Οι βρετανικές τράπεζες αντιμετώπισαν τη Δευτέρα νέες επικρίσεις για τα επιτόκια αποταμίευσης που προσφέρουν σε πελάτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με έλλειψη μετρητών, στην τελευταία παρέμβαση της σημαίνουσας επιτροπής του κοινοβουλίου που ασκεί επιρροή στο Υπουργείο Οικονομικών.

Φορολογία: Έρχονται φορο-ανάσες από το 2024 – Όλες οι παρεμβάσεις

Η επιτροπή δήλωσε ότι έχει στείλει επιστολή στις «τέσσερις μεγάλες» τράπεζες της χώρας – Barclays, HSBC, Lloyds και NatWest – ρωτώντας αν πιστεύουν ότι τα επιτόκια αποταμίευσης που προσφέρουν παρέχουν «δίκαιη αξία» και αν εκμεταλλεύονται την αδράνεια των πελατών, ή την απροθυμία τους να αλλάξουν λογαριασμούς.

«Με τα επιτόκια να αυξάνονται και τους ψηφοφόρους μας να αισθάνονται πιεσμένοι από την άνοδο των τιμών, είναι σωστό οι μεγαλύτερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξήσουν τα ευτελή επιτόκια αποταμίευσης εύκολης πρόσβασης», ανέφερε σε δήλωσή της η Harriett Baldwin, πρόεδρος της επιτροπής. «Η ώρα για δράση είναι τώρα».

Επικρίσεις

Οι βρετανικές τράπεζες έχουν δεχθεί πιέσεις από βουλευτές και ακτιβιστές υπέρ των καταναλωτών επειδή δεν μεταφέρουν τα οφέλη από τα υψηλότερα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας στους πελάτες ταμιευτηρίου.

Η επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών είχε επικρίνει στις 8 Ιουνίου το γεγονός ότι τα επιτόκια για τους καταθέτες κυμαίνονται μεταξύ 0,7% και 1,35%, τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 4,5%. Στις 22 Ιουνίου μάλιστα το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε στο 5,0%, στο υψηλότερο από το 2008.

Και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών όμως, Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι οι τράπεζες καθυστερούσαν πολύ να μεταβιβάσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας στους αποταμιευτές και ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί.

Η Baldwin πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι οι τράπεζες αποτυγχάνουν στο «κοινωνικό τους καθήκον» να ενθαρρύνουν τους πελάτες να αποταμιεύουν.

Τι λένε οι τράπεζες

Όπως σημειώνει το Reuters, η HSBC δήλωσε ότι είχε αυξήσει τα επιτόκια αποταμίευσης περισσότερες από δώδεκα φορές από τις αρχές του 2022, ενώ η Barclays δήλωσε ότι επανεξετάζει τακτικά τα επιτόκια των προϊόντων αποταμίευσης.

Η NatWest αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Lloyds δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Κορυφαία στελέχη των τραπεζών εξετάστηκαν από την επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα επιτόκια αποταμίευσης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης τον Φεβρουάριο.

Εκπρόσωπος της ομάδας πίεσης των τραπεζών UK Finance δήλωσε ότι τα επιτόκια των αποταμιευτικών προϊόντων καθορίζονται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του αν κάποιος θέλει να έχει άμεση πρόσβαση ή όχι.

«Τα επιτόκια αποταμίευσης έχουν αυξηθεί και ενθαρρύνουμε πάντα τους ανθρώπους να αναζητούν το προϊόν και το επιτόκιο που ταιριάζει στις ανάγκες τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή