Οι θεμελιώδεις αρχές της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) είναι οικουμενικής φύσης και απευθύνονται στην πλειονότητα των χωρών, σχολίασε τη Δευτέρα, η Natalya Styopkina, σύμβουλος στη ρωσική πρεσβεία στην Κίνα και μόνιμη αντιπρόσωπος της Ρωσίας στη Γραμματεία του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).
«Οι αρχές στις οποίες βασίζεται η συνεργασία στο πλαίσιο των BRICS περιλαμβάνουν τη δέσμευση στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τον αμοιβαίο σεβασμό, τον σεβασμό των συμφερόντων όλων των παραγόντων, την ισότητα και την απουσία κρυφής ατζέντας. Αυτές είναι καθολικές αρχές που απευθύνονται στις περισσότερες χώρες», τόνισε η Natalya Styopkina, στο 11ο Παγκόσμιο Φόρουμ Ειρήνης στο Πεκίνο.
«Τα κύρια στρατηγικά συμφέροντα των BRICS αντικατοπτρίζουν ένα κοινό όραμα που μοιράζεται η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας που δεν επιδιώκει να επιβάλει τις αξίες της σε άλλους ή να διεκδικήσει παγκόσμια κυριαρχία», πρόσθεσε η Ρωσίδα απεσταλμένη.
Σύμφωνα με την ίδια, ενώ «η συλλογική Δύση χάνει τον κυρίαρχο ρόλο της στη διαμόρφωση ενός τρόπου λειτουργίας για τη διεθνή κοινότητα», επιβάλλοντας τη λεγόμενη τάξη που βασίζεται σε κανόνες, η ορμή αυξάνεται σε όλο τον κόσμο για την οικοδόμηση ενός δικαιότερου, πολυπολικού κόσμου.
Νέα κέντρα εξουσίας
«Νέα κέντρα εξουσίας αναδύονται στη Λατινική Αμερική, την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τα οποία είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν το κυριαρχικό τους δικαίωμα να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο ανάπτυξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ομάδες όπως οι BRICS τραβούν την προσοχή και δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός», σημείωσε η διπλωμάτης.
Η Styopkina υπογράμμισε ότι η αποτελεσματική αλληλεπίδραση στην οικοδόμηση ενός ειρηνικού, σταθερού και ευημερούντος κόσμου απαιτεί την εφαρμογή των αρχών της ισότητας των κυρίαρχων κρατών, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων, του αμοιβαίου σεβασμού και της εκτίμησης των συμφερόντων του άλλου.
Το Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας φιλοξενεί το ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ Ειρήνης από το 2012. Η εκδήλωση συγκεντρώνει διπλωμάτες, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ερευνητές. Το φετινό φόρουμ, που πραγματοποιείται στις 1-3 Ιουλίου, έχει τίτλο «Επίτευξη σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο μέσω συναίνεσης και συνεργασίας».
Νωρίτερα, η Αλγερία, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος και η Αιθιοπία υπέβαλαν επίσημες αιτήσεις για να γίνουν μέλη της ομάδας BRICS. Η Αργεντινή, το Ιράν, η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία έχουν επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη στους BRICS.
Latest News
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου