![Σπίτι μου: Το δάνειο εγκρίθηκε, δυσεύρετα τα ακίνητα για τους νέους [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_akinhta_ahina2233.png)
Ούτε με τηλεσκόπιο δεν βρίσκουν ακίνητα για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» χιλιάδες νέοι.
Αν και οι τράπεζες έχουν προεγκρίνει τις αιτήσεις στεγαστικών δανείων οι δικαιούχοι θα καταφέρουν να βρουν σε διάστημα 60 ημερών κατοικία που να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες τους, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Πρόγραμμα Σπίτι μου: 24 ερωτήσεις – απαντήσεις για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια [πίνακες]
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους, ηλικίας από 25-39 ετών, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση κατοικίας, με έτος κατασκευής έως το 2007 (όχι μεταγενέστερη), επιφανείας έως 150 τ.μ. και κόστους έως 200.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα Σπίτι μου
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις 36.544 αιτήσεις έχουν αξιολογηθεί έχουν ήδη αξιολογηθεί 25.573, δηλαδή 7 στις 10 (70%). Από τις 25.573 αξιολογημένες αιτήσεις έλαβαν προέγκριση 17.606, δηλαδή σχεδόν 7 στις 10 (69%), ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Από τις 17.066 προεγκρίσεις έχουν ήδη εγκριθεί 4.706 δάνεια, δηλαδή πάνω από 1 στις 4 (28%), καθώς έχει βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, με μέσο όρο ποσού έγκρισης 104.896 ευρώ περίπου. Το 62% των εγκεκριμένων δανείων αφορά αγορά πρώτης κατοικίας από ζευγάρια, ενώ το 87% αφορά δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ.
Το 39% των εγκεκριμένων δανείων αφορά αγορά πρώτης κατοικίας στην Αττική και το 22% στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ 7% αφορά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και 6% στη Δυτική Ελλάδα και στη Θεσσαλία αντίστοιχα.
Το πρόβλημα δεν είναι η ζήτηση για το πρόγραμμα αλλά σύμφωνα με τους μεσίτες στην έλλειψη ακινήτων. Η προσφορά διαθέσιμων κατοικιών είναι περιορισμένη, καθώς μεσολάβησε μια μακρά περίοδος ανύπαρκτης οικοδομικής δραστηριότητας.
Από την άλλη πλευρά, τραπεζικά στελέχη εξηγούν στον ΟΤ, ότι το δάνειο προεγκρίνεται και στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος έχει δύο μήνες για να βρει ακίνητο και να γίνει η εκταμίευση του δανείου.
Ένα άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με την ηλικία των ακινήτων είναι ότι οι παλαιές κατοικίες έχουν συνήθως πολεοδομικές και άλλες εκκρεμότητες, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πάνω από έξι μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Επίσης, αρκετοί ιδιοκτήτες δεν ενδιαφέρονται να υπαχθούν στο πρόγραμμα καθώς τα χρήματα που θα τους δοθούν από την τράπεζα ξεπερνούν τους 4 μήνες.
Παράλληλα, ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή των funds και οδεύουν σε πλειστηριασμό αυτά δεν μπορούν να λύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα προσφοράς. Κι αυτό διότι σε έναν πλειστηριασμό θα πρέπει να διαθέτει ο ενδιαφερόμενος το 30% της αξίας του. Μέσα από το πρόγραμμα δεν μπορεί να δοθεί δάνειο για πλειστηριασμό ή αν κάποιος έχει το 30% για τη συμμετοχή σε πλειστηριασμούς δεν έχει ανάγκη το πρόγραμμα «Σπίτι μου».
Τα ακίνητα
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής δεν υπάρχουν ακίνητα που να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα «Σπίτι μου», καθώς το θέμα που προκύπτει είναι ότι από τα 45.000 διαθέσιμα ακίνητα μόνο το 32% πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος.
Από την έρευνα που διενήργησε ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθήνας – Αττικής (ΣΜΑΣΣΑ) το κέντρο της Αθήνας είναι… περιζήτητο όσον αφορά τα ακίνητα για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».
Περιοχές της πρωτεύουσας όπως είναι η Πατησίων, η Αχαρνών, η Κυψέλη, η πλατεία Αττικής, και τα Πατήσια συγκεντρώνουν πολύ μεγάλο ποσοστό των επιλέξιμων κατοικιών για το πρόγραμμα στέγης που «τρέχει» αυτό το διάστημα.





Latest News

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.
![Σπίτι μου 2: Στο… ράφι τα δάνεια – Ακίνητα παλιά και ακριβά [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akin4-1-600x399.jpg)
«Κρυμμένος θησαυρός» η αναζήτηση φθηνής στέγης - Τα εμπόδια στο Σπίτι μου 2
Η εξεύρεση ακινήτων εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι και για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Orilina Properties: Κέρδη ρεκόρ 19,27 εκατ. ευρώ για το 2024
Η προσαρμοσμένη ετήσια απόδοση επί της Eπιχειρηματικής Aξίας (Enterprise Value) του Ομίλου Orilina Properties ανήλθε σε 17,2%

Ανδριόπουλος (DIMAND): Σε 10 χρόνια θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοικίας
«Το πρόβλημα της κατοικίας είναι ένα ζήτημα που επιλύεται αν συνεργαστούν όλοι, υποστήριξε ο Δ. Ανδριόπουλος της DIMAND
![Ενοίκια: Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προσιτές τιμές, πού έχουν εκτοξευθεί [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_enoikia24-600x352.png)
Γιατί ξέφυγαν οι τιμές των ενοικίων - Οι φθηνές και ακριβές περιοχές [πίνακες]
Δεν σταματά η άνοδος στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου

Σπίτια με φθηνό ενοίκιο σε νέους και ευάλωτα νοικοκυριά
Ανοίγει ο δρόμος να διατεθούν ακίνητα που έχει στην κυριότητά του το Δημόσιο σε ιδιώτες κατασκευαστές

Dimand: Χτίζει νέο pipeline έργων αξίας άνω του 1 δισ. – Τι συμβαίνει με Μινιόν και Πύργο Πειραιά
Για την πρόοδο των έργων που διαχειρίζεται, την ελληνική αγορά real estate αλλά και τις επιπτώσεις από τους δασμούς Τραμπ μίλησε ο επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος