά ΙΕΚ περιλαμβάνει θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση τεσσάρων εξαμήνων, καθώς και ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης. Το πρόγραμμα σπουδών διαμορφώνεται και εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Νέοι αγρότες: Έρχεται πρόγραμμα κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων
Να σημειωθεί ότι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ συναφών τομέων κατατάσσονται στο Γ’ εξάμηνο των αντίστοιχων ειδικοτήτων.
Οι ειδικότητες
Οι επτά ειδικότητες των έξι ΔΙΕΚ έχουν ως εξής:
- Τεχνικός Κηποτεχνικών Εφαρμογών και Έργων Πρασίνου στο ΙΕΚ Ατιικής – Κτήμα Αμαρουσίου
Το ΙΕΚ βρίσκεται στην καρδιά του αττικού αστικού κέντρου, στο Κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι. Σε ένα δενδρόφυτο αγρόκτημα έκτασης 1.000 στρεμμάτων, με ποικιλομορφία βλάστησης και καλλιεργούμενων φυτικών ειδών όπως φιστικιές, ελιές, μουριές, αμπελώνες, περιλαμβάνονται επίσης εγκαταστάσεις όπως αγροκήπιο ενός στρέμματος, θερμοκήπιο, υδρόκηπος, σύστημα κάθετης φύτευσης και πράσινου δώματος κ.ά.
- Τεχνικός Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών υπό κάλυψη στο ΙΕΚ Ηρακλείου – Γεωργική Σχολή Μεσσαράς Κρήτης
Το ΙΕΚ λειτουργεί στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της ιστορικής Γεωργικής Σχολής της Μεσσαράς, στις οποίες λειτουργούν θερμοκήπια και μονάδες υδροπονικής καλλιέργειας. Εκεί, οι σπουδαστές εκπαιδεύονται και καταρτίζονται σε σύγχρονες μεθόδους και εξοπλισμούς, για την κατασκευή, συντήρηση και ανανέωση των θερμοκηπίων, καθώς και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων θερμοκηπίου.
- Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος στο ΙΕΚ Ιωαννίνων – Γαλακτοκομική Σχολή
Στις εγκαταστάσεις της ιστορικής Γαλακτοκομικής Σχολής στον Κατσικά Ιωαννίνων, από όπου έχουν αποφοιτήσει περισσότεροι από 2.000 τεχνίτες τυροκομίας, το ΙΕΚ διαθέτει και λειτουργεί σύγχρονες δομές εκπαίδευσης και ένα πρότυπο τυροκομείο.
- Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας στο ΙΕΚ Κορίνθου- Γεωργική Σχολή Νεμέας
Στις παρυφές της πόλης της Νεμέας, στο κέντρο μιας από τις μεγαλύτερες αμπελουργικές ζώνες της χώρας, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και είναι διάσημη για τον ερυθρό οίνο της, που παράγεται από την τοπική ποικιλία «Αγιωργίτικο», το ΙΕΚ διαθέτει αμπελώνα πέντε στρεμμάτων, ένα σύγχρονο οινοποιείο και ένα πλήρως εξοπλισμένο οινολογικό εργαστήριο στο οποίο πραγματοποιούνται όλες οι βασικές οινολογικές αναλύσεις.
- Τεχνικός Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογές σε ξύλινες κατασκευές στο ΙΕΚ Τρικάλων – Ξυλογλυπτική Σχολή Καλαμπάκας
Η μοναδική δημόσια Ξυλογλυπτική Σχολή της χώρας, το ΙΕΚ Τρικάλων στην Καλαμπάκα, συμβάλλει αποφασιστικά στη συνέχιση της μακραίωνης παράδοσης στην εκκλησιαστική, λαϊκή, ναυτική, ποιμενική και νεοελληνική αστική ξυλογλυπτική τέχνη.
- Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής γεωργικών μηχανήματων στο ΙΕΚ Λάρισας – Αβερώφειος Γεωργική Σχολή
Οι σπουδαστές της ειδικότητας «Τεχνικός συντήρησης και επισκευής γεωργικών μηχανημάτων» εκπαιδεύονται στις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας, για να είναι σε θέση να απασχοληθούν στη συναρμολόγηση, κατασκευή και επισκευή γεωργικών μηχανημάτων και των ηλεκτρονικών τους μερών, αλλά και στη χρήση των διαγνωστικών συσκευών που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό βλαβών σε γεωργικούς ελκυστήρες και μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση γεωργικών εργασιών, τόσο στη φυτική όσο και στη ζωική παραγωγή.
- Διαχειριστής Συστημάτων Εκτροφής αγροτικών ζώων στο ΙΕΚ Λάρισας – Αβερώφειος Γεωργική Σχολή
Οι σπουδαστές της ειδικότητας «Διαχειριστής συστημάτων εκτροφής αγροτικών ζώων» εξειδικεύονται στην εκμάθηση και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών και καινοτόμων επιχειρηματικών προτύπων για την παραγωγή ασφαλών προϊόντων ζωικής παραγωγής, με γνώμονα τον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, την ευζωία των αγροτικών ζώων και τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.
Latest News
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος
Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά μέτρα
Ποιες πληρωμές θα γίνουν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – Στα 143 εκατ. ευρώ οι πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο
Το «ράλι» των τιμών στο ελαιόλαδο φτάνει στο τέλος του; Τι σήμα στέλνει η Ισπανία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Ισπανία εκτιμά ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο πλησιάζουν στο μισό από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά - Τι γίνεται με τις σφαγές
Υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους - Πότε θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την ευλογιά προβάτων
Προβληματική η καταχώριση των οικολογικών σχημάτων στο ΟΣΔΕ 2024 – Παράταση ζητά η ΕΘΕΑΣ
Οι παραγωγοί έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δαπάνες για να εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα και να μπορούν να λάβουν τις επιδοτήσεις
Θα γλιτώσουν οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων από τους δασμούς Τραμπ;
Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν θορυβηθεί από τις απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα - Ελπίζουν ότι ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ θα εξαιρεθούν και πάλι
«Κοκκίνησε» το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων μετά από τρία χρόνια [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα το εννιάμηνο του 2024 - Προβλέψεις για το «κλείσιμο της χρονιάς»
Επί τάπητος σχέδιο διάσωσης για το κρασί - Τι συζητείται στις Βρυξέλλες
Παρεμβάσεις για την ανθεκτικότητα του τομέα στο κρασί σε μια αγορά μεταβαλλόμενη - Πώς θα προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή
Μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας ζητά η ΕΘΕΑΣ
Με βάση τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών μελών της ΕΘΕΑΣ έχουν δημιουργηθεί ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές