Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας αγώνας ευρωπαϊκών και κινεζικών ενεργειακών ομίλων, προκειμένου να «κλειδώσουν» τις παραγγελίες για υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, γεγονός που ωθεί τις επενδύσεις σε μια σειρά εξαγωγικών έργων.
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG αυξήθηκε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η περιοχή προσπαθούσε να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο που προερχόταν από τη Ρωσία μέσω αγωγών. Η ζήτηση για το αέριο έχει αυξηθεί παρά την πίεση για μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δημιουργώντας μια σφιχτή αγορά, η οποία εκτίναξε τις τιμές πέρυσι σε ιστορικά υψηλά.
Όπως γράφουν οι Financial Times, τις τελευταίες εβδομάδες, ο αμερικανικός εξαγωγέας LNG Cheniere υπέγραψε μια 15ετή συμφωνία για την προμήθεια της νορβηγικής Equinor και μια σύμβαση για περισσότερα από 20 χρόνια με την κινεζική ENN.
Παράλληλα, η ανταγωνιστική Venture Global LNG υπέγραψε 20ετή συμφωνία με τη γερμανική Securing Energy for Europe (SEFE), ενώ η γαλλική TotalEnergies αγόρασε μερίδιο 219 εκατομμυρίων δολαρίων σε τερματικό σταθμό του Τέξας για τη μεταφορά LNG, το οποίο αναπτύσσεται από τον ενεργειακό όμιλο NextDecade με έδρα το Χιούστον.
Τα deals αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά συμφωνίες μεταξύ αμερικανικών εξαγωγέων και ευρωπαϊκών ή κινεζικών οντοτήτων τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Commodity Insights, η Ευρώπη μαζί με την Κίνα αντιπροσώπευαν σχεδόν το 40% των συμβάσεων προμήθειας LNG των ΗΠΑ που συμφωνήθηκαν μεταξύ 2021 και τέλη Ιουνίου 2023. Η Κίνα αντιπροσώπευε το 24,4%, λόγω των μεγάλων όγκων που υπογράφηκαν το 2021 και το 2022. Μέχρι στιγμής το 2023, η Ευρώπη έχει λάβει περισσότερο LNG από την Κίνα.
Ο αντίκυπτος στις αναπτυσσόμενες χώρες
Η πίεση στις προμήθειες LNG είχε βαθύ αντίκτυπο σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές πέρυσι, των οποίων η ενεργειακή ασφάλεια απειλήθηκε σημαντικά.
Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ότι η αυξημένη δυναμικότητα θα μπορούσε να διευκολύνει αυτά τα κράτη να εξασφαλίσουν φυσικό αέριο για να αντικαταστήσουν τον πιο βρώμικο άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας.
«Περισσότεροι όγκοι είναι καλοί για την αγορά και με τις νέες συμφωνίες θα δούμε να αναπτύσσονται περισσότερα έργα εξαγωγής LNG», σχολίασε στους FT, ο Sindre Knutsson, συνεργάτης έρευνας φυσικού αερίου και LNG στη Rystad Energy.
Περισσότερες προμήθειες «μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για αναδυόμενες αγορές που δεν μπορούν να δεσμευτούν σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια», πρόσθεσε. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως η ευελιξία που υπάρχει σε κάποιες συμβάσεις για μεταπώληση σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Τα νεα έργα
Ωστόσο, οποιαδήποτε χαλάρωση της αγοράς από τα νέα αυτά έργα που είναι υπό κατασκευή θα πάρει χρόνο. Το μεγαλύτερο μέρος της προγραμματισμένης πρόσθετης εξαγωγικής ικανότητας των ΗΠΑ αναμένεται περί τα μέσα της δεκαετίας.
Παράλληλα, οι ευρωπαίοι αγοραστές είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά την υπογραφή μακροπρόθεσμων συμφωνιών LNG, καθώς προσπαθούν να απελευθερώσουν τις οικονομίες τους από τον άνθρακα. Ωστόσο, οι συμβάσεις που προσφέρουν οι εξαγωγείς των ΗΠΑ συχνά επιτρέπουν στους αγοραστές να εκτρέπουν τα φορτία σε άλλες οντότητες, μετριάζοντας τον κίνδυνο για τους Ευρωπαίους αγοραστές να μείνουν με αέριο για περισσότερο από όσο θέλουν.
«Οι ευρωπαίοι αγοραστές δίνουν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για τα αμερικανικά έργα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Michael Stoppard, επικεφαλής στρατηγικής για το φυσικό αέριο στην S&P Global Commodity Insights. «Μπορεί πραγματικά να υπάρξει βοήθεια για ένα έργο LNG των ΗΠΑ εάν συγκεντρώσει ένα χαρτοφυλάκιο ασιατών και ευρωπαίων αγοραστών, καθώς μειώνει τον κίνδυνο για αυτούς».
Αλλαγή πλεύσης
Το ενδιαφέρον της Ευρώπης για το αμερικανικό LNG καταδεικνύει μια έντονη αλλαγή σε σχέση με μόλις πριν από λίγα χρόνια, όταν οι ανησυχίες για τη ρύπανση ώθησαν τη γαλλική κυβέρνηση να παρέμβει για να καταργήσει μια συμφωνία 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της Engie και της NextDecade.
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Πάτρικ Πουγιάν, αφού υπέγραψε συμφωνία με την NextDecade , είπε ότι το deal αυτό «ενισχύει την ικανότητά μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη».
Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν μια στρατηγική ενεργειακή συμφωνία.
Αμερικανοί παράγοντες της αγοράς είναι βέβαιοι ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση θα αντέξει. Ο επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της Cheniere, Anatol Feygin, είπε πρόσφατα σε αναλυτές ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG προβλέπεται να παραμείνουν σταθερές σε υψηλά επίπεδα «παρά τη καθαρή μηδενική ρητορική και την πίεση που προκάλεσε η πολιτική στις προοπτικές ζήτησης».
Όσον αφορά την Ασία, είπε ότι η οικονομική ανάπτυξη και η «ενεργειακή εξέλιξη» της περιοχής «θα στηρίξουν δεκαετίες αύξησης της ζήτησης LNG, οδηγώντας την ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις σε νέα ικανότητα υγροποίησης».
Φρενήρεις αγορές από την Κίνα
Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση φαίνεται ότι εκτονώνεται, η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει φυσικό αέριο με φρενήρεις ρυθμούς, με αξιωματούχους της να δηλώνουν ικανοποιημένοι που οι εισαγωγείς συνεχίζουν να συνάπτουν συμφωνίες.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, το Πεκίνο συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες κρατικών αγοραστών να υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια και ακόμη και να επενδύσουν σε εξαγωγικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Εκτιμάται ότι η φέτος η χώρα θα γίνει ο κορυφαίος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο το 2023. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από Bloomberg News, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι κινεζικές εταιρείες αυξάνουν τις αγορές τους επενδύοντας σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG είναι ελκυστικά επειδή υπόσχονται αποστολές σε σχετικά σταθερή τιμή σε σύγκριση με την αγορά spot, εκεί όπου το φυσικό αέριο εκτινάχθηκε σε ιστορικά επίπεδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πότε θα κοπεί εντελώς η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη
Ανοδος στις τιμές
Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG αναπροσαρμόζονται κανονικά στις τιμές του αργού Brent, και κατά τα έτη 2020 και 2021 η μέση τιμολόγηση ήταν περίπου 10% του σημείου αναφοράς ανά 1 εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες. Τώρα, οι πωλητές ζητούν 12,5% του Brent και άνω, με ορισμένες προσφορές να φτάνουν το 17%, αναφέρει η Wood Mackenzie.
Με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται στο σημείο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή, η όρεξη για μακροπρόθεσμες συμφωνίες LNG πιθανότατα θα ενταθεί περαιτέρω, καθώς οι πωλητές μπορεί να θέλουν να κλειδώσουν χαμηλότερες τιμές πετρελαίου εν μέσω προβλέψεων για αυξήσεις τιμών αργότερα μέσα στο έτος.
Όσο περισσότερο το LNG είναι κλειδωμένο σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια, ωστόσο, τόσο λιγότερο LNG υπάρχει στην αγορά spot, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τιμές ενδέχεται να σημειώσουν νέα άνοδο κάποια στιγμή καθώς τα συμβόλαια που λήγουν σε τρία έως τέσσερα χρόνια αντικαθίστανται επί του παρόντος με νέα.
Πρωταγωνιστής το LNG
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά πέρυσι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη ξεπέρασαν τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ενέργειας.
Αλλαγή σκηνικού
Κατά τη διάρκεια του έτους, οι ευρωπαϊκές χώρες εγκατέστησαν γρήγορα περισσότερα τερματικά εισαγωγής για LNG, με τη Γερμανία να εντάσσεται για πρώτη φορά στη λέσχη των εισαγωγέων.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της περιοχής υπέγραψαν συμφωνίες για την εισαγωγή περισσότερου LNG από παραγωγούς όπως οι ΗΠΑ, και υπήρξε μια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τους ευρωπαϊκούς αγωγούς πέρυσι ήταν περίπου 151 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σε σύγκριση με 232 δισεκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η πτώση κατά 35% από έτος σε έτος έρχεται σε αντίθεση με τις εισαγωγές LNG, οι οποίες αυξήθηκαν στα 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022 από 108 δισεκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα.
Latest News
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Το «Drill, Baby, Drill» είναι πολιτικό σύνθημα, όχι ένα επιχειρηματικό σχέδιο
Εταιρείες όπως η ExxonMobil , η Chevron , η ConocoPhillips και η Diamondback Energy έχουν αναδειχθεί ως οι μεγάλοι νικητές στην αγορά
Παίρνουν φωτιά τα γεωτρύπανα - Οι αποφάσεις για Κρήτη και Ιόνιο και το παγκόσμιο ρεκόρ
Επανέρχονται στο προσκήνιο οι υδρογονάνθρακες - Τι δείχνει ο «Clarksons Offshore Index» - «Drill baby drill» και στην Ελλάδα;
Νέο ράλι στο φυσικό αέριο - Πόσο αντέχουν τα αποθέματα [γράφημα]
Το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε κάθε γεγονός που διαταράσσει ή απειλεί να διαταράξει τον εφοδιασμό