Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου πραγματοποίησαν τον Ιούνιο τις περισσότερες και μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων από την αρχή της χρονιάς. Αυξήσεις που προκάλεσαν έκπληξη στις αγορές και υπέδειξαν περισσότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, στη μάχη των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.
Επτά από τις εννέα κεντρικές τράπεζες που εποπτεύουν τα 10 πιο ισχυρά εμπορεύσιμα νομίσματα και οι οποίες συνεδρίασαν τον Ιούνιο αύξησαν τα επιτόκια, ενώ δύο επέλεξαν να μην υπάρξει καμία αλλαγή, όπως αναφέρει το Reuters.
Τόσο η Νορβηγία όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας εξέπληξαν τις αγορές τον περασμένο μήνα με μια μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση της τάξεως των 50 μονάδων βάσης, ενώ ο Καναδάς και η Αυστραλία συνέχισαν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων τους. Η Σουηδία, η Ελβετία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύσφιξαν επίσης περαιτέρω την πολιτική τους, ανεβάζοντας τον συνολικό μηνιαίο απολογισμό των αυξήσεων στις 225 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα. Τον Μάιο είχαν σημειωθεί έξι αυξήσεις επιτοκίων σε έξι συνεδριάσεις.
«Ενώ ορισμένες κεντρικές τράπεζες βλέπουν μια αρχική πρόοδο ως προς την υποχώρηση του πληθωρισμού, οι κεντρικοί τραπεζίτες συνολικά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση εξισορρόπησης», δήλωσε η Τίφανι Ουάλντινγκ, οικονομολόγος της PIMCO.
«Χωρίς τη δημοσιονομική πολιτική να είναι έτοιμη να σώσει την κατάσταση, βλέπουμε ένα πιο αβέβαιο αναπτυξιακό περιβάλλον με καθοδικούς κινδύνους που συσσωρεύονται σε κυκλικό ορίζοντα», συμπληρώνει.
Οι τελευταίες κινήσεις αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των αυξήσεων των επιτοκίων το 2023 μεταξύ των 10 μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών στις 950 μονάδες βάσης σε 28 αυξήσεις. Εξετάζοντας τις κινήσεις από τότε που η Νορβηγία ξεκίνησε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο του 2021, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια μέχρι στιγμής κατά 3.765 μονάδες βάσης.
Αν και η παύση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του περασμένου Ιουνίου δεν αποτέλεσε έκπληξη, η επιθετική καθοδήγηση της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας του κόσμου προκάλεσε τριγμούς στις αγορές.
«Πιστεύουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν περισσότερη δουλειά να κάνουν», ανέφεραν οι αναλυτές της Vanguard στις προβλέψεις τους για τα μέσα του έτους. «Το τελευταίο σκέλος της μείωσης του πληθωρισμού προς τους στόχους των κεντρικών τραπεζών μπορεί να είναι το πιο δύσκολο, κατά την άποψή μας».
Σε όλες τις αναδυόμενες αγορές υπήρχαν περισσότερες ενδείξεις ότι ο κύκλος σύσφιξης πλησιάζει στο τέλος του.
Δεκατρείς από τις 18 κεντρικές τράπεζες που εξέτασε το Reuters από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες είχαν συνεδριάσεις για τον καθορισμό των επιτοκίων τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, 11 κεντρικές τράπεζες επέλεξαν να διατηρήσουν αμετάβλητη την πολιτική τους.
Έχοντας αποτελέσει μια φωτεινή εξαίρεση στον κύκλο σύσφιγξης των αναδυόμενων αγορών που ξεκίνησε την άνοιξη του 2021, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υπό τη νέα επικεφαλής νέο διοικητή Χαφιζέ Γκέι Έρκαν προχώρησε με μια αύξηση των επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης, σηματοδοτώντας την επιστροφή σε μια πιο ορθόδοξη χάραξη πολιτικής. Αυτή ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τον τελευταίο καιρό, μετά την αναγκαστική έκτακτη αύξηση των επιτοκίων της Ρωσίας κατά 1.050 μ.β. μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης.
Ο συνολικός απολογισμός των αυξήσεων των επιτοκίων για το έτος σε όλες τις αναδυόμενες αγορές ανέρχεται σε 1.375 μονάδες βάσης μέσω 22 αυξήσεων -λιγότερο από το ένα πέμπτο των 7.425 μονάδων βάσης σύσφιξης που πραγματοποιήθηκαν το 2022.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...