![Eurostat: Μειώθηκε η κατανάλωση λιπασμάτων στην ΕΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/nitro23.jpg)
Στους 10,9 εκατ. τόνους ανέρχονται τα ορυκτά λιπάσματα (άζωτο και φώσφορο) τα οποία καταναλώθηκαν το 2021 στην αγροτική παραγωγή της ΕΕ, ποσότητα που ισοδυναμεί με ετήσια μείωση 2,2% σε σύγκριση με το 2020 και σωρευτική μείωση 6,4% από τη σχετική κορύφωση στο 2017.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η κατανάλωση αζωτούχων λιπασμάτων στη γεωργία υπολογίστηκε σε 9,8 εκατομμύρια τόνους στην ΕΕ το 2021, σημειώνοντας μείωση 2% από έτος σε έτος, ποσοστό παρόμοιο με τη βραχυπρόθεσμη τάση, που σημειώθηκε από το 2017. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα, η συνολική κατανάλωση αζωτούχων λιπασμάτων επέστρεψε σε επίπεδο παρόμοιο με αυτό της προηγούμενης δεκαετίας.
ΚΑΠ: Λιπάσματα με περιβαλλοντικό προφίλ πριμοδοτούν αγρότες
Η κατανάλωση λιπασμάτων με βάση το άζωτο στη γεωργία το 2021 ήταν η υψηλότερη σε χώρες που συγκαταλέγονται επίσης στους κύριους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων της ΕΕ. Η Γαλλία (2 εκατ. τόνοι), η Γερμανία (1,3 εκατ. τόνοι), η Πολωνία (1 εκατ. τόνοι, στοιχεία 2020) και η Ισπανία (1 εκατ. τόνοι) αντιπροσωπεύουν μαζί το μισό της συνολικής κατανάλωσης της ΕΕ.
Το 2021, η κατανάλωση φωσφορικών λιπασμάτων στη γεωργία ήταν 1,1 εκατομμύρια τόνοι. Αυτό αντιπροσώπευε πτώση 3,8% σε σχέση με το επίπεδο το 2020, αν και σε επίπεδο παρόμοιο με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2023/07/1511173098_0_ChemicalFertilizer.jpg)
Υψηλότερες καταναλώσεις λιπασμάτων
Οι χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση λιπασμάτων με βάση το φώσφορο στη γεωργία το 2021 ήταν η Γαλλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ιταλία και η Γερμανία. Η κατανάλωσή τους ήταν σχεδόν τα τρία τέταρτα της συνολικής χρήσης της ΕΕ.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2023/07/mineral-fertiliser-consumption-agriculture-2011-2021-1024x576.jpg)
Αν και δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για το 2022, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία και η εφαρμογή κυρώσεων στη Ρωσία οδήγησαν σε απότομες αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, που πιθανότατα θα επηρεάσει τη χρήση λιπασμάτων στη γεωργία στην ΕΕ ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2022 ).
Η βιομηχανία λιπασμάτων της ΕΕ με βάση το άζωτο εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το αέριο ρωσικής προέλευσης. Επιπλέον, η Ρωσία και η Λευκορωσία ήταν βασικοί παράγοντες στην παγκόσμια παραγωγή λιπασμάτων με βάση τα πετρώματα (φωσφορικά άλατα και ιδιαίτερα κάλιο).
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
![Έβρος: Ποια μέτρα ανακοίνωσε σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/rsiaras.ebros_-600x450.jpg)
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
![ΕΘΕΑΣ: Ενίσχυση της μοριοδότησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών για επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/metapoiisi_1705-600x391.jpg)
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
![Αγρότες: Παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.poreia.trakter2-1-600x400.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
![ΕΕ: Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_wines-600x352.png)
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
![Αγροτικά προϊόντα: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ladi_elies_feta_apples_kiwi-600x352.png)
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν
![Τσιάρας: Συνάντηση με τους αγρότες των μπλόκων τις επόμενες μέρες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-14-600x429.jpg)
Στην Αθήνα οι αγρότες για συναντήσεις με υπουργούς - Τι είπε ο Τσιάρας
«Θα φροντίσουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθούμε», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας
![Αγρότες: Θα αποκλείσουν συμβολικά την παλαιά Εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/agrotes.platikampos2-600x393.jpg)
Αγρότες θα αποκλείσουν συμβολικά την παλαιά Εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας
Οι αγρότες καλούν όλους τους φορείς του νομού Μαγνησίας να συστρατευτούν στο πλευρό τους – Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους
![ΥπΑΑΤ: Ψηφιακή εκτύπωση της βεβαίωσης «Επαγγελματία Αγρότη»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/e.georgia-600x391.jpg)
Ψηφιακή εκτύπωση βεβαίωσης «Επαγγελματία Αγρότη»
Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία για τη βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για το φορολογικό έτος 2023
![Αγρότες: Συνεχίζουμε και θα νικήσουμε – Τι αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes-5-1-1-600x337.jpg)
Τι αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων - «Συνεχίζουμε και θα νικήσουμε»
Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι αγρότες στην πανελλαδική συνάντηση που έγινε στην Καρδίτσα