Εκτός από τις διακοπές και την ξέφρενη διασκέδαση το καλοκαίρι αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ολοένα και περισσότερους νέους να ξεκινήσουν τον εργασιακό τους βίο, μέσω προγραμμάτων πρακτικής άσκησεις σε πληθώρα εταιρειών. Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα.
Oι Financial Times παρουσιάζουν το παράδειγμα της 22χρονη Μάρθα Στόρι, η οποία αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της φοιτητικής της ζωής στο σπίτι λόγω της πανδημίας της Covid, η ίδια ανυπομονούσε για μια καλοκαιρινή τοποθέτηση σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά η εμπειρία δεν ήταν αυτή που ήλπιζε.
Αποκαλυπτική έρευνα: Τι μισθό ζητούν οι εργαζόμενοι – Πόσοι σκοπεύουν να αλλάξουν δουλειά άμεσα
«Το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας ζούσε εκτός Λονδίνου και μετακινούνταν μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα… Ζούσα σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα που ήταν ζεστό, οπότε μερικές φορές ήταν αφόρητο να δουλεύεις από το σπίτι», λέει η 22χρονη και προσθέτει ότι «υπήρξαν μερικές μέρες που ήμουν το μόνο μέλος της ομάδας μου στο γραφείο, κάτι πολύ μοναχικό».
Η απογοήτευση της Στόρι είναι ολοένα και πιο συχνή μεταξύ των φιλόδοξων νέων που ελπίζουν ότι μια πρακτική άσκηση ή μια τοποθέτηση σε μια μεγάλη τράπεζα, δικηγορικό ή λογιστικό γραφείο θα προσφέρει ένα χρυσό εισιτήριο για μια προσοδοφόρα καριέρα στην πόλη.
Από την πανδημία, η στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία έχει ανατρέψει τη ζωή στο γραφείο και μαζί της την προσωπική εμπειρία της καλοκαιρινής πρακτικής όπου οι νεοσύλλεκτοι αγωνίζονται για να εντυπωσιάσουν τους εργοδότες και οι εταιρείες αξιολογούν τα εκκολαπτόμενα ταλέντα. Αντιμέτωποι με τον νέο υβριδικό χώρο εργασίας, οι διευθυντές και οι ασκούμενοι αναγκάζονται προσαρμοστούν για να βοηθήσουν την κατάσταση.
Τα προγράμματα συνεχίζονται
Παρά τις περικοπές θέσεων εργασίας και την οικονομική ύφεση, οι εταιρείες δεν φαίνεται να έχουν βάλει φρένο στα προγράμματα πρακτικής άσκησης. Έχουν πάρει μαθήματα από την πανδημία, όταν οι ακυρώσεις διέκοψαν τη φυσική ροή ταλέντων.
Το 2022, ο αριθμός των θερινών πρακτικών και τοποθετήσεων επανήλθε πέρα από τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με το Institute of Student Employers, το οποίο σε έρευνα 168 μεγάλων εργοδοτών βρήκε ότι οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 7% σε σύγκριση με το 2019. Για αυτό το καλοκαίρι, οι εταιρείες είπαν ότι προσέλαβαν όσους ασκούμενους είχαν πέρυσι ή περισσότερους.
Οι εταιρείες επαγγελματικών υπηρεσιών PwC και KPMG και μεγάλες τράπεζες όπως η HSBC είναι μεταξύ εκείνων που προσφέρουν εκατοντάδες θέσεις πρακτικής άσκησης η καθεμία, που κυμαίνονται από μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες. Τα πιο πολυπόθητα προγράμματα, σε πολυεθνικές υψηλού προφίλ όπως η Goldman Sachs, έχουν ποσοστό αποδοχής λίγο περισσότερο από 1 στους 100. «Για να προχωρήσεις, πρέπει να στοχεύεις ψηλά», σημειώνει ένας πρώην ασκούμενος στην Τράπεζα της Αμερικής.
Προσαρμογή στην υβριδική εργασία
Αρκετές εταιρείες λογιστικής, τραπεζικής και νομικής τοινίζουν ότι οι ασκούμενοί τους ήταν αποφασισμένοι να εργαστούν στο γραφείο όσο το δυνατόν περισσότερο, παρά τις υβριδικές εργασιακές πολιτικές που επέτρεπαν την εργασία από το σπίτι. «Οι ασκούμενοι είναι πολύ πρόθυμοι να βρίσκονται στο χώρο, να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερη εγγύτητα με ανώτερα στελέχη και πραγματικά να μοχθήσουν για σωστή δουλειά», δηλώνεθι η Louise Fitzgerald-Lombard, επικεφαλής του τμήματος HR της BNP Paribas.
Η PwC αναφέρει ότι οι ασκούμενοι έρχονταν στο γραφείο κατά μέσο όρο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, περισσότερο από άλλους εργαζόμενους, παρά το γεγονός ότι τους επιτρεπόταν να εργάζονται από το σπίτι δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Ένα μεγάλο μέρος της μάθησης συμβαίνει μέσα και γύρω από την πραγματοποίηση πραγματικής εργασίας, παρακολουθώντας ανώτερους δικηγόρους. Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνετε όταν βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο μαζί τους.
Άλλες επιχειρήσεις ενθαρρύνουν ή απαιτούν συγκεκριμένα από το νεότερο προσωπικό να εργάζεται αυτοπροσώπως. Στη δικηγορική εταιρεία Linklaters, οι εκπαιδευόμενοι περνούν μόνο μία ημέρα στο σπίτι την εβδομάδα, σε σύγκριση με δύο ημέρες για το υπόλοιπο προσωπικό.
Κοινωνικοποίηση του εργατικού δυναμικού
Ωστόσο, σε μια εποχή υβριδικής εργασίας και με πολλούς συναδέλφους στο σπίτι, η δημιουργία συνδέσεων πρόσωπο με πρόσωπο έχει γίνει πιο δύσκολη.
«Είναι ένα πρόβλημα», λέει η Eliza Filby, ιστορικός που συμβουλεύει τις εταιρείες για το χάσμα γενεών. «Οι millennial ζουν πιο μακριά, έχουν μικρότερα παιδιά [και είναι] λιγότερο πιθανό να θέλουν να είναι στο γραφείο».
Οι εργοδότες αναγνωρίζουν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν προσωπικό.
Η Linklaters και η HSBC διαθέτουν συστήματα που συνδυάζουν τους ασκούμενους με μέντορες, ενώ η δικηγορική εταιρεία Allen & Overy έχει αναπτύξει οδηγίες για το πώς οι επόπτες μπορούν να υποστηρίξουν τους εκπαιδευόμενους στην υβριδική εργασία.
Έλλειψη αυτοπεποίθησης
Η τάξη πρακτικής άσκησης του 2023 βρίσκεται ήδη σε μειονεκτική θέση. Το μεγαλύτερο μέρος της εισέρχεται στον εργασιακό χώρο έπειτα μια ταραχώδη εμπειρία στο πανεπιστήμιο ή στο σχολείο, όταν τα μαθήματα, οι δραστηριότητες και οι κοινωνικές συναναστροφές ανεστάλησαν ή μεταφέρθηκαν στο Διαδίκτυο λόγω των lockdown.
Αρκετές εταιρείες είπαν ότι οι ασκούμενοι αντιμετώπισαν δυσκολίες εμπιστοσύνης και επικοινωνίας. «Οι νεοσύλλεκτοι στερούνται βασικών ανθρώπινων δεξιοτήτων», αναφέρει η Filby.
Νέες εμπειρίες
Οι ασκούμενοι και οι εργοδότες εξακολουθούν να επενδύουν στον υβριδικό χώρο εργασίας. Εταιρείες όπως η HSBC αναφέρουν ότι οι νέες e-πρακτικές, οι σύντομες εμπειρίες που προσφέρονται διαδικτυακά σε μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών ή αποφοίτων, βελτίωσαν την ποικιλομορφία προσφέροντας έναν προσβάσιμο τρόπο εισόδου στην εταιρεία.
Η διαδικτυακή επικοινωνία μπορεί επίσης να αυξήσει τις αλληλεπιδράσεις, επιτρέποντας στους νέους ασκούμενους να έχουν περισσότερο χρόνο με ανώτερους ηγέτες ή συναδέλφους στο εξωτερικό.
«Επιτρέπονται περισσότεροι άνθρωποι σε βιντεοκλήσεις από ό,τι θα επιτρεπόταν προηγουμένως σε ένα φυσικό δωμάτιο», λέει ο Χάρμπορ, δικηγόρος της Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, μιας αμερικανικής εταιρείας στις Βρυξέλλες. «Δεν θα είχαν προηγουμένως τόσους πολλούς juniors σε συνάντηση με έναν πελάτη».
Και για ορισμένους νέους, η πρακτική άσκηση παραμένει ένας τρόπος αξιολόγησης του τι προσφέρουν οι υποψήφιοι εργοδότες, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής υποστήριξης, των σχέσεων με τους συναδέλφους και της ευκαιρίας να τραβήξουν την προσοχή. Όταν οι εταιρείες υστερούν, κινδυνεύουν να χάσουν ταλαντούχο προσωπικό.
Latest News
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών
Ποιοι θα βρουν δουλειά όταν η ΑΙ επικρατήσει στην αγορά εργασίας
H AI θα εξαλείψει θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Manpower - Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όσους αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους
Τεχνητή νοημοσύνη: 1 στους 7 έχει χάσει την εργασία του - Αποκαλυπτική έρευνα
Ο χρόνος που εξοικονομείται από την τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει στους εργαζόμενους περισσότερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες
Από το «βερεσέ» των κρατών στο «τεφτέρι» των καταναλωτών - Πώς αλλάζει η τάση BNPL
Το μεγάλο όφελος του BNPL είναι επίσης το μεγαλύτερο πιθανό του πρόβλημα
Το νέο παράδοξο στην αγορά εργασίας: Θέσεις «χωρίς πτυχίο» που απαιτούν... πτυχίο
Ορισμένοι εργοδότες παραιτούνται από τις απαιτήσεις πτυχίου, ωστόσο αυτό δεν οδηγεί σε εκτεταμένες προσλήψεις.