Υποχώρησαν περαιτέρω οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ τον Μάιο και προστέθηκαν στην απότομη πτώση που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.

Οι προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησαν στο 3,9% από 4,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για τα επόμενα τρία χρόνια, ωστόσο, παραμένει αμετάβλητη στο 2,5%, που εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο του 2% .

ΕΚΤ: Κύριοι δυστυχώς… πέσαμε έξω με τον πληθωρισμό

Η μείωση των προσδοκιών ερχεται μετά την ανακοίνωση για την υποχώρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην ευρωζώνη, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους ενέργειας. Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές – το κύριο επίκεντρο της προσοχής των φορέων χάραξης πολιτικής αυτή τη στιγμή – παρέμειναν πιο ισχυρές, επιταχύνοντας και πάλι τον Ιούνιο.

Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι θέλουν να δουν μια διαρκή υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού, προτού αποφασίσουν να ολοκληρώσουν τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων. Μια ακόμη αύξηση του κόστους δανεισμού στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θεωρείται δεδομένη.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοχαίμ Νάγκελ εκτιμά  ότι ενώ η ΕΚΤ δεν έχει φτάσει στο τέλος της πορείας σύσφιγξης, «το ερώτημα για το πόσο περαιτέρω θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια δεν μπορεί να απαντηθεί προς το παρόν».

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό 12 μήνες πριν μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ το ονομαστικό εισόδημα αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% τους επόμενους 12 μήνες από το 1,1% τον Απρίλιο.

Οι καταναλωτές ήταν ελαφρά απαισιόδοξοι όσον αφορά την ανάπτυξη, καθώς οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες διαμορφώθηκαν στο -0,7% έναντι -0,8% τον Απρίλιο.

Τέλος,  συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι ελάχιστα υψηλότερο από το τρέχον ποσοστό ανεργίας (10,9%), υποδηλώνοντας μια σε γενικές γραμμές σταθερή αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή