Υποχωρεί η τιμή του αργού πετρελαίου Brent, συρρικνώνοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας ότι θα παρατείνουν και θα εμβαθύνουν τις περικοπές της παραγωγής μέχρι τον Αύγουστο, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας επιβάρυναν το κλίμα στην αγορά.
Το Brent σημείωνε πτώση κατά 46 σεντς ή 0,6% στα 75,79 δολάρια το βαρέλι, μετά από άνοδο κατά 1,60 δολάρια την Τρίτη.
Ασιατικά χρηματιστήρια: Υπό την πίεση των μάκρο
Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώνονταν στα 70,86 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 1,07 δολάρια ή 1,5% από το κλείσιμο της Δευτέρας.
«Οι τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν εκ νέου πιέσεις λόγω των παρατεταμένων ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη», δήλωσε ο Tomomichi Akuta, ανώτερος οικονομολόγος της Mitsubishi UFJ Research and Consulting.
«Η αγορά πιθανότατα θα συνεχίσει να κινείται μπρος-πίσω για αρκετό καιρό, εστιάζοντας στους οικονομικούς δείκτες στην Κίνα και στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών», συνέχισε προβλέποντας ότι το Brent θα διαπραγματεύεται γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι.
Η αγορά αναμένει επίσης τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) στις 13-14 Ιουνίου αργότερα την Τετάρτη για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής της Fed.
Οι μειώσεις της παραγωγής που ανακοίνωσαν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία τη Δευτέρα μόνο για λίγο ενίσχυσαν τις τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά ανησυχεί για την αδύναμη ζήτηση και τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομική ύφεση και να μειώσουν περαιτέρω τη ζήτηση καυσίμων.
Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) έως τον Αύγουστο, ενώ η Ρωσία και η Αλγερία προθυμοποιήθηκαν να μειώσουν τα επίπεδα παραγωγής και εξαγωγών τους τον Αύγουστο κατά 500.000 bpd και 20.000 bpd, αντίστοιχα.
Ο ΟΠΕΚ+ που αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού, έχει μειώσει την παραγωγή πετρελαίου από τον Νοέμβριο λόγω της υποχώρησης των τιμών.
Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τη ζήτηση πετρελαίου, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν πτώση της παγκόσμιας εργοστασιακής δραστηριότητας λόγω της υποτονικής ζήτησης στην Κίνα και στην Ευρώπη.
Latest News
«Επιμένει» ανοδικά ο χρυσός
Οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύουν την ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο
Ανοδικά το πετρέλαιο - Οι γεωπολιτικές εντάσεις υπερκαλύπτουν τα αποθέματα των ΗΠΑ
H προσοχή της αγοράς στο πετρέλαιο είναι τώρα στραμμένη στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τις εκτοξεύσεις βρετανικών πυραύλων κρουζ
Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κέρδη για τον χρυσό
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο καθώς κλιμακώνεται η ένταση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας
«Ταύρος» για τον χρυσό η UBS: Το ράλι δεν έχει τελειώσει
Ο χρυσός ευνοείται από το δολάριο αλλά και από τις αγορές στις οποίες προχωρούν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο
Σε πολεμικό momentum o χρυσός - Κέρδη για τρίτη ημέρα
Ο χρυσός ευνοείται από την κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας αλλά και την πτώση που καταγράφει το δολάριο
Στη «γυάλινη σφαίρα» της UBS - Τι φέρνει η δεύτερη φορά Τραμπ σε ΕΕ και αγορές [πίνακες]
Φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές αλλά και άνοδο του πληθωρισμού λόγω δασμών αναμένει η UBS - Μεγάλος χαμένος η Κίνα
Ανεβαίνει το πετρέλαιο στη σκιά της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 47 σεντς, ή 0,7%, στα 71,51 δολάρια το βαρέλι
Ανακάμπτει μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις ο χρύσος - Οι συστάσεις της UBS
H UBS διατηρεί την ανοδική της άποψη για τον χρυσό - Τι προτείνει για ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο με βάση το δολάριο ΗΠΑ
Καμπανάκι Schroders - Πώς οι διακυμάνσεις στον «μαύρο χρυσό» επηρεάζουν τις αγορές
Μια άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε να επηρεάσει τον πληθωρισμό και να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, προειδοποιεί η Schroders.
Αγοράστε χρυσό - Η σύσταση έκπληξη από τη Goldman Sachs
«Σπεύσατε για χρυσό», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman Sachs, επαναλαμβάνοντας τον στόχο των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά έως τον Δεκέμβριο του 2025