![JP Morgan: Νέα προειδοποίηση για την αγορά κατοικίας στην Βρετανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/london_thames.jpeg)
Ακόμα μια ηχηρή προειδοποίηση, αυτή τη φορά από αναλυτή της JPMorgan Chase, έρχεται να προστεθεί στις φωνές αυτών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις προοπτικές των πωλήσεων νέων κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τα υψηλά επιτόκια πιέζουν τους υποψήφιους αγοραστές.
Μια «πιθανή άμβλυνση των ρυθμών πωλήσεων από εδώ και πέρα, δεδομένης της αβεβαιότητας για τα επιτόκια, θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη το 2024», σημειώνει ο Ράτζες Πάτκι ενώ υποβάθμισε την μετοχή του Persimmon Plc σε ουδέτερη, έχοντας συστήσει στους πελάτες του να αγοράσουν τη μετοχή για περισσότερα από τρία χρόνια.
Βρετανία: Πόσο χρόνια χρειάζονται για να μαζευτεί το «καπάρο» για την αγορά σπιτιού
Η JPMorgan έθεσε τις μετοχές αντιστοιχων εταιρείων Taylor Wimpey Plc και Vistry Group Plc σε «αρνητική παρακολούθηση καταλυτών» εν όψει των ενδιάμεσων οικονομικών αποτελεσμάτων που αναμένεται να ανακοινωθούν το καλοκαίρι. Και οι τρεις μετοχές σημείωσαν πτώση άνω του 2% νωρίτερα, πριν περιορίσουν την πτώση τους.
Η Nationwide Building Society ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η μείωση των τιμών των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο επιταχύνθηκε τον Ιούνιο.
Τα σχόλια της JPMorgan έρχονται μετά την πτώση του δείκτη FTSE που παρακολουθεί τις μετοχές των κατασκευαστών κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά περίπου 10% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 5%, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη ανοδική πίεση στα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων και τροφοδοτώντας περαιτέρω την κρίση του κόστους ζωής της χώρας.
«Παρά την πρόσφατη υποαπόδοση του τομέα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αντίδραση της Τράπεζας της Αγγλίας, επαναλαμβάνουμε την επιφυλακτική μας στάση για τον τομέα της οικοδομής κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο» τονίζει ο Πάτκι.
Η JPMorgan είχε αξιολόγηση overweight την μετοχή της Persimmon από τον Φεβρουάριο του 2020. Από τότε η μετοχή έχει χάσει περισσότερα από τα δύο τρίτα της αξίας της. Ο δείκτης FTSE 350 των βρετανικών μετοχών έχει αυξηθεί κατά περίπου 0,5% κατά την ίδια περίοδο.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
![Novartis: Εξαγοράζει την Anthos Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/novartis-600x364.jpg)
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis