![Ημιαγωγοί: Συνεργασία ΕΕ – Ιαπωνίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/microchips-on-a-circuit-board-2021-09-03-19-05-06-utc-Copy-2-768x576-1.jpg)
Την διεύρυνση της συνεργασίας της ΕΕ με την Ιαπωνία στον τομέα των ημιαγωγών, ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την βιομηχανία Τιερί Μπρετόν, σύμφωνα με το Reuters.
Oι δύο πλευρές θα συνεργαστούν στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας τσιπ και στην ανταλλαγή ερευνητών και μηχανικών.
Ημιαγωγοί: Η Ολλανδία ακολουθεί τις ΗΠΑ στις κυρώσεις εναντίον της Κίνας
«Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε την εφοδιαστική αλυσίδα των ημιαγωγών», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν στο Reuters από το Τόκιο, όπου συζητά τη συνεργασία για τα τσιπ και την τεχνητή νοημοσύνη με την κυβέρνηση και τις εταιρείες.
Η ιαπωνική βιομηχανία ημιαγωγών
Η Ιαπωνία προσφέρει επιδοτήσεις για την αναζωογόνηση της βιομηχανίας τσιπ, η οποία διατηρεί πλεονέκτημα σε υλικά και εξοπλισμό, αλλά έχει χάσει το συνολικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, και υποστηρίζει την επιχείρηση χυτηρίου τσιπ Rapidus.
«Πιστεύω ότι είναι πραγματικά μια σημαντική πρωτοβουλία και πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε για το εγχείρημα του χυτηρίου ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Τα σχέδια της Rapidus για την παραγωγή τσιπ βασίζονται στην υποστήριξη της Leuven, της ερευνητικής εταιρείας με έδρα το Βέλγιο και της IBM.
Επιπλέον, ένα fund που υποστηρίζεται από την ιαπωνική κυβέρνηση, συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα να αγοράσει την εταιρεία κατασκευής φωτοανθεκτικών JSR Corp έναντι 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μείωση της εξάρτησης από την Κίνα
Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας, έρχεται καθώς το μπλοκ έχει δεσμευτεί να μειώσει την εξάρτησή του από την Κίνα, η οποία στοχεύει να αυξήσει τις δυνατότητές της στους ημιαγωγούς.
«Κάναμε πολύ σαφές ότι θέλουμε απλώς να αποβάλουμε τον κίνδυνο της εξάρτησης από την Κίνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπρετόν.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1-600x400.jpg)
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
![Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2017-11-27T182719Z_121180323_RC111A62D430_RTRMADP_3_BLOCKCHAIN-REGULATION-TOKENS-600x400.jpg)
Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin
Σκληρός δίσκος με 8.000 bitcoin κατέληξε στα σκουπίδια πριν από 11 χρόνια. Η αναζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.