Άνοδο της τάξης του 2% σημείωσαν  οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αγορές στάθμισαν τις περικοπές της προσφοράς του Αυγούστου από τους κορυφαίους εξαγωγείς Σαουδική Αραβία και Ρωσία έναντι των αδύναμων προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωναν άνοδο 1,49 δολάρια στα 76,14 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 1,41 δολάρια στα 71,20 δολάρια.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Αρνητικά πρόσημα – Παραμένει η επιφυλακτικότητα

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd)  τον Αύγουστο, ενώ η Ρωσία και η Αλγερία προθυμοποιήθηκαν να μειώσουν τα επίπεδα παραγωγής και εξαγωγών τους τον Αύγουστο κατά 500.000 bpd και 20.000 bpd, αντίστοιχα.

Εάν οι περικοπές εφαρμοστεί πλήρως, αυτό θα επιφέρει μια μείωση 5,36 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από τον Αύγουστο του 2022 – ενδεχομένως ακόμη περισσότερο, επειδή αρκετές χώρες της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+ δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής τους, σύμφωνα με τον αναλυτή της PVM Tamas Varga.

Οι συνολικές περικοπές ανέρχονται πλέον σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια bpd, ή 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

«Είναι σαφές ότι οι Σαουδάραβες λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να σταθεροποιήσουν την τιμή του αργού πετρελαίου, με στόχο να φτάσουν τα 80 δολάρια το βαρέλι για να στηρίξουν τους εγχώριους προϋπολογισμούς τους», δήλωσε ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates με έδρα το Χιούστον.

Ακόμα κι έτσι, η αγορά θα περιμένει να επαληθεύσει τις περικοπές που ανακοίνωσε η Ρωσία και οι ανησυχίες συνεχίζουν ότι τα υψηλά επιτόκια θα επιβαρύνουν την παγκόσμια ζήτηση, συνέχισε.

Οι δείκτες αναφοράς πετρελαίου διαμορφώθηκαν περίπου 1% χαμηλότερα στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι δυσοίωνες μακροοικονομικές προοπτικές λειτούργησαν για να εξαλείψουν τα πρώτα κέρδη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities