Πτωτική τάση κατέγραψαν οι τιμές προς εξαγωγή για τη ντομάτα, το αγγούρι και την πιπεριά, ενώ οι ποσότητες, που διακινήθηκαν κινούνται με ρυθμούς ρεκόρ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, οι τελικές εξαγωγές αγγουριών από 1η Σεπτεμβρίου 2022 έως 30 Ιουνίου 2023 κατέγραψαν ρεκόρ και ανέρχονται σε 66.392 τόνους έναντι 49.788 τόνων την περίοδο 2021/22, καταγράφοντας άνοδο κατά 33,3%.
Εξαγωγές: Καλύτεροι ρυθμοί για τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά
«Η ελπίδα ότι ο καλοκαιρινός καιρός θα ωφελούσε την τιμή του αγγουριού δεν επιβεβαιώθηκε. Η μέση τιμή είναι μειωμένη έναντι της προηγούμενης εβδομάδος», σχολιάζει σχετικά ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.
Επίσης, οι εξαγωγές ντοματών από τις αρχές του χρόνου έως και τις 30/6/23 ανήλθαν σε 30.598 τόνους έναντι 24.378 τόνων (αυξημένες κατά 25,5%) το αντίστοιχο διάστημα 2022. Και σε αυτή την περίπτωση «ο ζεστός καλοκαιρινός καιρός δεν έχει βοηθήσει τις τιμές της ντομάτας αφού οι μέσες τιμές έπεσαν», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.
Αλλά και οι εξαγωγές πιπεριών κινούνται με ρυθμούς ρεκόρ και από 1/1 έως 30/6/23 ανέρχονται σε 14.826 τόνους έναντι 12.550 τόνων του αντίστοιχου διαστήματος 2022, καταγράφοντας αύξηση κατά 18,1%. Όμως οι τιμές της πιπεριές έχουν επίσης μειωθεί δραστικά.
Τελικές επιδόσεις
Οι εξαγωγές φράουλας που ουσιαστικά τερματίσθηκαν, από την αρχή του χρόνου μέχρι 30/6/23 ανήλθαν σε 75.847 τόνους έναντι 70.353 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022 (αυξημένες κατά 7,8%), οι οποίες κατέγραψαν ρεκόρ εξαγωγής για άλλη μια χρονιά.
Επίσης, συνεχίσθηκε η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και από 1/9/22-30/6/23 ανέρχονται σε 337.006 τόνους (αύξηση κατά 30,5%). Αντίστοιχα, οι τελικές επιδόσεις μανταρινιών καταγράφουν ρεκόρ φτάνοντας τους 154.958 τόνους και σημειώνοντας αύξηση κατά 28,7% συγκριτικά με το 2021/22.
Οι τελικές επιδόσεις των εξαγωγών μήλων από 1/9/22-30/6/23 ανήλθαν σε 67.561 τόνους έναντι 64.096 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Επίσης, ολοκληρώθηκαν την εμπορική περίοδο από 1/9/2022 έως και 30/6/23 οι εξαγωγές ακτινιδίων, καταγράφοντας για άλλη μια περίοδο ρεκόρ, οι οποίες ανήλθαν σε 202.819 τόνους έναντι 197.637 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
«Εφιστάται η προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή των φαινομένων διακίνησης από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων προϊόντων (κατ ευθεία από τον αγρό), κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις και την σήμανση ότι είναι ελληνικό προϊόν που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) για να μην πληγεί η φήμη των προϊόντων μας. Δεν πλήττεται μόνο η φήμη των προϊόντων από την πώληση κατευθείαν από το χωράφι, αλλά χάνεται η προστιθέμενη υπεραξία από την διαλογή και συσκευασία, και πλήττονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι υγιείς και οι καθόλα νόμιμες επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.
Αναγκαία είναι η στήριξη των αγροτών μας από την Πολιτεία με ενίσχυση του αυξημένου κόστους προς αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς τους και η επίλυση, έστω και με προσωρινά μέτρα, του προβλήματος των εργατών γης, και της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, άλλως θα οδηγηθούν σε μερική εγκατάλειψη καλλιεργειών.
Καλοκαιρινά φρούτα
Με καλύτερους ρυθμούς συνεχίσθηκε η συγκομιδή και εξαγωγή καλοκαιρινών φρούτων με τις μέχρι σήμερα ποσότητες να ανέρχονται:
- Καρπούζια 101.867 τόνοι έναντι 122.384 τόνων πέρσι (μείωση κατά 16,8%),
- Πεπόνια 1.509 τόνους έναντι 3.554 τόνων (μείωση κατά 57,5%),
- Βερίκοκα 16.366 τόνοι έναντι 12.340 τόνων (αύξηση κατά 32,6%)
- Ροδάκινα 13.083 τόνοι έναντι 12.933 τόνων (αύξηση κατά 1,2%),
- Νεκταρίνια 9.712 τόνοι έναντι 8.596 τόνων (αύξηση κατά 13%),
- Κεράσια 13.880 τόνοι έναντι 19.578 τόνων (μείωση κατά 29,1%).
Αυξημένη η ζήτηση
Η ζήτηση για ροδάκινα και νεκταρίνια, σύμφωνα με τους εξαγωγείς είναι μεγάλη. «Καθώς η εμπορική περίοδος εξελίσσεται και ο καιρός στις καταναλωτικές αγορές βελτιώθηκε, η κατάσταση διορθώνεται ελαφρώς. Η ζήτηση ανέβηκε και θα ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, ενώ αυξάνεται και η προσφορά από τις παραγωγικές χώρες. Πιέζονται όμως οι τιμές κυρίως των ροδάκινων από την προσφορά των ισπανικών», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.
Υψηλότερες τιμές για τα κεράσια
Η εμπορική περίοδος των κερασιών 2023 συνεχίζεται με υψηλότερες τιμές από ό,τι το 2022 λόγω της χαμηλής προσφοράς από διάφορες ευρωπαϊκές περιοχές παραγωγής αλλά και των επιπτώσεων του καιρού. «Η ζήτηση ήταν πολύ υψηλότερη από την προσφορά, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μεγάλη ένταση στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι στιγμής», σχολιάζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων.
Επισημαίνει δε, ότι οι άσχημες καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν μέρος των ποσοτήτων κατά την διάρκεια της συγκομιδής.
Επιπλέον, «η Τουρκία εστίασε λίγο περισσότερο στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας, ενώ η χώρα μας δεν είχε αρκετό προϊόν για να καλύψει όλη τη ζήτηση της Ευρώπης», εξηγεί ο κ. Πολυχρονάκης.
Μειωμένες αποδόσεις για καρπούζια
Πάνω από 30% φτάνει η μείωση των αποδόσεων στις καλλιέργειες καρπουζιών σε ορισμένες περιοχές.
Τις επόμενες δύο εβδομάδες η εμπορική περίοδος καρπουζιών θα φτάσει στο αποκορύφωμά της και όπως επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης «αν παραμείνει ζεστός ο καιρός, η κατανάλωση θα παραμείνει υψηλή και οι τιμές σταθερές. Ωστόσο, σύντομα θα δούμε τις τιμές να μειώνονται ελαφρώς, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο όταν η σεζόν έχει ξεκινήσει καλά».
Αναμένεται επίσης να βελτιωθούν οι εξαγωγές στην Ευρώπη, καθώς οι ποσότητες, που συγκομίζονται αυξάνονται σταδιακά.
Latest News
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος
Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά μέτρα
Ποιες πληρωμές θα γίνουν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – Στα 143 εκατ. ευρώ οι πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο
Το «ράλι» των τιμών στο ελαιόλαδο φτάνει στο τέλος του; Τι σήμα στέλνει η Ισπανία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Ισπανία εκτιμά ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο πλησιάζουν στο μισό από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά - Τι γίνεται με τις σφαγές
Υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους - Πότε θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την ευλογιά προβάτων
Προβληματική η καταχώριση των οικολογικών σχημάτων στο ΟΣΔΕ 2024 – Παράταση ζητά η ΕΘΕΑΣ
Οι παραγωγοί έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δαπάνες για να εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα και να μπορούν να λάβουν τις επιδοτήσεις
Θα γλιτώσουν οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων από τους δασμούς Τραμπ;
Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν θορυβηθεί από τις απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα - Ελπίζουν ότι ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ θα εξαιρεθούν και πάλι
«Κοκκίνησε» το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων μετά από τρία χρόνια [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα το εννιάμηνο του 2024 - Προβλέψεις για το «κλείσιμο της χρονιάς»
Επί τάπητος σχέδιο διάσωσης για το κρασί - Τι συζητείται στις Βρυξέλλες
Παρεμβάσεις για την ανθεκτικότητα του τομέα στο κρασί σε μια αγορά μεταβαλλόμενη - Πώς θα προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή
Μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας ζητά η ΕΘΕΑΣ
Με βάση τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών μελών της ΕΘΕΑΣ έχουν δημιουργηθεί ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές