Πρόστιμο 3,3 εκατομμυρίων λιρών επιβλήθηκε στη βρετανική εταιρεία ύδρευσης Thames Water για μόλυνση των ποταμών που είχε ως αποτέλεσμα να θανατωθούν 1.400 ψάρια.

Η εταιρεία διοχέτευσε εκατομμύρια λίτρα αδιάλυτων λυμάτων σε ποτάμια κοντά στο αεροδρόμιο Gatwick το 2017.

Βρετανία: «Πνίγεται» στα χρέη η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ύδρευσης

Σύμφωνα με τη δικαστική ακρόαση, την οποία επικαλείται η Mirror, υπήρξε μια «σημαντική και μακρά» περίοδος ρύπανσης του ρέματος Gatwick και του ποταμού Mole μεταξύ του Crawley στο Δυτικό Sussex και του Horley στο Surrey στις 11 Οκτωβρίου 2017.

Μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που κατατέθηκαν στο δικαστήριο θυμίζουν πώς το ποτάμι έγινε «μαύρο» και «γκρίζο» με «τεράστιους αριθμούς νεκρών ψαριών να είναι ορατοί στο νερό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν 1.400 νεκρά ψάρια από τα ποτάμια ανασύρθηκαν από αξιωματικούς της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος μετά το περιστατικό.

Προσπάθεια παραπλάνησης

Η δικαστής κατηγόρησε σήμερα Τρίτη την εταιρεία για «σκόπιμη προσπάθεια» παραπλάνησης της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος σχετικά με το περιστατικό, αποκρύπτοντας μετρήσεις του νερού και υποβάλλοντας αναφορά στη ρυθμιστική αρχή με την οποία αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.

Η Thames Water είχε κριθεί ένοχη στις 28 Φεβρουαρίου σε τέσσερις κατηγορίες σχετικά με παράνομη απόρριψη απορριμμάτων τον Οκτώβριο του 2017.

Η δικαστική υπόθεση έρχεται και πάλι στην επιφάνεια, καθώς η εταιρεία ύδρευσης αντιμετωπίζει συσσώρευση χρέους το οποίο καθιστά αβέβαιη τη βιωσιμότητά της.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο ενημερώθηκε για το πώς μια αντλία καταιγίδας στην τοποθεσία Crawley Sewage Treatment Works παρέσυρε τα λύματα στη δεξαμενή καταιγίδας για 21 ώρες και πέρασε «απαρατήρητη».

Προαναγγελθέν ατύχημα

Ο ενάγων, Sailesh Mehta, είπε ότι η «καλύτερη εκτίμηση» ήταν ότι τα ακατέργαστα λύματα χύνονταν στον ποταμό από τη δεξαμενή για εξίμισι ώρες, αφού δεν σήμανε συναγερμός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαρροή λυμάτων ήταν ένα αναμενόμενο «ατύχημα».

«Οι καταναλωτές περιμένουν υψηλά πρότυπα [ασφάλειας] από μια εταιρεία όπως αυτή», κάτι το οποίο δεν έφερε εις πέρας, είπε.

Η «συγνώμη« της εταιρείας

Από την πλευρά της η συνήγορος της Thames Water μετέφερε την «ανεπιφύλακτη και ειλικρινή συγγνώμη» της εταιρείας, προσθέτοντας: «Για να το πω ωμά, δεν έπρεπε να συμβεί και η Thames λυπάται βαθιά για το γεγονός».

Ωστόσο, δεν ανέλαβε για λογαριασμό της εταιρείας την ευθύνη για ό, τι προκάλεσε τη διαρροή. Ισχυρίστηκε ότι ήταν ένας «ελαττωματικός διακόπτης» στην αντλία καταιγίδας που προκάλεσε το περιστατικό που «δεν θα μπορούσε εύλογα να προβλεφθεί».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Thames Water, Sarah Bentley, παραιτήθηκε τόσο από τη θέση της στην εταιρεία όσο και από το μπόνους της για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της εταιρείας.

Σύμφωνα με τη συνήγορο, ήδη έχει δρομολογηθεί ένα σχέδιο 33 εκατομμυρίων λιρών για τη βελτίωση της τοποθεσίας στο Crawley, με στόχο να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου 2025.

Νέα συστήματα έχουν επίσης αναπτυχθεί σε άλλες τοποθεσίες της Thames Water για να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων περιστατικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα