Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την απαγόρευση, πέραν των μηχανημάτων τελευταίας γενιάς, και παλαιότερων μηχανημάτων την ολλανδικής εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών (τσιπς) ASML. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το  Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Χάγη,  αφορά μηχανήματα DUV, τα οποία χρησιμοποιούν βαθύ υπεριώδες φως για την παραγωγή τσιπ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να απαγορεύσουν τις εξαγωγές σε περίπου έξι κινεζικές εταιρείες ημιαγωγών καθώς και στην SMIC, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ της Κίνας .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν εκστρατεία εδώ και χρόνια για να περιορίσουν την εξαγωγή εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας ημιαγωγών στην Κίνα. Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι αυτό είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των ΗΠΑ, επειδή οι ημιαγωγοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του κινεζικού στρατού.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι ΗΠΑ εισήγαγαν κανόνες που περιόριζαν τις εξαγωγές τεχνολογιών chip από αμερικανικές εταιρείες και εν συνεχεία εστίασαν στον περιορισμό των εξαγωγών τεχνολογίας τσιπ από εταιρείες από Ολλανδία και Ιαπωνία.

Κίνα: Κλιμακώνει τον πόλεμο των μικροτσίπ – Βάζει φρένο στις εξαγωγές

Περιορισμοί

Περιορισμοί ίσχυαν ήδη για την ολλανδική εταιρεία ASML, έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές συσκευών παγκοσμίως που απαιτούνται για την κατασκευή τσιπ. Ποτέ δεν επετράπη στην εταιρεία να εξάγει όλα τα μηχανήματα τελευταίας γενιάς — αυτά με τη λεγόμενη τεχνολογία EUV — στην Κίνα. Εν λόγω απαγόρευση ήρθε σε συνέχεια μεγάλης διπλωματικής πίεσης από τον Λευκό Οίκο.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν ποια μηχανήματα παλιότερης τεχνολογίας θα αφορούν οι νέοι κανονισμοί οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο. Η ASML αναμένει αυτά να είναι τα πλέον προηγμένα μοντέλα των μηχανών DUV. Αλλά οι αμερικανικοί κανόνες θα καθιστούν επίσης αδύνατο για την ASML να εξάγει τα κάπως παλαιότερα μηχανήματα τα οποία παράγουν μόνο πιο απλά τσιπ.

Οι παλαιότερες μηχανές DUV χρησιμοποιούνται συχνά για την παραγωγή ημιαγωγών σε εφαρμογές για το σπίτι, όπως ψυγεία, αισθητήρες σε αυτοκίνητα και τηλέφωνα.

Η Χάγη άφησε να εννοηθεί ήδη κατά τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ότι φοβόταν ότι μια τέτοια απαγόρευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις τσιπς σε διάφορους τομείς, κάτι που οδήγησε σε μεγάλα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας, κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή