Ξεκίνησαν οι πληρωμές του τελευταίου Market Pass. Οι πρώτοι δικαιούχοι που έχουν ήδη δει τα χρήματα της νέας πληρωμής έχουν επιλέξει την άυλη κάρτα του Viva Wallet.
Στην ιστοσελίδα voucher.gov.gr, στην κατηγορία για το market pass, μπορεί κανείς να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται η πληρωμή του. Η πληρωμή μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και 10 εργάσιμες μέρες.
Ακρίβεια: Ποια προϊόντα πληρώνουν παραπάνω οι Έλληνες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης
Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται ότι προσανατολίζεται στη συνέχιση και των δύο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας – κυρίως σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα: πρόκειται για την παράταση τόσο του Market Pass όσο και του «Καλαθιού του νοικοκυριού».
Market Pass
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι το Market Pass να πάρει μια τρίμηνη παράταση, ωστόσο εξετάζεται και το σενάριο της πεντάμηνης (Αύγουστο έως και Δεκέμβριο 2023).
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 100 εκατ. τον μήνα, ενώ η μηνιαία επιδότηση θα παραμείνει σταθερή από 22 έως 100 ευρώ, ενώ αφορά περίπου 8,5 εκατ. πολίτες.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το μέτρο θα επανεξεταστεί και σε συνάρτηση με την πορεία της ακρίβειας και των δημοσιονομικών περιθωρίων δεν αποκλείεται να επεκταθεί και έως το τέλος του έτους.
Για να λάβει κάποιος το πλήρες ποσό του Market Pass θα πρέπει να επιλέξει την κατάθεση σε ψηφιακή άυλη κάρτα, η οποία εξαργυρώνεται σε POS (σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, λαϊκές).
Στην περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την κατάθεση σε λογαριασμό τότε θα λάβει το 80% της επιδότησης.
Εν τω μεταξύ, λίγες ημέρες απομένουν για τον τελευταίο γύρο πληρωμών του market pass που θα ξεκινήσει την Δευτέρα 03/07 για τους δικαιούχους της άυλης ψηφιακής κάρτας. Συγκεκριμένα όπως έχει ήδη ανακοινωθεί οι πληρωμές γίνονται στις άυλες κάρτες κάθε 3 του μήνα μέχρι και τον Ιούλιο.
Οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες λήγουν αυτομάτως στις 31 Αυγούστου 2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή. Βέβαια στην περίπτωση που παραταθεί το μέτρο είναι πιθανό να αλλάξει η ημερομηνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 300 εκατ. ευρώ του market pass προστίθενται τα μέτρα ύψους 720 εκατ. ευρώ τα οποία είχε εξαγγείλει προεκλογικά η ΝΔ για το 2024.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πληρωμή
Για να δει ο χρήστης σε ποιο στάδιο είναι η διαδικασία, θα πρέπει να μπεί στο vouchers.gov.gr και να ενημερώνεστε για την πορεία του αιτήματος. Το μήνυμα της πληρωμής της δεύτερης δόσης θα γράφει:
ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ – ΣΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
Όταν πλέον πιστωθούν τα χρήματα θα φαίνεται το παρακάτω μήνυμα:
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ: Η συγκεκριμένη πληρωμή έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.
Σημειώνεται ότι τα ποσά που θα καταβληθούν ανά νοικοκυριό, έχουν ως εξής:
- 22 ευρώ σε ένα μονομελές νοικοκυριό
- 32 ευρώ σε ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα
- 32 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο
- 42 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
- 42 ευρώ σε ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο
- 52 ευρώ σε ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα
- 62 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα
- 72 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα
Αγορές με αύλη κάρτα
Τα καταστήματα, στα οποία μπορούν να εξαργυρώνουν οι καταναλωτές τα χρήματα του market pass, είναι:
Παντοπωλεία, σουπερμάρκετ, κρεοπωλεία, καταστήματα ζαχαροπλαστικής, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, καθώς και διάφορα καταστήματα τροφίμων.
Δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα.
Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web/Virtual POS).
Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως την 31η/08/2023. Μετά, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός που την χορήγησε υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει ενώ, χάνεται όποιο υπόλοιπο δεν έχει χρησιμοποιηθεί.
Latest News
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα - Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους
Εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας
«Παζάρια» των ασφαλιστών για να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Τι αντάλλαγμα ζητούν οι ασφαλιστικές για να φρενάρουν τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας - Τι λένε έγκυρες πηγές στον ΟΤ
Νέα «φωτιά» στις τιμές ακινήτων - Πώς κινήθηκαν ανά περιοχή το τέταρτο τρίμηνο [πίνακες]
Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023 και αύξηση 2,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας