Μήνυμα έστειλε η συμμαχία Mercosur (αποτελείται από τις Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη) διά στόματος του προέδρου Βραζιλίας, ότι η εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μια κατάσταση «win-win».

Σήμερα Τρίτη, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επέκρινε ορισμένα από τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμφωνία, όπως τις δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή, αλλά και κυρώσεις για τα χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους κλιματικούς στόχους.

Έκκληση της Βραζιλίας για πιο «ειλικρινείς» σχέσεις Ε.Ε. – Mercosur

«Δεν θέλουμε επιβολές στη Mercosur», δήλωσε ο Λούλα κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πρόκειται για μια συμφωνία στρατηγικών εταίρων, οπότε ο ένας δεν μπορεί να απειλεί τον άλλο. Ας καθίσουμε και ας λύσουμε τις διαφορές μας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η συμμαχία της Λατινικής Αμερικής συνήψαν συμφωνία το 2019 μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, όμως στη συνέχεια δεν προχώρησε κυρίως εξαιτίας των ευρωπαϊκών ανησυχιών για την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου.

Οι ηγέτες της Mercosur συγκεντρώνονται σήμερα σε σύνοδο κορυφής στην Αργεντινή, με τη Βραζιλία να αναλαμβάνει την προσωρινή προεδρία της ομάδας για τους επόμενους έξι μήνες.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε ότι θα εργαστεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε αυτό το διάστημα, παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισε ορισμένες από τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης «απαράδεκτες».

Εκτός από το φόβο για περιβαλλοντικές κυρώσεις, ο Λούλα έχει επίσης επικρίνει έντονα μια ρήτρα προμηθειών που επιτρέπει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να πωλούν στο δημόσιο τομέα της Βραζιλίας, η οποία, όπως λέει, θα μπορούσε να «σκοτώσει» ορισμένες βραζιλιάνικες εταιρείες.

Ο Λούλα συναντήθηκε πρόσφατα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να συζητήσουν τη συμφωνία.

Η φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε τη Λατινική Αμερική τον Ιούνιο και δήλωσε ότι ελπίζει ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε μια πρόταση, στείλαμε μια απάντηση, και στη συνέχεια έστειλαν μια επιστολή με την οποία επέβαλαν κάποιους όρους που δεν αποδεχόμαστε. Τώρα ετοιμάζουμε μια απαντητική επιστολή που θα λέει τι θέλουμε, ώστε να μπορέσει να παγιωθεί η συμφωνία», κατέληξε ο Λούλα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή