Μικρές διακυμάνσεις και αρνητικά πρόσημα επικράτησαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με την επιφυλακτικότητα να παραμένει λόγω των στοιχείων για την πορεία της μεταποίησης στην Ευρωζώνη, ενώ αναμένονται σταδιακά και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 0,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,10% στις 7.519 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,26% στις 16.039 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,23% στις 7.369 μονάδες.

Άγγιξε τις 1.300 μονάδες το ΧΑ

Οι αγορές έδειξαν ότι παραμένουν υπό την αρνητική επίδραση των απογοητευτικών στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα του Ιουνίου για το σύνολο της ευρωζώνης, καθώς η επίμονη σύσφιξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έπληξε έντονα τους υποκλάδους. Η πτώση ήταν ευρείας κλίμακας, καθώς οι έρευνες έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν ο κλάδος των κατασκευαστών κατοικιών στη Βρετανία, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,6%, αφού η JP Morgan μείωσε τον στόχο τιμών και για τους οκτώ τίτλους του, εκτιμώντας πιθανή επιβράδυνση των πωλήσεων. Η Taylor Wimpey, η Vistry Group και η Barratt Developments υποχώρησαν μεταξύ 0,7% και 1,1%.

Επίσης, η Sainsbury’s υποχώρησε κατά 1,6% μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι τα προβλήματα ανταγωνισμού πλήττουν τις μετοχές.

Mάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, το ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα του εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 14,4 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάιο, μειωμένο από τα 18,4 δισεκατομμύρια ευρώ του Απριλίου, ενώ διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των αναλυτών.

Οι εξαγωγές προσγειώθηκαν στα 130,5 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 0,1% σε σχέση με τον Απρίλιο και κατά 0,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 116,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πρόοδο κατά 1,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά σημειώνοντας βουτιά κατά 8,6% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές