Συζήτηση εφ’  όλης της ύλης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα θα έχει σήμερα το απόγευμα ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών, της πρώτης μετά τις τελευταίες εκλογές, αναμένεται να βρεθούν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν στην ελληνική οικονομία και το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης θα ενημερώσει το νέο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την κατάσταση στον κλάδο και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια.

Πώς η επενδυτική βαθμίδα θα επηρεάσει την πορεία του ΧΑ

Η επενδυτική βαθμίδα

Θα υπογραμμίσει δε τη σπουδαιότητα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από το ελληνικό δημόσιο.

 Όπως είχε τονίσει στην τελευταία έκθεσή του, πρόκειται για τη βασικότερη πρόκληση της πολιτικής που καλείται να ασκήσει η κυβέρνηση.

 Κι αυτό διότι η έξοδος από την κατηγορία των «σκουπιδιών» μετά από 13 χρόνια, θα συμβάλει καθοριστικά στα εξής:

 Πρώτον, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε εξωγενείς διαταραχές και επεισόδια μεταβλητότητας των διεθνών αγορών

 Δεύτερον, θα περιορίσει το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα

 Τρίτον, θα διευκολύνει τη διαχείριση του δημόσιου χρέους

 Τέταρτον, θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις και κατ΄ επέκταση στην ανάπτυξη

Οι προκλήσεις για τις τράπεζες

 Χατζηδάκης και Στουρνάρας αναμένεται να συζητήσουν και για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από εδώ και στο εξής.

 Μπορεί οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να έχουν υποχωρήσει σε μονοψήφια επίπεδα, ωστόσο παραμένουν ακόμη σε απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 Επιπλέον, μία σειρά από τιτλοποιήσεις συστημικών ομίλων δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι επισφάλειες στα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα, ενόψει και της δημιουργίας του πέμπτου πόλου στον κλάδο, δια της επιχειρούμενης συγχώνευσης Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας.

 Ενδεχόμενη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, μπορεί να προκαλέσει, σύμφωνα με την εγχώρια νομισματική αρχή, και η εν εξελίξει άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό. 

«Ηρακλής»

Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την ενεργοποίηση ενός τρίτου γύρου του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» για τη διευκόλυνση των παραπάνω συναλλαγών, οι οποίες θα επιταχύνουν σημαντικά την ευρωπαϊκή σύγκληση.

 Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία της έκθεση είχε υπογραμμίσει το υψηλό ποσοστό του ιδιωτικού χρέους ως προς το ΑΕΠ, το οποίο μπορεί να βρίσκεται εκτός τραπεζικών ισολογισμών, θα πρέπει ωστόσο να αναδιαρθρωθεί με αποτελεσματικό τρόπο από τις εταιρείες διαχείρισης.

 Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να αναφερθεί στη σημαντική ενίσχυση των οργανικών αποτελεσμάτων των μεγαλύτερων τραπεζών, κατά βάση ως αποτέλεσμα της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και της μείωσης του πιστωτικού κινδύνου μετά την εξυγίανση των ισολογισμών τους.

 Ωστόσο, θεωρεί πως εξακολουθούν να υφίστανται προκλήσεις οι οποίες σχετίζονται με την ανάγκη διατήρησης ισχυρής κερδοφορίας και περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ίδια στιγμή που οι αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις (DTC) εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών.

 Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 – CET1 ratio) σε ενοποιημένη βάση μειώθηκε στο 13,4% το Μάρτιο του 2023 από 14,4% το Δεκέμβριο του 2022, όπως και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου (Total Capital Ratio – TCR) στο 16,5% από 17,4% το Δεκέμβριο του 2022.

Και οι δύο παρέμειναν χαμηλότερα από τους αντίστοιχους μέσους όρους σε επίπεδο ευρωζώνης.

Οι χρόνιες αδυναμίες

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιάσει στον κ. Χατζηδάκη τις χρόνιες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, που παρά την πρόοδο της τελευταίας πενταετίας, εξακολουθεί να κατατάσσεται σχετικά χαμηλά στους διεθνείς δείκτες διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας.

 Τέτοιου είδους παθογένειες, που περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα και δημιουργούν αντικίνητρα στην πραγματοποίηση επενδύσεων είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

  • Οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης
  • Η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα που εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένους τομείς του Δημοσίου
  • Η υστέρηση σε βασικές υποδομές
  • Η ανεπαρκής καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής
  • Οι οιονεί ολιγοπωλιακές συνθήκες σε συγκεκριμένες αγορές αγαθών και υπηρεσιών
  • Οι στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας

Πρόσθετα παραδείγματα εγγενών αδυναμιών αποτελούν, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, η μικρή συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τη δυσμενή εξέλιξη του δημογραφικού, ο αυξημένος κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, οι σημαντικές περιφερειακές ανισότητες, οι ελλείψεις στο λεγόμενο “τρίγωνο της γνώσης” (παιδεία – έρευνα ‒ καινοτομία) και η υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από ορυκτά καύσιμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία