
Αισθητή αύξηση, άνω του 56%, σημείωσε το 2022, σε σχέση με το 2021, η παραγωγή οίνου ΠΟΠ Γουμένισσα, με την ποικιλία «Ξινόμαυρο» να κυριαρχεί έναντι της «Νεγκόσκας».
Αναλυτικότερα, η παραγωγή κρασιών, που φέρουν στην ετικέτα τους την ένδειξη «ΠΟΠ Γουμένισσα», έφτασε πέρυσι στους 164,5 τόνους, με τα αμπέλια του Ξινόμαυρου να εισφέρουν τους 120 από αυτούς (έναντι περίπου 118 το 2021) και της Νεγκόσκας τους υπόλοιπους 43,9 (έναντι 55,4 την προηγούμενη χρονιά), σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Κιλκίς.
Αμπέλι: Έντονες προσβολές περονόσπορου – Κραυγή αγωνίας από τους παραγωγούς
Η διαδικασία οργανοληπτικού ελέγχου και κατάταξης οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Γουμένισσα για το 2022 πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο οινοποιείο των αδερφών Τάτση.
Το ιδιαίτερο προφίλ των κρασιών
Μάλιστα, τα επτά κρασιά από ισάριθμα οινοποιεία που εξετάστηκαν, συγκέντρωσαν βαθμολογία υψηλότερη του μέσου όρου.
«Αγέρωχα, εκκεντρικά, ιδιαίτερα και ξεχωριστά, τα κρασιά της Γουμένισσας που ανήκουν στην κατηγορία Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) επιβεβαίωσαν και το 2022 πως ικανοποιούν τις πιο υψηλές απαιτήσεις της αγοράς τόσο της εγχώριας, όσο και του εξωτερικού (…) Το ιδιαίτερο προφίλ των οίνων ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ αναδείχθηκε για μία ακόμα φορά στη φετινή διαδικασία» ανέφεραν μέλη της επιτροπής οργανοληπτικού ελέγχου, η οποία ορίστηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος Βασίλης Ιωαννίδης, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, εξηγεί ότι ήδη πριν από την αναγνώριση του ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ εν έτει 1979, η ποικιλία «Νεγκόσκα» χρησιμοποιείτο πολύ στα κρασιά που παρήγε η περιοχή. Σήμερα, για να χαρακτηριστεί ένα κρασί ως ΠΟΠ Γουμένισσα θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 20% Νεγκόσκα και είναι αυτό το στοιχείο που το διαφοροποιεί από τα κρασιά ΠΟΠ της Νάουσας και του Αμυνταίου. Στην περιοχή του Κιλκίς χονδρικά καλλιεργούνται, όπως επισημαίνει, περίπου 1300 στρέμματα με την ποικιλία «Ξινόμαυρο» και 400 με «Νεγκόσκα», ενώ το ενδιαφέρον των παραγωγών για την αμπελοκαλλιέργεια βαίνει έντονα αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια. «Μόνο η Ομάδα Παραγωγών του Κιλκίς συγκόμισε πέρυσι περίπου 1400 τόνους σταφυλιών, έναντι περίπου 700 πρόπερσι» ανέφερε ενδεικτικά.

Στο Κιλκίς το 90% των αδειών για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου
Ο κ.Ιωαννίδης υπενθύμισε πως περίπου το 90% του συνόλου των αδειών νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το 2023, σε επίπεδο Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν σε αμπελοκαλλιεργητές του νομού Κιλκίς.
Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν άδειες νέων φυτεύσεων για συνολικά 471,2 στρέμματα. Απ’ αυτά, το μερίδιο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς αντιστοιχούσε σε 421,9 στρέμματα.
Σε πανελλήνιο επίπεδο (5.200 στρέμματα) το Κιλκίς έλαβε το 9% του συνόλου, γεγονός που όπως επισημαίνει ο Βασίλης Ιωαννίδης, «αποδεικνύει την έντονη δυναμική που αναπτύσσει η αμπελουργία στον νομό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ομάδα Παραγωγών «Εύφορη Γη», που έχει συμβάλλει στην αλλαγή του αμπελοοινικού τοπίου στην περιοχή. Είναι δε, ενδεικτική της τάσης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, στον «πυρήνα» της οποίας εντοπίζεται η σημαντική ζήτηση των οινοποιείων της Ελλάδας για τα σταφύλια που προέρχονται από την περιοχή της Π.Ε. Κιλκίς».
Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος της επιτροπής που έκανε τον οργανοληπτικό έλεγχο, οινολόγος Θωμάς Λίγας, όπως και τα μέλη της, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Δημήτρης Τάσκος, Νικόλαος Μπέρσος και Ανδρέας Πάντος, υπογράμμισαν πως το 2022 ήταν χρονιά υψηλού επιπέδου για τους οίνους ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ χαρακτηριστικά όπως «νεανικότητα, φρεσκάδα, ελπιδοφόρα ρουστίκ «πινελιά» , ενδιαφέρουσες οξύτητες, απαιτητική οσφρητική δεινότητα και τεράστια πρόοδο στον χαρακτήρα της συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια».
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής οι οίνοι ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ έχουν πολύ καλή χρωματική ένταση, αρκετά φρουτώδη χαρακτήρα, όχι υψηλές ή επιθετικές οξύτητες και τανίνες σε πολύ καλό βαθμό, γεγονός που σημαίνει πως πρόκειται για κρασιά με ενδιαφέροντα στοιχεία.


Latest News

Τσιάρας: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι η πρόκληση της εποχής μας
Τι είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Star Forum που διοργανώθηκε στη Λαμία

Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ – Χαμένοι και οι αμερικανοί αγρότες
Οι δασμοί Τραμπ, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, αναμένεται να προκαλέσουν νέα απώλεια στο εισόδημά τους

Πληρώθηκαν 608 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς για οικολογικά σχήματα, βαμβάκι και βασική ενίσχυση
Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους

Επτά μέτρα προστασίας της Κομισιόν για τον αμπελοοινικό κλάδο της Ευρώπης
Ο αμπελοοινικός κλάδος αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως οι μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών, η κλιματική αλλαγή και οι αβεβαιότητες της αγοράς

Απώλειες 14,4 εκατ. ευρώ έφερε η ακαρπία στα πορτοκάλια στη Δ. Ελλάδα
Παρέμβαση του περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη για την ακαρπία στην καλλιέργεια πορτοκαλιών «Navelina» στη Δυτική Ελλάδα - Αίτημα αποζημίωσης μέσω του Μέτρου 23

Υπεγράφη η σύμβαση για το πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων
«Η πολυετής συλλογή αξιόπιστων και σύγχρονων αλιευτικών στοιχείων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Χρήστος Κέλλας

Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις επιχειρησιακές ομάδες - Αιτήσεις έως 500.000 ευρώ
Όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής για τις Επιχειρησιακές Ομάδες - Τι αφορά η χρηματοδότηση της παρέμβασης

Στα σκαριά η επέκταση της Κάρτας του Αγρότη - Τι θα περιλαμβάνει
Το νέο πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στρατηγική προτεραιότητα της Πειραιώς - Τι θα ισχύσει για την Κάρτα του Αγρότη

Αδικαιολόγητες και καταχρηστικές παρακρατήσεις σε βάρος αγροτών για τα οικολογικά σχήματα
Τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των αιτήσεων και εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο ΣΣ ΚΑΠ ζητά η ΕΘΕΑΣ από ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ

Έρχονται τα πρώτα… διαστημικά μανιτάρια – Καλλιέργεια σε... τροχιά
Εταιρεία από την Αυστραλία θα εξετάσει πώς τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μανιτάρια μπορούν να αναπτυχθούν στη μικροβαρύτητα