
Οδηγίες για «ασφαλή πλοήγηση» στις διεθνείς αγορές δίνει σε έκθεση της η UBS, αναλύοντας τις προοπτικές για μετοχές και ομόλογα μετά από ένα αρκετά καλό πρώτο μισό του έτους.
Η ελβετική τράπεζα επισημαίνει ότι οι μετοχές παγκοσμίως κατέγραψαν ράλι τον Ιούνιο, με τον MSCI All Country World Index να αποδίδει 5,8%. Και για το δεύτερο τρίμηνο συνολικά, οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν ράλι 6,2%.
Κύριος μοχλός της ανόδου, σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν οι ελπίδες της αγοράς ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προκαλέσει μία ήπια οικονομική προσγείωση.
UBS: Γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν πληγεί ακόμα από μια οικονομική ύφεση
Ωστόσο, με τις παγκόσμιες και τις αμερικανικές μετοχές να είναι 20% και πλέον πάνω από τα χαμηλά του Οκτωβρίου του2022, και μια πιο δύσκολη προοπτική που διαφαίνεται για το δεύτερο εξάμηνο, η UBS θεωρεί ότι οι επενδυτές θα πρέπει να ετοιμαστούν για πιο χαμηλές επιδόσεις στο χρηματιστήριο κατά το υπόλοιπο του έτους:
Σύμφωνα με το σημείωμα οι χρηματιστηριακές αγορές φαίνεται να προεξοφλούν «ένα σχεδόν τέλειο οικονομικό αποτέλεσμα, στο οποίο η ταχεία πτώση του πληθωρισμού επιτρέπει στη Fed να τερματίσει τον κύκλο σύσφιγξης, ενώ η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα παραμείνει ανθεκτική».
UBS: Οι 7 συμβουλές προς τους επενδυτές – Οι τάσεις για το β’ εξάμηνο του 2023
«Βλέπουμε κινδύνους επίμονου δομικού πληθωρισμού που σημαίνει ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να κινηθούν υψηλότερα και να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, οι προβλέψεις ανώτατων αξιωματούχων δείχνουν προς περαιτέρω σύσφιξη κατά 50 μονάδες βάσης« αναφέρεται στην σχετική μελέτη.
Οι φόβοι για τα επιτόκια
Επισημαίνεται επίσης, ότι οι φόβοι για υψηλότερα επιτόκια, μερικά απογοητευτικά οικονομικά νούμερα ή η αλλαγή του κλίματος στην αγορά μετοχών θα μπορούσαν γρήγορα να αναστρέψουν το κλίμα αισιοδοξίας για ανθεκτικότητα στην ανάπτυξη των ΗΠΑ και τα θεμέλιά της.
Τα ομόλογα
Η UBS αναφέρει ότι οι αποτιμήσεις φαίνονται πιο ελκυστικές στα ομόλογα, μετά τις αυξήσεις τους τον Ιούνιο, αντανακλώντας το αυστηρότερο κόστος δανεισμού. Η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε από 4,43% στην αρχή του μήνα —και 4,06% στην αρχή του δεύτερου τριμήνου— σε 4,90% στο τέλος. Και η απόδοση των 10ετών τίτλων αυξήθηκε από 3,66% στις αρχές Ιουνίου (3,49% στην αρχή του τριμήνου) σε 3,82% στο τέλος.
Εξετάζοντας τις τρέχουσες αποτιμήσεις και τα πιθανά μακροοικονομικά σενάρια, η UBS προβλέπει καλύτερη ισορροπία κινδύνου-ανταμοιβής στα ομόλογα παρά σε μετοχές για το υπόλοιπο του 2023.
Οι 3 επενδυτικές ιδέες
Στο πλαίσιο αυτό περιγράφει τρεις πιθανές επενδυτικές ιδέες για «την πλοήγηση σε ένα πιο απαιτητικό δεύτερο εξάμηνο».
- Πρώτον, οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν ποιοτικά ομόλογα. Τα πιο ανθεκτικά από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία ενίσχυσαν τις αποδόσεις τις τελευταίες εβδομάδες, προσφέροντας την ευκαιρία να κλειδωθούν σε υψηλές αποδόσεις. Οι αναλυτές βλέπουν ευκαιρίες σε ομόλογα υψηλής ποιότητας (δημόσιο), επενδυτικής βαθμίδας και βιώσιμα ομόλογα, καθώς και σε επιλεγμένα χρηματοοικονομικά χρέη. Οι στρατηγικές σταθερού εισοδήματος με ενεργή διαχείριση μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να επωφεληθούν από το εύρος των ευκαιριών.
- Δεύτερον, βλέπει θύλακες ευκαιριών σε τμήματα της αγοράς μετοχών που υστερούν. Τα συγκεντρωμένα κέρδη και οι υψηλές αποτιμήσεις μεταξύ ορισμένων από τις καλύτερες επιδόσεις μπορεί να επιτρέψουν σε κλάδους που υστερούν να κερδίσουν στο δεύτερο εξάμηνο. Οι επενδυτές θα πρέπει να προστατεύσουν τις συμμετοχές τους μέσω στρατηγικών διατήρησης κεφαλαίου.
- Τρίτον, εκτιμά ότι υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθούν τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία. Η Fed θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να αφήσει τον πληθωρισμό να παραμείνει συγκρατημένα πάνω από τον στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν η λεπτή ισορροπία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της σταθερότητας των τιμών μετατραπεί σε φόβο ότι η κεντρική τράπεζα κινδυνεύει να μην πετύχει τις προσδοκίες της για τον πληθωρισμό, οι αναλυτές της UBS πιστεύουν ότι η τοποθέτηση σε υποδομές, εμπορεύματα και επιλεγμένους παίκτες του real estate θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μακροπρόθεσμη άμβλυνση των επιπτώσεων του πληθωρισμού και να παράσχουν επιπλέον διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου και εισόδημα.


Latest News

Wall Street: Τα φώτα στη Fed μετά το sell off της προηγούμενης εβδομάδας
Οι επενδυτές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό, την ανεργία και την πορεία των επιτοκίων

Στα ίδια περίπου επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου κι αυτή την εβδομάδα
Οι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου σταθμίζουν τις μειούμενες προοπτικές ενός γρήγορου τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία

Μπέσεντ: Δεν ανησυχώ για την αγορά – Οι διορθώσεις είναι υγιείς
Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ εκτιμά ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μακροπρόθεσμα θα είναι θετική για τις αγορές

Σε χαμηλό 7μήνου οι μετοχές των Big Tech - Γιατί δεν δελεάζουν τους επιφυλακτικούς αγοραστες
Οι αναλυτές της Wall Street περιόρισαν πρόσφατα τις εκτιμήσεις τους για το 2025 για τις Magnificent Seven της Big Tech

Η αναταραχή στις αγορές βάζει στοπ στο πολυετές ράλι των Junk Bonds EM
Οι επενδυτές απομακρύνονται από τα junk bonds των αναδυόμενων αγορών και στρέφονται σε ομόλογα υψηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης

Τι είδαν οι ξένοι και «μπαίνουν» μαζικά στις τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών «πήρε λίγη δόξα» και από το συνολικό bull market των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων
![Χρυσός: Ο Τραμπ εκτοξεύει την τιμή – Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/gold-scaled-1-600x420.jpg)
Ο Τραμπ εκτοξεύει το χρυσό - Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]
Τα ελβετικά διυλιστήρια εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να αλλάξουν το μέγεθος των ράβδων χρυσού που κατευθύνονται από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη

«Μάζεψε» τις απώλειες της εβδομάδας η Wall Street
Η Wall Street βρήκε σήμερα στήριξη στους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης.

Ισχυρή γερμανική ώθηση έλαβαν οι ευρωαγορές
Ευφορία έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η είδηση για τη συμφωνία Μερτς με το κόμμα των Πρασίνων για την άμυνα και τις υποδομές

Εβδομαδιαίο άλμα άνω του 4% για το ΧΑ - «Βλέπει» και τις 1.700 μονάδες
Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έχοντας πληθωρική εικόνα σε πρωταγωνιστές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση