Αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα αυτοδημιούργητου κροίσου, καθώς αμέσως μετά το λύκειο μπήκε στη βιοπάλη και κατέληξε να είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ο λόγος για τον Ιάπωνα Takemitsu Takizaki, ο οποίος βρίσκεται στην 57η θέση της λίστας Forbes με περιουσία που ξεπερνά τα 25,7 δισ. δολάρια.

Ο 79χρονος δισεκατομμυριούχος είναι ο ιδρυτής της Keyence, μιας Ιαπωνικής εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών αισθητήρων.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία με έδρα την Οσάκα κατασκευάζει προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε γραμμές συναρμολόγησης από κολοσσούς όπως η Toyota και η Toshiba και είχε έσοδα 755,2 δισεκατομμυρίων γιεν Ιαπωνίας (6,7 δισεκατομμύρια δολάρια) την περασμένη χρονιά.

Συνεργασία ΕΕ – Ιαπωνίας στον τομέα των ημιαγωγών

Ο Takizaki παραιτήθηκε από πρόεδρος της εταιρείας το 2015 και πλέον κατέχει την επίτιμη θέση του επικεφαλής της Keyence. Πλέον, κατέχει το 18% της επιχείρησης άμεσα και μέσω της εταιρείας χαρτοφυλακίου ΤΤ KK, σύμφωνα με την έκθεση β’ τριμήνου 2022-2023 της εταιρείας.

Το ξεκίνημα με τρεις υπαλλήλους

Ο Takemitsu Takizaki γεννήθηκε στη νοτιοδυτική επαρχία Κιόγκο τον Ιούνιο του 1945, περίπου δύο μήνες πριν από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο, έπιασε δουλειά σε μια εταιρεία μηχανημάτων.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας ξεκίνησε δύο επιχειρήσεις που και οι δύο χρεοκόπησαν, με αποτέλεσμα να επικεντρωθεί στη δημιουργία του brand κατασκευής ηλεκτρονικών αισθητήρων Keyence χωρίς χρέη, σύμφωνα με το περιοδικό President.

Ο 79χρονος αρχικά ονόμασε την εταιρεία Lead Electric, με τρεις υπαλλήλους το 1974. Άλλαξε το όνομα της εταιρείας 12 χρόνια αργότερα, κάνοντας λογοπαίγνιο με το σλόγκαν της εταιρείας, «Key to Science».

Κομμένες οι ευγένειες

Ο δισεκατομμυριούχος διηύθυνε το Keyence χρησιμοποιώντας μη συμβατικές μεθόδους διαχείρισης σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ιαπωνικές εταιρείες, σύμφωνα με ένα άρθρο του President τον Σεπτέμβριο του 2006. Στις περισσότερες εταιρείες στην Ιαπωνία, οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι κρατούσαν τις πόρτες του ανελκυστήρα για τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη πριν κατέβουν από τους ανελκυστήρες. Ο Takizaki έκανε κανόνα της εταιρείας ότι μια τέτοια ευγένεια δεν είχε καμία σημασία και επέμεινε ότι το άτομο που βρίσκεται πιο κοντά στην πόρτα πρέπει να κατέβει πρώτο γιατί είναι πιο αποτελεσματικό. Για να καταρρίψει την παραδοσιακή ιεραρχία, ενθάρρυνε επίσης τους υπαλλήλους να αποκαλούν ο ένας τον άλλον με το μικρό του όνομα αντί για τίτλους, κάτι που είναι ασυνήθιστο στη χώρα.

Ένας συλλέκτης απολιθωμάτων, ο Takizaki τοποθέτησε τα απομεινάρια του παρελθόντος σε όλα τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα στο Nikkei Business News. Το μήνυμα που ήθελε να περάσει: Αν δεν παράγετε νέα προϊόντα για να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές, θα εξαφανιστείτε σαν απολιθώματα.

Ο απόφοιτος λυκείου βοήθησε στην εφεύρεση αισθητήρων ακριβείας που χρησιμοποιούνται στις γραμμές συναρμολόγησης για την κατασκευή αυτοκινήτων από την Toyota Motor Corp. και τσιπς για την Toshiba.

Μάλιστα, οι υπάλληλοί του θεωρούνται από τους πιο ακριβοπληρωμένους στην ιαπωνική βιομηχανία μηχανημάτων με μέσο ετήσιο μισθό περίπου 16,5 εκατομμύρια γιεν (137.000 δολάρια), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι της Keyence αμείβονται και με μπόνους τέσσερις φορές το χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Stories