
Υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο, καθώς η υποτονική ζήτηση στην Κίνα και στην Ευρώπη υποβαθμίζει τις προοπτικές για τους εξαγωγείς, όπως αναφέρει το Reuters.
Σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η μεταποίηση συρρικνώθηκε ταχύτερα από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί, καθώς η επίμονη αυστηροποίηση της πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπίεσε περαιτέρω τον κλάδο.
Ρωσία: Η Δύση χάνει τον κυριάρχο ρόλο της – Ποια είναι τα νέα κέντρα εξουσίας
Παγκόσμια ανησυχία
Στην Ασία, η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα καθώς η οικονομική ανάκαμψη της Ασίας δυσκολεύεται να διατηρήσει τη δυναμική της.
Τα στοιχεία που ανακοινώνονται αργότερα τη Δευτέρα αναμένεται να δείξουν περαιτέρω συρρίκνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Δεν υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις ότι θα έχουμε ανάκαμψη στον μεταποιητικό τομέα φέτος. Συνολικά, εξακολουθούμε να μιλάμε για αρνητική αξιολόγηση», δήλωσε ο Rory Fennessy, Ευρωπαίος οικονομολόγος της Oxford Economics σχετικά με την ανακοίνωση της ευρωζώνης.
Η ευρωζώνη
Ο δείκτης PMI στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 43,4 από 44,8 του Μαΐου, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.
Η ύφεση του Ιουνίου ήταν ευρείας βάσης σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα τη Δευτέρα, οι οποίες έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Στην Βρετανία, ο S&P Global/CIPS UK Manufacturing PMI υποχώρησε στο 46,5 από 47,1 τον Μάιο, τη χαμηλότερη μέτρησή του φέτος και μια από τις πιο αδύναμες από την οικονομική κρίση του 2008-09.
Προβληματισμός για την Κίνα
Τα αποτελέσματα της Ασίας υπογραμμίζουν την πιο αδύναμη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της Κίνας μετά τα αυστηρά lockdown.
«Τα χειρότερα μπορεί να πέρασαν για τα ασιατικά εργοστάσια, αλλά η δραστηριότητα δεν έχει δυναμική λόγω της μείωσης των προοπτικών για ισχυρή ανάκαμψη στην οικονομία της Κίνας», δήλωσε ο Toru Nishihama, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στο Dai-ichi Life Research Institute.
«Η Κινεζική κυβέρνηση δεν παρέχει κίνητρα για την μεταποίηση, ενώ η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότατα θα αισθανθεί τον πόνο από τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες κάνουν τους Ασιάτες κατασκευαστές δυσοίωνους για τις προοπτικές», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο κινεζικός PMI Caixin/S&P Global υποχώρησε στο 50,5 τον Ιούνιο από 50,9 τον Μάιο.
Η υπόλοιπη Ασία
Ο αντίκτυπος γίνεται αισθητός επίσης στην Ιαπωνία, όπου ο δείκτης PMI της au Jibun Bank έπεσε στο 49,8 τον Ιούνιο, επιστρέφοντας σε επίπεδο συρρίκνωσης (κάτω από το 50) μετά την επέκταση τον Μάιο για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες.
Οι νέες παραγγελίες από πελάτες στο εξωτερικό μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε τέσσερις μήνες, αντανακλώντας την αδύναμη ζήτηση της Κίνας.
Ο δείκτης PMI της Νότιας Κορέας υποχώρησε στο 47,8 τον Ιούνιο, επεκτείνοντας την πτώση του για 12ο συνεχόμενο μήνα λόγω της χαμηλής ζήτησης στην Ασία και την Ευρώπη.
Η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε επίσης στην Ταϊβάν, το Βιετνάμ και τη Μαλαισία.
Η ευχάριστη έκπληξη της Ινδίας
Από την άλλη, υπήρχαν κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα ο μεταποιητικός τομέας της Ινδίας, ο οποίος αυξήθηκε με γρήγορο ρυθμό τον Ιούνιο, αν και ελαφρώς πιο αργά από τον Μάιο, υποστηριζόμενος από την ισχυρή ζήτηση.
Σε προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε ότι η οικονομία της Ασίας θα αναπτυχθεί κατά 4,6% φέτος μετά από άνοδο 3,8% το 2022, συμβάλλοντας περίπου στο 70% της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Ωστόσο, μείωσε την πρόβλεψη για την ασιατική ανάπτυξη του επόμενου έτους στο 4,4% και προειδοποίησε για τους κινδύνους του υψηλότερου από το αναμενόμενο πληθωρισμού και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης.


Latest News

Δασμοί Τραμπ: Το καμπανάκι από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες
Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις γίνονται πιο επιφυλακτικοί εν όψει των δασμών

Έρχεται «πόνος» από τους δασμούς Τραμπ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες - Το ανυπέρβλητο εμπόδιο
Αναπτυσσόμενες οικονομίες με μισθούς λίγων δολαρίων την ημέρα, καλούνται να γεφυρώσουν το εμπορικό χάσμα με τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Το οικονομικό ημερολόγιο της εβδομάδας που έρχεται: Τα βλέμματα στην ΕΚΤ και στον Καναδά
Τα κυριότερα οικονομικά γεγονότα της παγκόσμιας οικονομίας την εβδομάδα που έρχεται

Νίκη στο... παρά πέντε για την Apple - Γλίτωσε τη μεγαλύτερη κρίση από την πανδημία
Πριν από την τελευταία εξαίρεση, η Apple είχε προσαρμόσει την εφοδιαστική της αλυσίδα ώστε να κατασκευάζει περισσότερα iPhones για τις ΗΠΑ στην Ινδία

Δυναστεία των Brenninkmeijers: Πώς μια οικογενειακή αυτοκρατορία 39 δισ. ευρώ «ανοίγεται» σε ξένους επενδυτές
Η δυναστεία των Brenninkmeijers, της αλυσίδας λιανικής C&A, απορρίπτει τη συνηθισμένη της μυστικότητα για να προσελκύσει περισσότερους εξωτερικούς επενδυτές, επιδιώκοντας τον διπλασιασμό των διαχειρίσιμων περιουσιακών της στοιχείων

Καθηγητές του Χαρβάρντ μηνύουν την κυβέρνηση Τραμπ
Το υπαρξιακό «πιστόλι στον κρόταφο» των Πανεπιστημίων

Ιαπωνία: Δεν θα χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά ομόλογα ως μοχλό πίεσης στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ
Ιαπωνία και ΗΠΑ θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για τους δασμούς στις 17 Απριλίου

Αύριο ανακοινώνει λεπτομέρειες για τις εξαιρέσεις στους δασμούς ο Τραμπ
Ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους: «Θα σας δώσω αυτή την απάντηση τη Δευτέρα. Θα είμαι πολύ συγκεκριμένος τη Δευτέρα»

«90 deals σε 90 ημέρες» - Πού «σκοντάφτει» ο στόχος του Τραμπ
Τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για διαπραγματεύσεις ο επικεφαλής εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάρος Σέφκοβιτς
![ΗΠΑ: Σύγκρουση συμφερόντων για τον «πολύ» Ιλον Μάσκ [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-musk-1-600x397.jpg)
Σύγκρουση συμφερόντων για τον «πολύ» Ιλον Μάσκ [γράφημα]
Ερωτηματικά και ανησυχία προκαλεί στις ΗΠΑ η πιθανή σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στον επικεφαλής της DOGE Ιλον Μασκ και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που ελέγχει